O<sub>2</sub> Extraliga - ne 23. 11. 2008
25. kolo
Znojmo
4:3
0:0, 3:1, 1:2
Liberec
1/3
2/3

V souboji dravců uspěli Orli

<em>Znojmo</em> - Znojemští hokejisté pokračují v dobrých výkonech z posledních zápasů a na vlastním ledě dokázali zdolat Liberec. Po třiceti minutách svítil na ukazateli skóre bezbrankový stav, poté však domácí zásluhou Mojžíše a Růžičky odskočili na dvoubrankový rozdíl. Výstavní trefou pod břevno sice snížil Zíb, ale blesková odpověď Svobody vrátila domácím pohodu. Vítěznou branku nakonec zaznamenal v polovině třetí části <b>Martin Růžička</b>, v poslední minutě totiž drtivý závěr hostů přinesl dva góly v Trvajově síti. Tři body však už zůstaly na domácím ledě.

Bílí Tygři z Liberce přijeli do Znojma povzbuzeni výsledkem z Litvínova, kde v minulém kole dokázali díky neprostupné obraně zvítězit. První třetina byla ve znamení častých vyloučení, to první přišlo už ve třetí minutě. Liberec se však v početní výhodě dostal maximálně k málo nebezpečným střelám od modré čáry, a do velké míry tak předznamenal vývoj první třetiny. Podobně se totiž vedlo i Orlům, a když už v osmé minutě dostali na čtrnáct vteřin výhodu dvou mužů v poli, nedokázali spolehlivě chytajícího Milana Hniličku vůbec ohrozit. Nejblíže k brance tak byl na straně domácích Václav Meidl, který se od zadního mantinelu nebál vybruslit až před branku a nadělal libereckému brankáři velké problémy. Kotouč však za čáru nedotlačil, stejně jako dorážející Karel Plášek. Když pak v poslední minutě nedokázal před znojemskou klecí zpracovat těžkou přihrávku Šimánek, skončila první třetina bez branek.

Domácí celek vstoupil do druhé části mnohem aktivněji a chtěl strhnout vedení na svoji stranu, velmi blízko k tomu měl ve 25. minutě po rychlém brejku Plášek, jeho střelu do protipohybu vytěsnil Hnilička mimo. Vzrušující minuty na ledové ploše předznamenala potyčka Žabky s Dopitou po odpískání, po níž se sice domácí museli bránit oslabení, avšak při následné hře ve čtyřech se poprvé měnilo skóre. Pavel Mojžíš napřáhl na modré, kotouč se od jednoho z clonících hráčů vznesl do vzduchu a obloučkem zapadl do sítě za překvapeného Hniličku. Ještě hůře na tom hosté byli o dvě minuty později, kdy do nahození Švrčka vložil hůl zády k brance stojící Martin Růžička a usměrnil kotouč přesně mezi Hniličkovy betony. Liberečtí odpověděli tlakem a dočkali se snížení poté, kdy Lukáš Zíb od mantinelu přesnou ranou pod břevno překonal jinak výborného Trvaje. To však stále nebylo vše, za osmnáct vteřin se podobně výstavní ranou do šibenice prezentoval Jaroslav Svoboda.

Do třetí třetiny tak Orli vstupovali s vědomím dvoubrankového náskoku a paradoxně jim k udržení příznivého výsledku pomáhali i hosté svou nedisciplinovaností. Jedno z pěti vyloučení v poslední části potrestal svou druhou trefou v utkání Martin Růžička, který v mezikruží zúročil dobrou přihrávku Selingra. Od padesáté minuty si Liberec zásluhou tří zbytečných faulů nezahrál pět minut v plném počtu, a domácí tak bez většího úsilí kontrolovali své tříbrankové vedení. Hokej se však hraje do poslední vteřiny, o čemž se znojemské mužstvo vzápětí přesvědčilo. Při vyloučení Bičánka nejprve v přesilovce snížil přesnou tečí Pavel Kašpařík a o sedmnáct vteřin později po zmatcích před Trvajem skóroval Jaroslav Modrý. Vyrovnat už ale Tygři nedokázali, i přes krátkou powerplay v závěrečných vteřinách.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Znojmo): Nám v první třetině trochu scházel pohyb a důraz. Ve druhé se to zlepšilo a soupeře jsme přehrávali a mohli jsme vést i větším rozdílem, ale nepodařilo se nám proměnit šance. V závěru zápasu hrál soupeř vabank, poslední minuta byla divoká. Budiž to pro nás varováním, že utkání se hraje šedesát minut. Mohlo se stát ještě ledacos, musíme se z toho poučit a v dalších zápasech být obezřetnější.

Filip Pešán (Liberec): Naše utkání bylo odehráno velice špatně. Defenzíva, která byla naordinována, byla příliš pasivní. Znojmo proto převzalo veškerou aktivitu. V útoku jsme nebyli nebezpeční, o čemž svědčí i počet střel a kosmetická úprava v závěru zápasu je jediný pozitivum v tomto utkání.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
23 Martin Růžička 2 0 0 2 1 0
53 Pavel Mojžíš 1 0 0 1 1 0
26 Jaroslav Svoboda 1 0 0 1 0 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 4
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 0 0
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 0 4
9 Roman Erat 0 1 0 1 0 0
17 Radek Haman 0 1 0 1 0 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 0 2
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 0 0
61 Václav Meidl 0 1 0 1 0 0
28 Jaroslav Mrázek 0 0 0 0 1 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
21 Radek Procházka 0 0 0 0 1 0
96 Martin Rýgl 0 1 0 1 0 0
11 Pavel Selingr 0 1 0 1 0 0
51 Jan Švrček 0 1 0 1 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 33 3 30 90.9 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER