1. liga - po 14. 12. 2009
30. kolo
Znojmo
6:4
1:2, 4:1, 1:1
Hr. Králové
1/3
2/3

Gólové hody ukončily čekání Orlů na výhru

<em>Znojmo</em> - Jako první se prosadili hosté, ale Orli vzápětí gólem Meidla srovnali. Přesto se po první části odcházelo do kabin za vedoucího stavu Hradce. Do prostřední třetiny vlétli domácí jako uragán a čtyřmi góly, o které se postupně postarali Barus, Hořava, Meidl a Beroun otočili stav ve svůj prospěch. Východočeši se však nevzdali a dokázali snížit na rozdíl jediné branky. Znojmo ale drama nepřipustilo a potvrdilo svoje vítězství šestou přesnou trefou z hole Pláška.

Poslední zápas základní části soutěže začali lépe domácí. Hned od začátku pálili na Luňáka jednu střelu za druhou. Největší šanci měl Meidl s Jarůškem. První jmenovaný nahrál svému dobře postavenému spoluhráči před gólmana, Jarůšek však těsně minul. Následně se Orlům nabídla přesilová hra, ale gólový účinek neměla. To přišlo až ve dvanácté minutě. Vyplnilo se zde přísloví nedáš-dostaneš. Nejprve promáchl Beroun a následně se z ničeho nic dostali do útoku hosté. Kadlec vystřelil na Horčičku, ten puk jen vyrazil před sebe a Jaroslavu Roubíkovi již nedělalo problém kotouč do poloprázdné brány dorazit – 0:1.

Vedení ovšem Hradeckým nevydrželo dlouho. Václav Meidl se svým typickým důrazem probil před branku a i přes to, že byl faulován, vyrovnal – 1:1. I o druhý gól hostů, který přišel v zápětí, se postarala stejné dvojice, která účinkovala u první branky. Jaroslav Roubík vybruslil do střelecké pozice a zavěsil pod břevno – 1:2. Ve zbývajících dvou minutách se již nic nezměnilo, a tak Znojmo i přes to, že bylo aktivnější, odcházelo se skloněnými hlavami.

Do druhé třetiny vlétli Orli přímo famózně. Již po deseti sekundách se ve vlastním oslabení ihned po buly probojoval Miroslav Barus před branku a doklepl Havlíkovu střelu – 2:2. O dvě minuty později poslal Orly poprvé v zápase do vedení Petr Hořava, jenž procedil kotouč se štěstím mezi gólmanovými betony – 3:2. Ani to Znojmu nestačilo a stav se měnil znovu. David vypálil od modré a do letícího puku vložil hůl Václav Meidl. Puk si to tak namířil přímo do horního rohu branky – 4:2.

To už donutilo hostujícího trenéra si vyžádat oddechový čas a domluvit svým svěřencům. Vyplatit se to mohlo o pár sekund později, ale Horčička ukázal svoji pozornou vyrážečku. I nadále sledovali diváci v Hostan aréně velmi útočný hokej s šancemi na obou stranách. Týmem, který se však trefil, byli Orli. Ve vlastním oslabení hostující gólman špatně rozehrál, puk zachytil Hradecký, ten jej přenechal Jiřímu Barounovi, jenž příklepem propálil Luňáka – 5:2. Hradec po půl minutě snížili. Patrik Moskal přetlačil v pádu Horčičkovu hokejku, na které byl puk, a se štěstím zasunul za brankovou čáru – 5:3.

V poslední dvacetiminutovce se hodně vylučovalo. Využít přesilovku pět na tři se vyvedlo Hradci. Hendrich napřáhl od modré a teč Jaroslava Roubíka usměrnila puk do horního rohu Horčičkovy brány – 5:4. Poté se stejná situace stala na opačné straně. Hlavní sudí poslal postupně na trestnou dva hradecké hráče a Znojmo toho patřičně využilo. Barusova rána se odrazila za brankou na hůl Karla Pláška, který zavěsil pod horní tyčku Luňákovy branky – 6:4.

Hned nato se vylučovalo znovu. Hostující střídačka si odpykala trest za zdržování hry a Orli měli znovu dvojnásobnou přesilovku. To už však gólový účinek nemělo, neboť hradecký gólman všechny střely domácích vychytal. I v závěru to na ledě jiskřilo a vylučovalo se na obou stranách. Nepříjemná situace se však naskytla domácím. Poslední dvě minuty odehráli ve třech hráčích a ještě k tomu Hradec poslal na střídačku svého gólmana, takže na led naskočil šestý hráč. Tato nevídaná početní výhoda však stav nezměnila a Orli si připsali tři body.

Ohlasy trenérů

Jan Neliba (Znojmo): Chtěli jsme vyhrát, bylo to o bojovnosti a nasazení. Soupeř je ve větší pohodě, má víc bodů, naopak my jsme teď nebodovali nikde. První třetinu byli hráči zbytečně nervózní, pak to z nich spadlo a odskočili jsme. Bylo to drama až do konce, vítězství si velmi ceníme.

Jiří Slabý (Hradec Králové): Zápas byl daleko rychlejší, než jsme si mysleli. Domácí hráli výborně, dobře bruslili a dělali nám problémy. Na začátku utkání byl faulovaný náš bek Křetinský, má pohmožděnou krční páteř. Je to ve druhém utkání druhý zraněný hráč, chybí nám teď tři kvalitní beci a měli jsme proto problémy s obranou.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
81 Václav Meidl 2 0 0 2 1 2
8 Miroslav Barus 1 0 0 1 1 0
30 Jiří Beroun 1 0 0 1 0 0
44 Petr Hořava 1 0 0 1 1 0
40 Karel Plášek 1 0 0 1 0 12
85 Roman Barták 0 0 0 0 0 0
10 Jiří David 0 1 0 1 2 0
88 Adam Havlík 0 2 0 2 1 6
22 Tomáš Hradecký 0 1 0 1 1 0
96 Richard Jarůšek 0 0 0 0 -1 2
43 Tomáš Kolafa 0 1 0 1 3 2
89 Jan Lattner 0 0 0 0 0 0
4 Marian Morava 0 0 0 0 0 4
23 Tomáš Protivný 0 1 0 1 0 2
71 Přemysl Sedlák 0 0 0 0 0 0
19 Aleš Staněk 0 2 0 2 2 0
26 Lubomír Štach 0 1 0 1 0 2
72 Tomáš Vyletelka 0 0 0 0 2 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
1 Luboš Horčička 60 43 4 39 90.7 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER