O<sub>2</sub> Extraliga - út 14. 10. 2008
15. kolo
Znojmo
1:0
0:0, 0:0, 1:0
Kladno
1/3
2/3

Svoboda v bojovném zápase sestřelil Kladno

<em>Znojmo</em> - Povedená rána Jaroslava Svobody ve 46. minutě přesně do pravého horního růžku kladenské branky zajistila Orlům po třech neúspěšných venkovních zápasech opět plný bodový zisk. V bojovném zápase dlouho vládly defenzivy, příležitosti přicházely zpravidla jen v přesilových hrách, a i těch bylo nezvykle málo. Největší šanci hostů měl na konci druhé třetiny Horna, jehož dělovka orazítkovala břevno. Když po své brance nevyužil Svoboda o pár minut později další šanci a závěrečná powerplay Kladna k úspěchu nevedla, mohl Jiří Trvaj spolu se spoluhráči slavit svoji první letošní nulu.

Znojemští hráči vstoupili do utkání aktivně, už v první minutě pálil po Selingrově akci nebezpečně Demel, brankáři Kopřivovi však první zákrok večera vyšel a pokus domácího útočníka efektně vykopl do rohu. Stejný hráč se ve čtvrté minutě neohroženě vydal napříč kladenským obranným pásmem až před branku, svoje sólo však ve finální fázi neustál. Dobrou možnost nabídla Orlům o chvíli později nepřesná Kopřivova rozehrávka, ve zmatku před hostující klecí však Erat houštinu těl nepropálil a proti následné akci Procházky s Růžičkou už byl hostující gólman připraven.

Kladno povzbudila až přesilová hra při vyloučení Hamana, zámek elitní přesilovkové formace sice nebezpečí nepřinesl, v samotném závěru početní výhody se ale do dobré pozice dostal Horna a dorážející Frolík. Jiří Trvaj čistý štít uhájil a úspěšný byl i proti pokusům Nádašdiho a Horny v následujících minutách. A když se před Kopřivou neprosadil tečí Bičánkovy rány ani volný Selingr, šly oba týmy do kabin za bezbrankového stavu.

Hned v úvodu druhé části vypracoval Dopita příležitost pro obránce Štacha, toho ale fauloval Patera a Orli dostali možnost přesilové hry. Kopřiva si dokázal poradit s ranou Švrčka od modré a zlikvidoval i nebezpečnou dorážku agilního Demela po Mojžíšově nahození. Přesilová hra nevycházela ideálně ani hostům, při trestu Chvátala nešla na Trvaje jediná přímá střela. Následující minuty se odehrávaly ve znamení boje o střední pásmo, útočné akce obou týmů povětšinou končily už tam, přesnost přihrávek navíc nebyla silnou stránkou ani jednoho celku. Do šance se tak dostal až v 28. minutě Plášek, který dokázal přetlačit kladenského beka, obrat jej o kotouč, avšak z bezprostřední blízkosti neměl šanci propasírovat kotouč za Kopřivova záda. Největší možnost na vstřelení první branky tak nakonec měli Kladenští, když Tomáš Horna kousek za modrou z první napálil na branku přihrávku od levého mantinelu a prudký kotouč zastavilo až břevno za Trvajovými zády.

Úvod poslední části nijak nenasvědčoval tomu, že by se situace na ledě měla zásadně změnit. Ve 43. minutě ale Tomáš Čachotský přetáhl střídání a málem se mu to vyplatilo, když jen o několik centimetrů nedosáhl před brankou na střílený pas Bičánka. Tato šance zahájila velmi povedenou fázi utkání ze strany Orlů, kterou korunoval o tři minuty později Jaroslav Svoboda, když po přihrávce Selingra nedal střelou bez přípravy do horního růžku Kopřivovi sebemenší šanci.

O odpověď se vzápětí pokusil Patera, jeho tečovaná střela z mezikruží však mířila mimo. Hra dostala spád a tempo, do další příležitosti se po Hamanově průniku dostal Svoboda, s vypětím všech sil však kladenský gólman tentokrát jeho pokus vytěsnil mimo. Očekávaný nápor hostů přišel čtyři minuty před koncem, zámek ve znojemském pásmu však nevedl k potřebné střelbě. Následovala dlouhá pasáž bez přerušení, a Kopřiva se tak dostal na střídačku až 66 vteřin před koncem třetiny. Přesto si Kladno dokázalo s přispěním šťastného odrazu od mantinelu vypracovat šanci na vyrovnání, střela obránce Hájka sedm vteřin před koncem byla tečována padajícím Bičánkem do protipohybu Trvaje, naštěstí pro fanoušky Orlů však i mimo branku.

Jiří Trvaj si tak z dnešního bojovného utkání, ve kterém byly k vidění netradičně jen tři přesilové hry, odnesl kromě vítězství a čistého konta i cenu pro nejlepšího hráče utkání, společně se svým brankářským kolegou Miroslavem Kopřivou.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Znojmo): Věděli jsme, že nesmíme Kladnu umožnit hrát na brejky. Navíc dobře bránili střední pásmo a hlavně ve druhé třetině jsme měli problémy přes ně přejít. Jsme rádi, že po dlouhé době přišlo tříbodové vítězství, sice upracované, ale kolikrát je to lepší, než nějaká jasná výhra. V naší současné situaci asi nemůžeme očekávat, že budeme vyhrávat hned o pět gólů, že někoho převálcujeme. Budeme postupovat po malých krůčcích a budeme se snažit posbírat co nejvíc bodů.

Petr Kasík (Kladno): Nenavázali jsme na výkon z posledních dvou domácích utkání. Nehráli jsme dobře, hráli jsme zakřiknutě a hrozně málo jsme se nutili do střelby. To bych viděl jako hlavní důvod naší porážky.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
26 Jaroslav Svoboda 1 0 0 1 1 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 0
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 0 0
30 Tomáš Demel 0 0 0 0 0 0
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 0 2
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 2
24 Marek Chvátal 0 1 0 1 1 2
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 0 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 0
28 Jaroslav Mrázek 0 0 0 0 1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 1 0
21 Radek Procházka 0 0 0 0 0 0
23 Martin Růžička 0 0 0 0 0 0
11 Pavel Selingr 0 1 0 1 1 0
12 Lubomír Štach 0 0 0 0 0 0
51 Jan Švrček 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 24 0 24 100 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER