1. liga - st 25. 11. 2009
24. kolo
Ústí n. L
2:3p
0:2, 0:0, 2:0 - 0:1
Znojmo
1/3
2/3

Senzace v Ústí, Znojmo veze dva body

<em>Ústí nad Labem</em> - Již devadesát sekund od úvodního buly šli Orli zásluhou Hradeckého do vedení. Kotouč za záda Orcta putoval znovu o čtyři minuty později, tentokrát se trefil Štrach a Znojmo již vedlo o dvě branky. Lvům se podařilo zdolat vynikajícího Horčičku až v polovině třetí dvacetiminutovky díky Heřmanovi a do prodloužení poslal zápas tři minuty před koncem Hanzl. Neuplynula ani minuta nastaveného času a Orlům zajistil v přesilovce vítězství Kolafa. Znojmo tak letos jako první dobylo Zlatopramen arénu a odváží si dva body.

Začátek utkání vyzněl ve prospěch hostů ze Znojma. Hráči se ještě pomalu ani nestačili zahřát a už se dva v červených dresech prosmýkli ústeckou obranou. Sedlák prostrčil puk na Hradeckého, který mohl pohodlně zakončovat do prázdné branky – 0:1. Lvi měli pramalou šanci rychle odpovědět, zanedlouho se totiž vyfauloval Ondřej Kříž a domácí čekalo pětiminutové oslabení. V jeho úvodu se ale ocitl v obrovské šanci Šagát, když dostal puk za obranu a jel sám proti Horčičkovi, ten se však nenechal oklamat a betonem pokryl prostor u tyčky. Vzápětí šli Ústečtí do tří, hosté je drželi ve třetině a ostřelovali Orctovu branku. Nakonec k tyči zaplul puk z hole Štracha – 0:2. Lvi se do útoku podívali v početní výhodě, a přestože čas promarnili přihrávkami, zvedlo jim to sebevědomí. Do dalších bojů se vrhli s novou vervou. Po Kloboučkově ráně z první, jíž vyslal z mezikruží, už chtěli domácí fanoušci jásat, ale rozhodčí rozpažil, protože puk se odrazil od tyčky. Slovan se tlačil do útoku, ale hosté mu čas od času neopomněli připomenout, že nesmí zapomenout na zadní vrátka. Příležitost zkorigovat nepříznivý stav propásl Pajič, jehož dorážka se nevešla do branky. Havlíčkovi by zase ke gólu chybělo jen zkrocení neposedného puku. V závěru třetiny se opět zvířily emoce, na vině bylo potrestání dalšího ústeckého hráče, tentokrát odešel předčasně do sprch Sklenička.

V úvodu druhé třetiny tak Znojmo dohrávalo přesilovku, kterou mohl přetavit v gól Hradecký, jenž se dostal k puku před brankou, ale Orct ho stihl vybruslit. Havlíkova střela byla pouze vyražena, jenže u puku se nejrychleji objevil Němeček a na chvíli domácí osvobodil. Zbytek oslabení už domácí ustáli a znovu se vydali kupředu. Němeček nahodil puk do brankoviště, nikdo nedosáhl na teč ani dorážku. Klozovu střelu pokryl Horčička. Vyloženou šanci spálil Pajič, po Šagátově pasu přes obránce na něj číhala prázdná svatyně, ale on přestřelil. Vzápětí si Gýna sjel až před branku, ale znojemský gólman dokázal reagovat i na jeho střelu z první. Domácí byly v tyto okamžiky jednoznačně aktivnějším týmem, ale navzdory slušným příležitostem nebyli s to skórovat, ačkoli přehrávali soupeře ve všech herních činnostech. Znojmo se už v útoku ukazovalo sporadicky a většinou jejich akce vypadaly spíše jako vyšetření trochu času mimo jejich pásmo. Hanzl s Pšurným dostali puk na levé křídlo k najíždějícímu Dragounovi, ten však nevystřelil tak pohotově, aby Horčičku překvapil. Pojkarovi postavil gólman Orlů do cesty vyrážečku. V samém závěru hrozilo, že se hostům povede využít otevřené obrany Lvů, ale k ujíždějícímu Hradeckému se včas vrátil Němeček. Prostřední dvacetiminutovka se obešla bez branek, i když k vidění bylo dost povedených hokejových akcí.

Znojmo na poslední třetinu zahustilo obranu, Lvi už neprocházeli do pásma tak snadno. Přesto se k tvrdé ráně dostali v rychlém sledu Vobořil i Havlíček. Horčička zůstával stále stoprocentní, i když nalevo získal dost místa Dragoun, puk však napálil přímo do té nepřekonatelné zdi v orlí brance. Znojmo začalo důsledně bránit střední pásmo, k soupeřům přistupovalo včas a nedalo jim šanci kombinovat. Ústeckým se na hole vkradla nervozita, nejzřetelněji se to projevilo v přesilovce, kdy jim puk doslova sám odskakoval z dosahu a střela z první se stala nedosažitelnou metou. Nervy pracovaly na obou stranách, Klobouček a Meidl si museli jít ty své zchladit na trestnou lavici, když se vzájemně počastovali několika ranami pěstí. Vzhledem k úporné snaze a předchozí výborné třetině si Lvi zasloužili konečně nějak dostat puk za brankovou čáru. Podařilo se to v 53. minutě, kdy Pajič vyvezl puk před branku, tam se ho chopil Heřman a jeho střela zničila kouzlo znojemského brankáře – 1:2. Lvi zase přepnuli na vyšší obrátky, z Gýnovy rány toho Horčička nemohl moc vidět. Ústí vrhlo do útoku všechno, důsledkem byly dvě nebezpečné protiakce. Dva na jednoho jeli Bakus s Davidem, druhý jmenovaný ale netrefil přihrávku vzduchem. Vzápětí se musel vyznamenat Orct při samostatném úniku Hradeckého. Hosté se pravidelně střídali na trestné lavici a to se jim nakonec vymstilo, využitá přesilovka přinesla Lvům vyrovnání. Dragoun pálil z pravého kruhu a Hanzl jeho střelu dorazil do branky – 2:2.

Do prodloužení nastoupil ústecký tým oslaben o Zemana, jenž byl v závěru třetí třetiny vyloučen, a hostům stačilo 33 vteřin na její využití. Pod ruku domácího gólmana se trefil Kolafa a rozhodl tak o vítězství svého týmu.

Ohlasy trenérů

Milan Skrbek (Ústí nad Labem): Ten začátek zápasu byl z naší strany velmi vlažný, pak si myslím, že jsme dvě třetiny hráli dobře, bojovali jsme, chtěli jsme. Ten gól sice přišel pozdě, ale dokázali jsme alespoň srovnat. Dále samozřejmě hodně ovlivnily zápas naše dvě pětiminutová vyloučení. Dnes ráno nám odpadlo ještě pár hráčů kvůli chřipce, takže nám celkem chybělo šest hráčů, což si myslím, že trochu ovlivnilo zápas, protože spousta hráčů má nyní velmi dobrou fazónu, ale i s těmi hráči, co zůstali v pořádku se dalo naprosto v pořádku hrát.

Jan Neliba (Znojmo): Byl to těžký zápas s lídrem ligy. Věděli jsme, že jedem na vedoucí mužstvo téhle soutěže, jehož výsledky vzbuzují respekt. Dali jsme první gól a domácí možná trochu zaspali, pak jsme využili přesilovku 5 na 3. Šli jsme do zápasu. Myslím si, že to mužstvo skvěle podržel Horčička, který chytil fantastické věci. Paradoxně potom ve třetí třetině, kterou jsme hráli nejlépe, začali jsme víc bruslit, jsme dostali ty dva góly z dorážek, ale takový je hokej a my si toho vítězství moc ceníme, protože, pokud vím, tak tady ještě nikdo nevyhrál. Mrzí mě, že jsme přišli o našeho výborného hráče Hamana, který má přetrhané vazy v rameni. Pak nám zranili ještě jednoho hráče, který zápas už nedohrál, takže nakonec museli hrát úplně všichni, co s námi přijeli, oba záložníci.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
22 Tomáš Hradecký 1 0 0 1 1 0
43 Tomáš Kolafa 1 1 0 2 1 0
28 Petr Štrach 1 0 0 1 1 0
8 Miroslav Barus 0 1 0 1 1 2
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 -1 4
10 Jiří David 0 0 0 0 0 2
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
88 Adam Havlík 0 0 0 0 0 2
44 Petr Hořava 0 0 0 0 -1 0
96 Richard Jarůšek 0 0 0 0 -1 0
81 Václav Meidl 0 0 0 0 -1 4
4 Marian Morava 0 0 0 0 -1 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
23 Tomáš Protivný 0 1 0 1 0 0
71 Přemysl Sedlák 0 1 0 1 1 2
19 Aleš Staněk 0 0 0 0 0 0
26 Lubomír Štach 0 0 0 0 0 2
72 Tomáš Vyletelka 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
1 Luboš Horčička 62 42 2 40 95.2 1 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER