O<sub>2</sub> Extraliga - pá 10. 10. 2008
13. kolo
Slavia
4:1
0:1, 1:0, 3:0
Znojmo
1/3
2/3

Slavia rozhodla v přesilovkách

<em>Praha</em> - Orli mají v letošní sezóně venkovní zápasy jako podle špatného scénáře. Když už se jim podaří vstřelit úvodní branku, nedokážou na ni navázat a většinou je soupeř v závěru přehraje. Nejinak se hrálo i v pražské O<sub>2</sub> aréně. Znojmo dostal v patnácté minutě do vedení <b>Jiří Řípa</b>, na tento zápas zapůjčený z Olomouce. Ve druhé části Slavia přidala na tempu a srovnala. Ve třetí třetině ještě přidala dvě branky a poslední hřebíček do orlí rakvičky zatloukl devět vteřin před koncem znojemský odchovanec Jakub Sklenář.

Beránek, Červenka, Micka, Růžička, Vondrka, Bednář, Vašíček, to není soupiska domácího týmu, ale seznam těch, kteří se v úvodních pěti minutách dostali do větší šance, ale které pozorný Trvaj vychytal. Hosté se s výjimkou krátké epizody na začátku páté minuty prakticky nedostali z obranného pásma, poprvé se na delší čas usadili před Dominikem Furchem až v šesté minutě, kdy třílel Erat. Domácím ke vstřelení gólu nepomohly ani tři přesilové hry jdoucí po sobě. Postupně na trestnou lavici usedli Štach, Švrček a Chvátal. Necelou minutu po návratu Chvátala na led vyrazili hosté do útoku a hned se ujali se vedení. Meidl využil zmatků v obraně domácích, nahrál na modrou a Jiří Řípa propálil vše včetně Dominika Furcha. Opaření domácí se už do konce třetiny na odpověď nezmohli.

Za stavu 0:1 pokračovalo utkání druhým dějstvím. A opět to byla domácí Slavia, kdo diktoval tempo hry. Hosté teď ale byli mnohem aktivnější než v úvodu zápasu. Radek Procházka se ocitl dvakrát ve velké šanci. Pak ke slovu přišli zase domácí. Vladimír Růžička junior pálil do připraveného Trvaje, další Tomicova střela byla obránci sražena. Hrálo se svižně, nahoru - dolů, akce střídala akci, ale jak hostující Erat, tak i domácí Bednář s Mickou na soupeřova brankáře nevyzráli. Nakonec ale přece jen udeřilo. Nenápadná akce čtvrtého domácího útoku skončila gólem. Jakub Sklenář přihrával od mantinelu na střed hřiště Jelínkovi a obránce Jiří Drtina doklepl puk za Trvajova záda.

Pak přišel opět na řadu festival promarněných šancí domácích. Nejprve střílel Doležal nad, poté Bednář do Trvaje a do další přihrávky Bednáře na Červenku se vložil Tesařík. Zvýšená aktivita domácích ale nakonec paradoxně přinesla první přesilovku hostům, veškeré jejich snažení ale vždy utnul výborný Furch. Na samém konci přesilové hry Orlů zaútočili Kadlec s Tomicou a tak musel zasahovat i Trvaj. Na druhé straně pak těžkou zblokovanou střelu likvidoval Furch. To bylo ze strany Orlů v přesilovce vše. Prořídlé tribuny hnaly domácí do útoku, ale veškeré jejich snažení vždy ztroskotalo na výborném brankáři Orlů, Jiřím Trvajovi. A když už ani ten na střelu domácích nestačil, postavila se slávistům do cesty branková konstrukce. Kapitán Beránek našel najetého Hrušku, ale proti bylo horní břevno Trvajovy branky. Necelou minutu před koncem druhé třetiny aktivní Plášek vybojoval přesilovku, a tím byl účet druhé třetiny uzavřen.

Poslední dějství začala Slavia oslabením, ale aktivně. Slavia jej proto přestála bez úhony a hned poté zase zvýšila otáčky. Na trestnou putoval Haman a o 14 vteřin později jej následoval Štach. Domácí hráli podruhé v zápase dvojnásobnou přesilovku, tentokrát minutu a čtyřicet šest vteřin dlouhou. Pouhých šestadvacet vteřin jim stačilo k tomu, aby se poprvé v zápase ujali vedení. Bednář přihrál Petru Kadlecovi na modrou a ten prostřelil vše. Zároveň to byla i první využitá přesilovka zápasu.

Poté přišli ke slovu zase hosté. Jaroslav Svoboda pálil těsně vedle, rovněž Bičánkově střele chyběla lepší přesnost. Po delší době se tak zapotil i domácí Furch. Když znojemský Rýgl vyfasoval dvě minuty za nedovolené bránění, naskytla se domácím další přesilovka, ale naložili s ní prachbídně. Dvakrát Furch hasil před dotírajícími Orly. Jenže pak Tesařík podle rozhodčího Svobody nedovoleně fauloval Hrušku a hosté šli opět, v zápase již potřetí, do tří, byť jen na 46 vteřin. Zatímco vyloučený Rýgl se stačil vrátit na led v plánovaném termínu, Tesaříka zpráva o třetím gólu domácích zastihla na trestné lavici. Parádní kombinaci po ose Beránek – Bednář zakončil střelou k tyči osamocený a nikým neatakovaný David Hruška.

Domácí byli definitivně na koni, jejich hra se začala měnit v koncert, zejména poté, co Bičánek zahákoval pronikajícího Bednáře a Slavii spadla do klína další přesilovka. Opět, již podruhé v zápase, ale zvonila pouze tyč, tentokrát po ráně Tomáše Micky. Hosté ale nesložili zbraně a tu a tam zahrozili. To když například při špatném střídání domácích se před Furchem ocitl takřka neatakovaný Roman Erat, ale Furch byl na místě. Stejně tak v zápětí uspěl se svým střeleckým pokusem i Radim Bičánek.

V době, když už novináři zavírali notebooky a diváci pomalu začali vstávat k závěrečnému vytleskávání svých oblíbenců, vtrhla na led čtvrtá lajna domácích a ještě jednou změnila skóre: Po ose Jelínek – Čermák – Jakub Sklenář posledně jmenovaný upravil skóre zápasu na konečných 4:1.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (Slavia): My jsme měli především v první třetině hodně brankových příležitostí, bohužel jsme ji prohráli. Pak se nám podařilo z protiútoku vyrovnat a ve třetí části nám pomohla aktivní hra v přesilovkách, které jsme po dlouhé době využili, a to rozhodlo utkání v náš prospěch.

Radim Rulík (Znojmo): Soupeř zaslouženě vyhrál, my jsme neměli dobrý vstup do zápasu, ale první třetinu vychytal Jirka Trvaj. Pak jsme se dostali do vedení, ale ve druhé třetině, kdy jsme se soupeřem srovnali krok, tak jsme inkasovali. Zápas pak rozhodla naše oslabení.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
60 Jiří Řípa 1 0 0 1 0 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 2
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 0 0
30 Tomáš Demel 0 0 0 0 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 -1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 2
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 0 2
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 0 0
61 Václav Meidl 0 1 0 1 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 -1 0
28 Jaroslav Mrázek 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
21 Radek Procházka 0 0 0 0 0 0
23 Martin Růžička 0 0 0 0 0 0
96 Martin Rýgl 0 0 0 0 -1 2
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 -1 0
26 Jaroslav Svoboda 0 0 0 0 -1 0
12 Lubomír Štach 0 0 0 0 0 4
51 Jan Švrček 0 0 0 0 0 2
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 0 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 50 4 46 92 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER