Extraliga juniorů - pá 12. 12. 2008
30. kolo
Znojmo
5:1
1:1, 1:0, 3:0
Kometa
1/3
2/3

Report ze zápasu ZNO vs. KOM (5:1)

Jihomoravské derby okořenilo program 30. kola juniorské extraligy. Dal se očekávat velice vyrovnaný souboj, vzhledem k těsnému sousedství týmů v tabulce. Ale oba celky byly v odlišném rozpoložení. Zatímco domácí více jak měsíc doma nezvítězili. Kometa držela pětizápasovou neporazitelnost, chyběly jí však někteří hráči Zemánek, Hájek, Sova.

Do derby vykročili nebo spíš vlétli lépe Znojemští. Prakticky celou polovinu první třetiny hosty do ničeho nepustili a nebezpečně ohrožovali Čiliakovu branku. Důkazem aktivity Orlů je už první minuta. Jakub Seidl našel Lukáše Kovalského a ten z těsné blízkosti Čiliaka neprostřelil. O pár vteřin nebezpečně nahazoval puk na brněnskou bránu Pospíšil. Pak se osmělilo i Brno, konkrétně to byl Tomáš Popolanský. Jeho pěknou individuální akci však zastavila znojemská obrana. Pak se ke slovu opět vrátili Orli. Od modré nebezpečené střílel Tomáš Latner, ale brněnský brankař výborně zasáhl pravým betonem. Kometa se však stále bránila, což vyústilo v první vyloučení dnešního zápasu. Provinil se Stehlík. Znojmo se svou početní výhodou naložilo, jak nejlépe mohlo. V osmé minutě se na modré ke střele napřáhl Peter Schneider a propálil vše i Marka Čiliaka – 0:1.

Po vstřelené vedoucí brance Orlů se situace otočila. Tempo hry začali udávat brněnští hráči. Napomohl tomu svou střelou opět Tomáš Popolanský, ale Panec jeho pokus kryl vyrážečkou. Pak se v dobré příležitosti ocitl Ondřej Stehlík, jenže ani on na znojemského strážce nevyzrál. Z tlaku Brna Znojemské osvobodil svoji příležitostí Sajdl, když si vyjel zpoza brněnské brány až před Čiliaka a nebezpečně ho ohrozil. Brněnský brankař jeho pokus skvěle vychytal pravým betonem. Útok Komety se však touto šancí neotupil, aktivita vedla nejprve k vyloučení Vysloužila a následně i Pláňka. 5 na 3 bylo lákavou nabídkou na vyrovnání. A přesilovková formace Brna se zlákat nechala. Pěknou kombinaci zakončil Michal Brzobohatý, když ho u pravé tyče našel svoji přihrávkou Ondřej Švaňhal – 1:1. S vyrovnaným stavem se oba rivalové zatím spokojili a do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu.

Začátek druhého dějství byl na rozdíl od toho prvního poklidný. Šance se vyskytly teprve po vyloučení brněnského Vozdeckého. Nejprve se dostal ke střele Pospíšil, následně měl na hokejce dobrou příležitost po přihrávce Schneidera Síkela. Ukazatel skóre však zůstával stále neměnný. V 28. minutě se Brněnští dostali do situace dva na jednoho. Švaňhal přihrával autorovi vyrovnávající branky Brzobohatému, který se tentokrát neprosadil, a jeho pokus mířil těsně vedle branky. Pak přišlo pár ošemetných situací před Čiliakem, obrana Brna je však vyřešila. Co už nevyřešila, byla situace z 36. minuty. Před brněnským gólmanem se z ničeho nic, po nepozornosti defenzivy, objevil Václav Truhlář. Zvolil kličku do bekhendu a trefil horní růžek branky – 2:1. Brno se s tím nechtělo smířit a snažilo se rychle vyrovnat. Jenže veškeré pokusy byly marné. V 39. minutě se snažil puk za brankovou čarou doslova dotlačit Stehlík, leč také neúspěšně.

Do třetiny vstupovalo Brno s odhodláním vyrovnat. Dobré předpoklady k tomu mělo hned v 40. minutě. To se ocitl v nájezdu dva na jednoho Švaňhal. Místo přihrávky spoluhráči, si vybral střelu, která mířila přímo do hrudi Panece. V 45. minutě se snažil nahození od mantinelu šikovně tečovat Komínek, ale jeho záměr se mu nepovedl podle představ, brankou neskončil. O dvě minuty později dalo o sobě vědět i Znojmo. Z vrcholu pravého kruhu střílel těsně vedle Havlík. Tuto šanci mu poskytla především chyba hostující obrany, kterou o puk obral Schneider. Po této, ve třetí třetině ojedinělé, šanci Orlů opět pokračoval útok Komety na vyrovnání. Svoji vizitku poslal Panecovi Kempný, který tvrdě střílel od modré. Panec dobře zasáhl lapačkou. Krátce po té se řítili tři brněnští hráči na jednoho znojemského obránce. Tato situace však kupodivu neskončila ohrožením branky.

Ohrožením branky už se mohli pochlubit šance Popolanského a Švaňhala, vyrovnáním ovšem ne. Definitivně pak škrtla naděje Komety na vyrovnání 59. minuta, kdy potřetí rozvlnil síť za Čiliakem střelou od modré Martin Pláněk – 3:1. Kometa se i přes třetí inkasovaný gól nevzdala a zkusila hru bez brankaře, ta jí ale nevyšla. Do prázdné branky střílel tři vteřiny před konce utkání Jakub Sajdl – 4:1. Zdálo se tedy, že výsledek je konečný. Jenže opak byl pravdou. Všichni v hledišti čekali na symbolické vhazování a konec zápasu. Stejně jako brněnští hráči, kteří buly tři vteřiny před koncem vypustili. Avšak Orli dohráli i ty tři vteřiny a střela Petera Schneidera skončila k překvapení všech v brance – 0:5. Kometa tak odjíždí ze Znojma s prázdnou a s přetrženou vítěznou šňůrou. Už zítra však bude chtít Brno nastartovat novou úspěšnou sérii doma proti Porubě.

Ohlasy trenérů

Karel Vaněk (HC Znojemští Orli): Bylo to pro nás těžký utkání, prakticky se hrálo o šest bodů. Protože jsme byli na stejno. Kometa měla teď dobrý výsledky. My jsme doma nevyhrávali a pro nás je to výborný, že jsme konečně zase udělali body doma, kde my jsme opravdu nebodovali. My jsme doma žalostní, nedáváme branky. Dneska to utkání bylo vyrovnaný, víceméně jsme vyhráli jako šťastně, ale to k tomu hokeji prostě patří. My už jsme potřebovali nakopnout a doma zvítězit. Myslím, že manšaft odvedl to, co měl, a že jsme i zaslouženě vyhráli.

Vlastimil Kočí (Kometa Group Brno): Zápas to byl takový dost smolný. Začátek první třetiny se nepovedl, byli lepší. Potom se hra vyrovnala a druhou třetinu za stavu 1:1 jsme měli velký šance, tam se lámal chleba. Kdybychom dali dva góly, jakože jsme měli víc ze hry. Mezi pátou a šestnáctou minutou druhé třetiny jsme v podstatě měli rozhodnout zápas, tam měly padnout tři branky a bylo po zápase. Jenže my jsme je nedali, dostali jsme po chybě jeden smolný gól, třetí lajna tam udělala chybu. Z toho bylo 2:1. Pak už jsme se tlačili dopředu, chtěli jsme to otočit, už jsme se míň bránili. Dostali jsme třetí gól a bylo po zápasu. Hráli jsme dneska o šest bodů. V podstatě díky tomu, že je to náš soupeř v tabulce, který je kousek od nás, bolí to o to více. Teďka budou o dva body před námi.

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
81 Peter Schneider 2 0 0 2 1 0
19 Martin Pláněk 1 1 0 2 2 4
67 Jakub Sajdl 1 1 0 2 2 0
18 Václav Truhlář 1 0 0 1 1 2
26 Roman Alexa 0 0 0 0 0 0
21 Jakub Fára 0 1 0 1 1 0
23 Adam Havlík 0 2 0 2 2 0
84 Lukáš Kovalský 0 0 0 0 1 0
11 Lukáš Kusák 0 0 0 0 0 0
15 Tomáš Latner 0 0 0 0 1 0
22 Jan Lattner 0 0 0 0 2 4
7 František Pospíšil 0 1 0 1 1 0
91 Matěj Síkela 0 0 0 0 0 0
31 Jakub Stehlík 0 1 0 1 1 0
51 Jan Trojan 0 1 0 1 1 0
20 Radek Vysloužil 0 0 0 0 2 2
5 Jakub Zika 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
25 Michael Panec 60 30 1 29 96.7 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER