O<sub>2</sub> Extraliga - ne 19. 10. 2008
17. kolo
Znojmo
5:6p
2:3, 3:0, 0:2 - 0:1
Pardubice
1/3
2/3

Pět gólů na tři body bylo málo

<em>Znojmo</em> - Ani pětice vstřelených branek nedovedla Orly k vítězství nad Pardubicemi. Hosté se na začátku zápasu rychle dostali do dvoubrankového vedení, ovšem v početní výhodě snížil Rýgl, pro kterého to byla první trefa ve znojemském dresu. Moeller znovu odskočil na rozdíl dvou gólů, ale Znojmo se do konce úvodní části dostalo zpátky do hry po Dopitově brance. Ve druhé třetině nastal velký obrat domácích, kdy se postupně trefili Haman, Kucharczyk a Demel a otočili nepříznivý vývoj ve prospěch Orlů. Pardubičtí však nesložili zbraně a dvěma slepenými góly ve třetím dějství poslali zápas do prodloužení, ve kterém rozhodli o tom, že si bonusový bod odvezou s sebou na východ Čech.

První třetina přinesla velmi atraktivní hokej a diváci obou mužstev se museli dobře bavit. Oba celky se soustředily především na útok a na oba brankáře se děravou obranou valil jeden útok za druhým. Lépe vyšel vstup do zápasu Pardubicím, které poslal do vedení Michal Tvrdík. Domácí se snažili odpovědět, ovšem jejich pokusy končily na Lašákovi. Na druhé straně se skvělou akcí prezentoval Píša a připravil branku pro Petera Puchera. Orli se vrátili do utkání kuriózním způsobem, když od červené čáry využil přesilovou hru Martin Rýgl. Po třech minutách však využil dalšího kolapsu znojemské obrany Divíšek a vrátil hostům dvoubrankové vedení. V samém závěru třetiny před Lašákem zaúřadovala první formace domácích a její šéf Jiří Dopita využil parádní přihrávku Erata.

Ve druhé části se z té úvodní poučili jen domácí a svému soupeři již skórovat nedovolili. Znojmo opět řádilo před pardubickou brankou a nabuzení hráči bušili do obrany hostů. Nejdříve měl sice dobrou příležitost Tvrdík, ale z branky se o chvíli později mohli radovat Orli. Po perfektní akci celé pětky propálil Lašáka Radek Haman a potvrdil pozici nejlepšího střelce klubu. Po patnácti sekundách dokonal obrat Radim Kucharczyk, jenž po přihrávce Meidla završil bleskový útok. Zvýšit mohl v polovině utkání Dopita, nedokázal však usměrnit skákavý kotouč do branky. Hned z následného protiútoku napálil pravou Trvajovu tyčku Kolář. Z gólu se mohl radovat až Tomáš Demel, který se prosadil po výborné práci Svobody a Procházky.

Dvě a půl minuty před druhou sirénou byl na čtyři minuty vyloučen domácí Růžička a hosté vycítili šanci. Do přestávky ještě branky nedosáhli, ale po třiceti sekundách od začátku třetí dvacetiminutovky využil početní převahu osamocený Jiří Cetkovský. O chvíli později dokázal dokonce vyrovnat Tomáš Divíšek, jenž potrestal chybu znojemské obrany. V oslabení mohl Orlům vrátit vedení Růžička, ale jeho jmenovec v pardubické brance ho vychytal. Na opačné straně kluziště se zase vyznamenal Trvaj proti střele Koláře. V závěru měli více šancí domácí, Štach, Svoboda ani Demel šestou branku přidat nedokázali. Když pět minut před koncem zastavila Bičánkovu bombu tyč, přišlo na řadu prodloužení.

Do nastavení nastoupilo Znojmo se třemi útočníky a jedním obráncem a usilovalo o druhý bod. Ani dvě akce Růžičky a velmi dobrá šance Demela však brankou neskončily. Rozhodčí nejprve pustil dva pardubické zákroky, které byly na hranici pravidel, ale při rychlém protiútoku hostů se rozhodl vyloučit za hákování Svobodu. Orli dlouhou dobu odolávali, ale šestnáct sekund před koncem prodloužení rozhodl Aleš Píša, který prostřelil Trvaje.

Jako nejlepší hráči byli v tomto gólově nadprůměrném klání vyhlášeni pardubický Jiří Cetkovský a znojemský Jiří Dopita.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Znojmo): Byl to zápas plný zvratů. Prohrávali jsme už o dvě branky. Velice si cením toho, že mužstvo zabojovalo, dokázali jsme se vrátit do zápasu a dokonce jej otočit, nakonec se rozhodlo v přesilovkách, my jsme ten zápas ztratili v oslabení. Pardubice mají silné mužstvo a my jsme jim těch vyloučení darovali příliš moc. Za stavu 1:3 bychom asi brali bod, ale za stavu 5:3 jsme samozřejmě pomýšleli na vítězství. Disciplína je zatím náš problém a myslím si, že hráči zbytečně faulují.

Jiří Seidl (Pardubice): Za stavu 3:1 pro nás se ten zápas vyvíjel celkem dobře, myslím si, že jsme k tomu vedení přišli celkem snadným způsobem. Od té doby jsme přestali hrát naši hru a Znojmo na to samozřejmě zareagovalo, začalo nás dohrávat a my jsme si po tom prvním gólu na 3:2 nedali říct a pokračovali v tom celou druhou třetinu. Ve třetí části jsme se zase vrátili k té naší hře. Bylo hrozně důležité, že jsme zkraje třetiny využili ty dvě přesilovky a v prodloužení už to byl samozřejmě vabank. Tam jsme měli trochu štěstí.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
30 Tomáš Demel 1 0 0 1 -1 0
20 Jiří Dopita 1 0 0 1 -1 0
17 Radek Haman 1 0 0 1 1 0
97 Radim Kucharczyk 1 0 0 1 1 0
96 Martin Rýgl 1 0 0 1 -2 2
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 1 0
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 1 0
9 Roman Erat 0 1 0 1 -1 2
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 1 0
61 Václav Meidl 0 1 0 1 1 0
53 Pavel Mojžíš 0 1 0 1 -2 2
28 Jaroslav Mrázek 0 0 0 0 1 0
40 Karel Plášek 0 1 0 1 1 0
21 Radek Procházka 0 1 0 1 -1 0
23 Martin Růžička 0 1 0 1 1 4
11 Pavel Selingr 0 1 0 1 -1 0
26 Jaroslav Svoboda 0 0 0 0 -1 2
12 Lubomír Štach 0 0 0 0 1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 65 36 6 30 83.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER