1. liga - st 7. 10. 2009
8. kolo
Chrudim
4:3
0:1, 2:0, 2:2
Znojmo
1/3
2/3

Z Chrudimi bez bodu

<em>Znojmo</em> - Znojmo sice po první třetině zásluhou Havlíka vedlo, domácí však na začátku druhé části vyrovnali a na jejím konci dokázali otočit vývoj zápasu ve svůj prospěch. V obou případech jim k tomu pomohla početní výhoda. Orli se však nevzdali a po čtyřech minutách závěrečné třetiny gólem obránce Hořavy srovnali. Domácí sice znovu o jednu branku odskočili, ale hosté ještě jednou díky Hamanově trefě ve vlastním oslabení vyrovnali. Na bodový zisk však nakonec nedosáhli. Šest minut před koncem rozhodli chrudimští hráči o tom, že všechny body zůstanou na východě Čech.

Utkání začalo ve vysokém tempu, jelikož na obou mužstvech byla vidět snaha vstřelit první branku utkání, a tak měli oba brankáři co dělat. Jako první se ovšem vytáhl Horčička, když reflexivně vyrazil teč od Jana Šedy. Kdo by čekal, že po větší šanci domácích přijde i nějaká ta loženka Znojma, pletl se. Byli to opět Chrudimští, kdo se dostal do obrovské šance po výborné přihrávce Jana Semoráda na Daniela Rákose, ale Horčička nechtěl dát svou kůži lacino, a tak se ani po této šanci stav utkání neměnil. Krátce poté dostali možnost ukázat svůj elitní útok i hosté, když se nechal Petr Mocek vyloučit na dvě minuty za zdržování hry. Gólovou si ovšem během první minuty přesilovky nevypracovali. Chrudimští ale poté špatně střídali a nabídli tak Znojemským vylepšenou přesilovku 5 proti 3 na skoro celou minutu. Hostům bylo i to málo a namísto toho musel opět nebezpečí hasit až Horčička po pěkné střele v podání Jiřího Malinského. O dvě minuty později se možnost přesilové hry naskytla i domácím, ti s ní ovšem nenaložili nikterak úžasně a dá se považovat za hůře zahranou než ta předchozí v podání Znojemských. Začínalo to vypadat, že toto setkání Orla s Orlicí moc branek nenabídne, jenže krátce poté se domácí dopustili obrovské hrubky v obraně a nechali pelášit na Růžičku Adama Havlíka, který s šancí naložil jako starý mazák a Růžička neměl nárok. — 0:1 Až na další šanci Znojma, kterou ale Haman v gól nepřetavil, a tak mohli jít do kabin s úsměvem na rtech Znojemští.

Do druhé třetiny, jako by nastoupila jiná Chrudim. Hráči se od prvních vteřin hnali za pukem, bojovali o každý kousek ledu a bylo na nich vidět, že chtějí co nejdříve vyrovnat. Ve hře 4 proti 4 se jim to ještě nepodařilo, ale v následující přesilovce ano. Vágnerovu jedovatou střelu od modré vyrazil Horčička jen před sebe a pro Marka Zadinu nebyl sebemenší problém zamést puk za bezmocného brankáře hostí. — 1:1 To Chrudim nastartovalo ještě více a začalo se hrát na jednu bránu. Odměnou za aktivitu byla domácím stoprocentní šance, se kterou ovšem Král naložil velmi bídně. Drtivý tlak na chvíli zbrzdilo vyloučení Michala Klejny, které ovšem Orli nepotrestali a Chrudim pokračovala v mačkání svého soupeře. Šance střídala šanci, vedoucí branka Chrudimi visela ve vzduchu, ale ne a ne přijít. Minutu před koncem se nechal vyloučit znojemský Štach a Chrudim vycítila ještě větší šanci. Úkolu se nejlépe jak mohli zhostili Suchý s Martincem, když předvedli kombinaci jak hokejisté ze země tří korunek. Prvně jmenovaný vypálil ostrou přízemní střelu, kterou tečoval ještě lépe Martinec do protipohybu brankáře hostí. — 2:1 Domácím se tak povedlo vstřelit alespoň jednu branku po tolika neproměněných šancích, zejména zásluhou brankáře Horčičky. Do kabin se šlo tedy na rozdíl od konce první třetiny lépe tentokrát domácím, kteří měli utkání ve svých rukou a byli si toho plně vědomi.

Třetí třetina začala opět v režii Chrudimských hokejistů. Ti šli vstříc pojišťovací brance ale proti byl opět výborný Horčička. „Jak se to dělá a dělat se to má“, poté ukázalo domácím hokejistům trio Hořava, Plášek, Svoboda, kteří si skutečně excelentně vyťukali vyrovnávací branku, a tak se ve 44. minutě začínalo od znovu. Na domácích bylo vidět, že je inkasovaná branka značně zaskočila a otěže zápasu začalo přebírat na svá bedra Znojmo. Krátce na to se nechal vyloučit Král a s chrudimskými mohlo být tuze zle. Nestalo se tak ale, ba naopak. Při končící přesilovce Znojma si vzal puk u středového kruhu neohrožený rytíř, Zdeněk Žák a prosóloval hostující obranou až před brankáře Horčičku. Ten na jeho první střelu ještě stačil, na následnou dorážku pod vingl už ale ne, a tak šla Chrudim opět do vedení. — 3:2 Chrudimští si příklad ze svého hrdiny Žáka vzali k srdci a zatlačili Znojmo do hluboké defenzívi, ale branka znamenající dvougólový náskok opět ne a ne přijít. Znojmo skutečně nestíhalo a důsledkem toho bylo vyloučení Kolafi v 52. minutě. Staré známé „Nedáš, dostaneš!“ zavítalo k trpkosti domácích i na chrudimský stadion, když Radek Haman dokázal své kvality přesným přehozením Růžičkova pravého betonu z hranice kruhů pro vhazování — 3:3 Chrudimští ale tentokrát po inkasované brance neodpadli a bylo vidět, že dnes si na svého soupeře věří. Úkol tak dokonal svou sváteční trefou Klejna , který zužitkoval nahození od mantinelu a nedal Horčičkovi šanci. — 4:3 Na Znojmu bylo vidět, že chce vyrovnat a snažilo se o rychlou odpověď. Když se nechal šest minut před koncem vyloučit Petr Mocek, celému stadionu tuhla krev v žilách. Šance Znojmo mělo, ale Chrudim držel nad vodou také výborně chytající Růžička. Hořava po chvíli neudržel nervy na uzdě a nejdříve po odpískání atakoval domácího brankáře, což mu ještě rozhodčí toleroval, ale vyšlápnutí si na jednoho z Chrudimských už ne. Připravil tak svůj celek o další 2 minuty a po uplynutí jeho trestu tak zbývalo do konce zákl. hrací doby jen něco málo přes dvě minuty. Orlům se 80 vteřin před závěrečnou sirénou podařilo vybojovat si vhazování v útočném pásmu, trenér hostí ale prozatím Horčičku neodvolal. Následovala vyhraná bule pro Znojmo a pohotová střela, kterou ale bezchybný Růžička pokryl. Hosté si vzali oddechový čas a po další vyhrané buly se rozhodli i pro power play. V té se ještě k několika závarům před domácí svatyní dostali, ale štěstí stálo při Chrudimských a puky se odráželi ve prospěch domácích. Zbývajících pár vteřin se už do šance Orli nedostali a Chrudim tak mohla slavit první letošní vítězství na domácím ledě.

Ohlasy trenérů

Martin Hosták (Chrudim): Samozřejmě zápas se mi hodnotí dobře. Konečně jsme doma vyhráli, konečně jsme protrhli tu smůlu. Přitom jsme nezačali úplně dobře, prohrávali jsme, ale potom se nám vyvedla druhá třetina, byli jsme lepší, soupeře jsme přestříleli. Ta byla parádní, dostali jsme se nahoru, vedli 2:1. Jsme strašně rádi, že jsme v té divoké třetí třetině dokázali výsledek udržet a urvat tři body.

Karel Vaněk (Znojmo): Přijeli jsme sem s vidinou nějakých bodů, bohužel se to nepovedlo. Zápas jsme měli dobře rozehraný, ale domácí využili ve druhé třetině hned dvě přesilovky, takže jsme poté museli náskok Chrudimi dohánět. Nakonec jsme to již nedotáhli, a tak zápas končí šťastně pro domácí.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
17 Radek Haman 1 0 0 1 2 0
88 Adam Havlík 1 0 0 1 0 0
44 Petr Hořava 1 0 0 1 1 4
85 Roman Barták 0 0 0 0 0 0
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 -1 0
10 Jiří David 0 0 0 0 -1 0
22 Tomáš Hradecký 0 1 0 1 0 0
43 Tomáš Kolafa 0 0 0 0 -1 2
4 Marian Morava 0 0 0 0 2 0
40 Karel Plášek 0 1 0 1 2 2
23 Tomáš Protivný 0 0 0 0 0 2
32 Peter Sojčík 0 0 0 0 -1 0
19 Aleš Staněk 0 0 0 0 0 2
61 Jakub Svoboda 0 1 0 1 1 2
26 Lubomír Štach 0 0 0 0 0 2
28 Petr Štrach 0 0 0 0 0 0
72 Tomáš Vyletelka 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
1 Luboš Horčička 60 35 4 31 88.6 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER