O<sub>2</sub> Extraliga - ne 15. 2. 2009
50. kolo
Plzeň
5:2
1:1, 2:0, 2:1
Znojmo
1/3
2/3

Častá vyloučení přistřihla Orlům křídla

<em>Plzeň</em> - Na západě Čech hráli Orli o alespoň teoretickou možnost účasti ve vyřazovacích bojích letošního ročníku extraligy. Vzhledem k tomu, že nezískali žádné body, vidina play off se jim pomalu rozplývá. Přitom vstup do zápasu mělo Znojmo dobrý, již v páté minutě vedlo po teči Romana Erata. Jenže jejich rozlet zabrzdila častá vyloučení. To nejostřejší odnesl kapitán Bičánek, který za zásah do hlavy obdržel trest ve hře a pravděpodobně bude mít v příštím zápase stop! Sedm minut před koncem ještě vykřesal naději na zvrat kuriózním gólem <b>Pavel Mojžíš</b>, jenže Lasselsberger v zápětí přidal další dvě branky a bylo po utkání.

Domácí začali ve stylu posledních zápasů a již po necelé minutce hry mohl poslat svůj tým do vedení Straka, který se protáhl mezi kruhy mezi dvěma obránci, ale byl zafaulován. Lasselsberger dostal výhodu přesilové hry, ale ani ta neskončila brankou, přestože Trvaj čelil jedné ráně za druhou. V největší šanci Tomas nezpracoval na brankovišti příhru Kováře zpoza branky. Hosté se nedostali pět minut z pásma, ale hned jejich druhá střela skončila za Cháberou. Tesařík nahazoval na plzeňskou svatyni, kde šikovně tečoval Roman Erat – 0:1! Vzápětí mohl z mezikruží vyrovnat Ludvík, proti jeho střele vymrštil levý beton Trvaj. Po chvilce stejný hráč dopravil do branky hostí alespoň rukavici po předchozím faulu a početní výhoda se brzy změnila ve dvojnásobnou.

Skóre srovnal Michal Dvořák, když prokázal svůj důraz na brankovišti a dorazil střelu Tomase - 1:1! Hosté se nepoučili a vzápětí putovali do tří znovu. Kapitán Bičánek krvavě zranil Vlasáka v obličeji a do dnešního duelu už zasáhnout nemohl. Keramika hrála zbrkle, což vyústilo v hákování a síly na ledě se srovnaly. Hra ve čtyřech šanci nepřinesla ani na jedné straně a Znojmo brzy muselo dobránit zbývající část trestu svého kapitána, což se povedlo i díky nepřesnostem domácí strany. Závěr dvacetiminutovky byl okořeněn o přesilovku hostů v poměru 4 na 3. Znojmo drželo tradici, že nevystřelí dokud rána nebude gólová, pročež se diváci změny skóre nedočkali.

Prostřední pasáž hry započala dalším oslabením Orlům, kteří ale domácím povolili jen nebezpečnou ránu Cartelliho s následnou dorážkou Tomase a Kováře. Lasselsberger přesto potvrzoval, kdo je na ledě aktivnější a brzy vše vyjádřil i gólově. Nejprve Adamský nalezl od pravého mantinelu sjetého Benáka, který nenašel skulinku mezi betony Trvaje. Akce pokračovala a Pavel Vostřák pálil od modré do levé boční síťky, puk se k němu rychle vrátil a na stejné místo zamířil tentokráte přesně - 2:1!

Zanedlouho poté o sobě dal vědět hostující lídr Dopita, který si obhodil Čakajíka, objel branku a naservíroval na modrou Tesaříkovi, s jehož pumelicí měl Chábera plnou vyrážečku práce. Odpověděl Martin Adamský, jenž se protáhl podél levého mantinelu až před Trvaje, jehož si vychutnal dlouhou kličkou - 3:1! Ještě před druhou sirénou pobavil domácí publikum Čachotský, který dnes pravděpodobně sledoval přímý přenos letu na lyžích a něco podobného zkusil neatakovaný v útočné třetině, sudí však pro jeho výkon neměli pochopení a Znojmo se muselo bránit. Oslabení přečkalo bez úhony a závěrečná dvacetiminutovka tak slibovala ještě napínavou podívanou.

Ihned po dvaceti vteřinách závěrečné třetiny byl vyloučen Čakajík a Znojmo mohlo dramatizovat vývoj utkání. Hosté sice byli po většinu času nastěhováni před Cháberou, dostali se ale pouze k jedinému nahození od modré, které jistil betonem domácí gólman. Následně se kolem hrazení dral Adamský, jenž se tentokráte netlačil do branky, nýbrž zkusil zakončit svou typickou střelou s dlouhým nápřahem, ta skončila o milimetry vedle vzdálenější tyče. Po chvilce pálil z levého kruhu Vostřák, jeho střelu zkrotil skvělým semaforem Trvaj. Připomněli se i hosté, v přečíslení tří na dva pálil Erat, našel jen náruč připraveného Chábery.

Šanci na korigování dostali Orli v polovině dvacetiminutovky, kdy se Plzeň bránila ve třech proti čtyřem. Znojmu se zprvu nedařilo, pak však Adamský ztratil v souboji v rohu hůl, čehož využil Pavel Mojžíš, který přes něj vypálil od modré, střela se pak po ose mantinel-Chábera dostala až do branky - 3:2! Moravané se však ze snížení neradovali dlouho. Po dvou minutách a dvou vteřinách hry přihrál napříč brankovištěm přes dva obránce Kracík Romanu Tomasovi, který dodal klid na plzeňské hokejky - 4:2! Domácí ožili. Skandování fanoušků o “bůra” mělo jepičí život. Vyslyšel ho Peter Smrek, jenž si nastavil kanón na modré a skvěle chytající Trvaj neměl nárok - 5:2! Skóre mohl navýšit Kracík, který naznačil střelu, objel branku, ale stopku mu vystavil mrštný beton hostujícího brankáře. Poslední minuty se již hráli jen z nutnosti, domácí kontrolovali hru a hosté absolutně rezignovali. Utkání rozhodlo o postupujících, respektive nepostupujících do play-off.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): Nebylo to pro nás jednoduché utkání i vzhledem k naší bilanci se Znojmem. Dnes jsme je porazili poprvé v sezoně. Po těch dvou našich posledních výhrách venku bylo těžké to potvrdit doma. Jsme rádi, že jsme to dotáhli do vítězného konce. Teď z nás spadla ta tíha play out. Myslím, že málokdo čekal, že po té reprezentační pauze uhrajeme devět bodů. Šance umírá poslední. Do těch posledních dvou zápasů jdeme s tím, že když nevyjde umístění do šestého místa, tak chceme uhrát alespoň sedmé nebo osmé, abychom v předkole začínali doma.

Radim Rulík (Znojmo): Chci jen poblahopřát soupeři k vítězství. Byl lepší a zaslouženě nás porazil.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
9 Roman Erat 1 0 0 1 1 0
53 Pavel Mojžíš 1 0 0 1 -2 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 27
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 -1 2
30 Tomáš Demel 0 0 0 0 -1 2
20 Jiří Dopita 0 1 0 1 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 -1 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 -1 0
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 -1 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 2
28 Jaroslav Mrázek 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 0
21 Radek Procházka 0 0 0 0 -1 0
23 Martin Růžička 0 0 0 0 -1 0
96 Martin Rýgl 0 0 0 0 -2 0
11 Pavel Selingr 0 1 0 1 1 2
26 Jaroslav Svoboda 0 0 0 0 -1 4
51 Jan Švrček 0 0 0 0 0 4
2 Radim Tesařík 0 1 0 1 1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 38 5 33 86.8 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER