O<sub>2</sub> Extraliga - ne 28. 9. 2008
9. kolo
Znojmo
4:5sn
2:0, 2:3, 0:1 - 0:0
Vítkovice
1/3
2/3

Čtyři branky na vítězství nestačily

<em>Znojmo</em> - Přestože znojemští hokejisté dokázali v utkání proti Vítkovicím čtyřikrát skórovat, výhru jim to opět nepřineslo. Přitom úvod zápasu se Orlům vyvedl, po brankách Erata a Bičánka v první části zvyšoval na začátku druhé třetiny Haman už na 3:0, dvě branky Vítkovic během čtyř minut ale dostaly soupeře znovu do hry. Na Tesaříkovo proměněné trestné střílení pak okamžitě odpověděl Klimek a zvýšenou aktivitu v závěrečné třetině zúročil vyrovnáním Burger. Stejný hráč pak proměnil i rozhodující nájezd, a hosté si tak ze Znojma odvážejí dva body.

Trenér hostů Alois Hadamczik pro dnešní utkání neměnil vítěznou sestavu z minulých duelů, v brance se tak na úkor Marka Pince opět objevil dvaadvacetiletý Jakub Štěpánek. V úvodu zápasu mohl sledovat sympatickou aktivitu svých spoluhráčů, nebezpečí pro znojemskou svatyni představoval především Robert Petrovický s Jiřím Burgerem. Znojemská defenziva však úvodní nápor přečkala bez úhony a první vyloženou šanci zápasu si vzápětí vypracovali domácí. Karel Plášek si sjel až před Štěpánka, dostal přesnou přihrávku z rohu, zamířil však jen do betonů hostujícího gólmana. Přesilovou hru při vyloučení Treilleho pak sice Orli strávili nastěhovaní v útočném pásmu, jejich tlak však gólové nebezpečí nepřinesl.

Ještě hůře se svoji početní výhodou naložili hosté, chvíli po Demelovi totiž za zbytečný faul putoval na trestnou lavici i vítkovický Štefanka a pár vteřin po vypršení jeho trestu se měnilo skóre. Bičánek střílel od modré, Plášek odclonil bránícího hráče, k puku se dostal Roman Erat, obkroužil klec a zasunul za dezorientovaného Štěpánka – 1:0. V 15. minutě mohl srovnat Ujčík, sám před Trvajem ale bekhendovým pokusem netrefil branku. O chvíli později byl vyloučen Trnka a přesilovou hru domácí využili. Radim Tesařík sice v 17. minutě nejprve ve vyložené šanci netrefil prázdnou branku, o pár vteřin později však oklamal Burgera a Radim Bičánek z jeho přihrávky přesnou ranou vytěžil maximum – 2:0. První část tak končila za potlesku znojemského publika.

Druhá třetina nabídla divákům velmi atraktivní podívanou s množstvím zajímavých situací. Hosté se o přestávce rozhodli pro změnu na brankářském postu, nová tvář na ledě Marek Pinc ale záhy kapitulovala. V 24. minutě při hře ve čtyřech vyslal Erat do úniku Radka Hamana, který zamířil přesně mezi Pincovy betony – 3:0. O chvíli později byl za zdržování vyloučen Tesařík, a přestože dvě minuty v oslabení znojemská čtveřice přestála bez úhony, sedmnáct vteřin po návratu vyloučeného beka na led nedokázali domácí vyhodit puk z pásma, čehož využil Jiří Burger a propálil Trvaje mezi betony – 3:1. O dvě minuty později na konci znojemské přesilovky při vyloučení Treilleho vybojoval puk ve vlastním pásmu Petrovický, dostal se do úniku, na jehož konci bylo nařízeno trestné střílení za zákrok vracejícího se Mojžíše. K exekuci se postavil Burger, rozhodl se pro kličku do bekhendu, ale Trvaj kotouč betonem zastavil. Hosty to však dlouho mrzet nemuselo, už o dvacet vteřin později projel Ondřej Roman nikým neobtěžován středem znojemského pásma až před Trvaje a přesnou střelou nad vyrážečku mu nedal šanci – 3:2.

Vzápětí putoval na trestnou lavici Erat, v oslabení se ale dostal do úniku Plášek, byl faulovaný a rozhodčí Hodek dal možnost trestného střílení i domácím. Překvapivým exekutorem se stal Radim Tesařík, naznačil Pincovi kličku a kolem padajícího gólmana poslal puk do sítě - 4:2. Dvoubrankové vedení nevydrželo Znojmu dlouho, po minutě a půl Ondřej Roman zakončil přesně pod břevno únik dvou na jednoho - 4:3.

Do posledního dějství vstoupili domácí opatrněji s cílem udržet vedení, Vítkovičtí přebrali iniciativu a i když se jim přesilovka při vyloučení Chvátala nepovedla, o chvíli později neudržel Trvaj překvapivou střelu Krenželoka po buly a Jiří Burger dorážkou vyrovnal skóre zápasu - 4:4. Posledních deset minut třetí části se pak neslo v opatrnějším duchu, náznaky možností v přesilových hrách ani jeden tým nevyužil a v Hostan Aréně se prodlužovalo.

Velkou možnost k rozhodnutí dostali Orli ve třetí minutě prodloužení při vyloučení Stehlíka, zámek domácí čtveřice ale i přes několik střel branku nepřinesl, a když v situaci dvou na jednoho neuspěl se střelou Krenželok, přišly na řadu samostatné nájezdy, v nichž o majiteli druhého bodu rozhodli přesnými zásahy mezi Trvajovy betony Burger a Ujčík. Nejlepšími hráči utkání byli vyhlášeni Jiří Burger a Roman Erat.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Znojmo): Zápas se mi hodnotí velice těžce, protože už poněkolikáté v této sezoně jsme vedli, nechali jsme se ukolébat a vlastními chybami darovali soupeři možnost korigovat. Jediné pozitivum, které bych viděl, bylo to, že se nám podařilo vstřelit čtyři branky. Hráči po celý zápas dobře bruslili, nechybělo jim nasazení, ale v určitých fázích jsme to nezvládli takticky. A to nás dneska stálo vítězství.

Kamil Konečný (Vítkovice): Pro nás to byly velice cenné a důležité body. Po první třetině byla v šatně trochu bouřka, postupně jsme hru srovnávali, podařilo se nám i srovnat skóre. V poslední třetině jsme se dopustili několika taktických chyb, ze kterých domácí těžili. Vyrovnali jsme se štěstím. Nejdůležitější fáze zápasu byla, když jsme v prodloužení přečkali oslabení, a tak jak jsme vyhráli na nájezdy my, mohli vyhrát i domácí.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
32 Radim Bičánek 1 1 0 2 0 0
9 Roman Erat 1 1 0 2 0 2
17 Radek Haman 1 1 0 2 0 0
2 Radim Tesařík 1 1 0 2 0 2
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
27 Richard Bordowski 0 0 0 0 -1 0
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 0 0
30 Tomáš Demel 0 0 0 0 -1 4
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 -1 2
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 -1 0
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 -1 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 -1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 -2 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 2
21 Radek Procházka 0 0 0 0 -1 0
23 Martin Růžička 0 0 0 0 0 0
96 Martin Rýgl 0 0 0 0 -1 0
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 -1 0
51 Jan Švrček 0 1 0 1 1 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 65 37 5 32 86.5 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER