O<sub>2</sub> Extraliga - pá 3. 10. 2008
11. kolo
Znojmo
3:2
1:0, 1:1, 1:1
Plzeň
1/3
2/3

Odhodlání a skvělý Trvaj přinesli tříbodové vítězství

<em>Znojmo</em> - Deset kol. Tak dlouho čekali Znojemští orli na tříbodové vítězství. Nakonec se jej dočkali v domácím zápase proti celku Plzně. Brankové skóre se měnilo už na začátku zápasu, kdy ve dvojnásobné početní výhodě mířil do černého kapitán Bičánek. Hosté srovnali v úvodu druhé třetiny, ovšem Demel vrátil v polovině utkání Orlům vedení, které ve třetí třetině ještě navýšil Erat, ale díky plzeňskému snížení o pět minut později viděli diváci dramatickou koncovku.

V úvodní třetině byli mnohem aktivnější domácí hráči. Znojemské tempo Plzeň příliš nezachytila, pomáhala si zákroky za hranicí pravidel a mohla být ráda, že nehrála v oslabení mnohem častěji. První velkou příležitost měl na hokejce Procházka, ovšem trefil pouze tyč Málkovy branky. Hned v sedmé minutě se Orlům naskytla přesilová hra pěti proti třem, kterou po devatenácti sekundách využil střelou pod víko kapitán Radim Bičánek, jenž poslal Málkovi svou pověstnou vizitku od modré čáry. V pokračující výhodě domácí opět zamkli Lasselsberger v jeho obranném pásmu, avšak dalšího úspěchu se nedočkali. Hosté mohli odpovědět šancí Straky, v rozhodující chvíli mu neposedný kotouč přeskočil čepel hole. Největší příležitost nedokázal zužitkovat Vampola, jehož samostatný únik zlikvidoval Trvaj.

Zatímco vstup do první dvacetiminutovky vyšel lépe domácím, do té druhé vlétla aktivně Plzeň, která hned v úvodu využila přesilovku. O vyrovnání se v početní výhodě postaral nejproduktivnější hráč soutěže Tomáš Vlasák, pro kterého bylo lahůdkou trefit prázdnou bránu po odražené střele Benáka. Hned vzápětí zvonily na obou stranách tyče, nejdříve napálil Málkovu konstrukci Růžička a následně se stejně vedlo i Vampolovi. Znojmo se s nerozhodným stavem nechtělo smířit a ve 29. minutě zakončil rychlý protiútok Tomáš Demel. Plzeň hrozila především v přesilovkách, avšak paradoxně jejich výhoda vedla k velké šanci Erata. Když nedokázal tváří v tvář Trvajovi uspět Straka, odcházeli Orli do kabin o krok blíže vítězství.

Jejich šance na tříbodový zisk vzrostla hned v první minutě závěrečného dějství, když připravil Tesařík ideální pozici pro Romana Erata, jenž trefil přesně k plzeňské pravé tyči. Také hosté si v utkání zkusili jednu tuplovanou přesilovku, ovšem Orli ji dokázali ubránit. Gólovou střelu Vlasáka poté zastavil na brankové čáře Mojžíš, jenž se vrátil z trestné lavice. Další početní převahu měli k dispozici domácí, kteří si v ní počínali velmi zle. Při vlastním oslabení najížděli dva na jednoho přihrávající Kracík a zakončující Petr Vampola, jenž uklidil kotouč do poloodkryté klece. Autor druhé plzeňské trefy mohl dokonce vyrovnat, ale proti byl skvěle chytající Jiří Trvaj. V posledních minutách zápasu dokázali odhodlaní Orli ubránit hostující nápor i závěrečnou power play a připsali si druhé tříbodové vítězství v letošní sezóně.

Ceny pro nejlepší hráče zápasu si odnesli velmi aktivní Petr Vampola a domácí brankář Jiří Trvaj, kteří v průběhu utkání svedli několik soubojů před znojemskou klecí.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Znojmo): V první řadě musím pochválit mužstvo, že v té složité situaci nesložilo zbraně a podalo dnes výkon, jaký jsme chtěli. Je pravda, že v závěru nás hosté dostali trošku pod tlak, ale myslím si, že tři body jsou zasloužené, protože v průběhu prvních dvou třetin tam byly snad tři tyčky a mohli jsme vést větším rozdílem. Jsme ale rádi, že se nám konečně povedlo nějaké to utkání takhle zlomit a doufáme, že nás to posune k lepším výsledkům.

Milan Razím (Plzeň): Na začátku utkání jsme nabídli soupeři dvojnásobnou přesilovku, nám se rovněž z přesilovky podařilo vyrovnat, nicméně v momentě, kdy jsme získávali půdu pod nohama, jsme udělali chybu ve středním pásmu a znovu inkasovali. Byli jsme nuceni dotahovat ztrátu, která se na začátku třetí třetiny navýšila na dvě branky. Vytvořili jsme si určitý tlak, dali kontaktní gól, nevyužili ale přesilovku pět na tři. Domácí ustáli závěrečný tlak a myslím si, že za svoji bojovnost si vítězství zasloužili.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
32 Radim Bičánek 1 0 0 1 0 0
30 Tomáš Demel 1 0 0 1 1 0
9 Roman Erat 1 0 0 1 0 0
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 0 2
29 Martin Davídek 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 1 2
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 0 0
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 0 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
21 Radek Procházka 0 0 0 0 1 0
23 Martin Růžička 0 1 0 1 1 0
11 Pavel Selingr 0 1 0 1 0 0
12 Lubomír Štach 0 0 0 0 0 0
51 Jan Švrček 0 0 0 0 1 2
2 Radim Tesařík 0 1 0 1 0 0
27 Tomáš Zbořil 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 34 2 32 94.1 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER