1. liga - pá 12. 2. 2010
OF1
Znojmo
4:3p
1:0, 1:1, 1:2 - 1:0
Benátky n. J.
1/3
2/3

V gólové přestřelce Orli úspěšnější

<em>Znojmo</em> - Znojmo začalo dobře, když po první části vedlo díky gólu útočníka Sedláka 1:0. Hosté sice na začátku druhé třetiny vyrovnali, ale na jejím konci vrátil znovu vedení na stranu Orlů Beroun. V poslední dvacetiminutovce se děly věci. Benátky znovu rychle vyrovnaly, šest minut před koncem se však pustil do samostatné akce obránce Hořava a zavěsil přesně do šibenice. Severočeši se ovšem nevzdali, v závěru odvolali brankáře a potřetí dosáhli nerozhodného stavu. Na řadu přišlo prodloužení, ve kterém rozhodl o vítězství Znojma Petr Štrach.

Po čtrnácti dnech zavítal do znojemské Hostan arény opět tým z Benátek nad Jizerou. Tentokrát se však hrál mnohem důležitější zápas, a to předkolo play off. Hned od úvodního buly byla na obou mančaftech vidět touha po vítězství. První velká šance se naskytla na straně hostů v přesilovce, když se k dorážce Loskotovy střely dostal dvoumetrový Urban, ovšem při zakončení minul. Následně ve vlastním oslabení chyboval Staněk, Pabiška se dostal k puku a měl před sebou jen Horčičku, ale ten jej s trochou štěstí vychytal. V sedmé minutě hrálo Znojmo další přesilovku a ta se jim povedla na sto procent. benátečtí obránci zapomněli před vlastní brankou na Přemysla Sedláka, jenž bekhendem pohotově zasunul puk pod beton ležícího Nedvídka – 1:0.

I nadále sledovali diváci velmi pohledný hokej. Orli mohli jít dokonce několikrát do dvoubrankového vedení, když se Hradecký se Sedlákem dostali do přečíslení. První jmenovaný však raději zvolil místo přihrávky střelu a hostující gólman vyrazil puk tělem. V šestnácté minutě spálily svoji největší šanci Benátky. Jech zachytil kotouč, vypálil k bližší tyči, ale Horčička se naštěstí pro domácí stihl rychle přesunout a zabránil tak změně stavu. Také gólman na druhé straně se vyznamenal, když vychytal unikajícího Hamana.

Ve druhém dějství již tempo hry pomalu upadalo a šancí bylo o poznání míň. Vyrovnání přinesl po třech minutách neobsazený Miroslav Kopic, který uklidil Weissovu přihrávku za záda znojemského brankáře – 1:1. Znojmo se po inkasované brance dostalo do útlumu a hostujícího gólmana příliš neohrožovalo. Více ze hry měly tedy Benátky, o tom vypovídá i útočná aktivita ve vlastním oslabení. Zápas přinesl i mnoho osobních střetů, proto hlavní sudí neponechával nic náhodě a vylučoval na obou stranách. O větším tlaku útočícího týmu v přesilovkách se však mluvit nedá. V poslední minutě předvedl druhý útok znojemských pohlednou akci a jejich barvy šly zaslouženě do vedení. Hradecký si objel branku, strhl na sebe pozornost obou bránicích beků a přihrál do mezikruží na volného Jiřího Berouna, který vymetl pavučiny v horním rohu Nedvíkovy klece – 2:1.

Stejně jako na začátku druhé, tak i v úvodu třetí dvacetiminutovky hosté vyrovnali. Tentokrát si přesnou trefu nad beton Horčičky připsal Michal Bárta - 2:2. Benátky mohly jít poprvé v zápase dokonce i do vedení, ovšem Pavlů v brejku přestřelil klec. Následně se pokračovalo ve hře čtyři na tři. Domácí Svoboda vyfasoval dokonce pětiminutový trest, když u mantinelu tvrdě atakoval Urbana, ovšem Mrkvička se snažil oplácet, a proto jej hlavní arbitr taktéž vykázal ze hřiště. V početní výhodě se sice Orli dostali do tlaku, na Nedvídka však příliš střel neputovalo a když už, tak puk bez problémů vyrazil. To se mu ale nepovedlo v padesáté třetí minutě, když nádhernou samostatnou akci předvedl Petr Hořava. Ten sebral ve vlastním pásmu puk, nabral rychlost, obtáhl se kolem hostujících beků a zavěsil k horní tyčce – 3:2. Benátky neměly v závěru již co ztratit, a proto mířil dvě minuty před koncem třetiny Medvídek na střídačku a hosté to zkoušeli v šesti. To se jim také povedlo a ze zápasu vytvořili ještě větší drama, než se odehrávalo doposud. Michal Pavlů se zmocnil odraženého puku a prostřelil Horčičku mezi betony – 3:3. O vítězi tedy mělo rozhodnou prodloužení.

Jako první vyzkoušel v nastaveném čase gólmanovu pozornost Urban, ale neuspěl. Nepříjemná situace se naskytla hostům, když rozhodčí poslal na trestnou jejich hráče a tým šel do tří. Ani následný tlak domácích ovšem nerozhodl. První vítězný krok domácích v předkole učinil až v šedesáté osmé minutě Petr Štrach a postavil na nohy celou arénu – 4:3.

Orli tedy budou zítra vstupovat do odvety s vedením 1:0 na zápasy. Přijďte je proto povzbudit, aby svůj náskok ještě před odjezdem na sever Čech znásobili. Zápas začíná tradičně v 17:30.

Ohlasy trenérů

Milan Kastner (Znojmo): Každé takové utkání na začátku play off je nervózní, bylo to vidět i na nás. Nepodali jsme ideální výkon, hlavně v přesilovkách se objevily věci, které nám na tréninku jdou, ale v zápase je to úplně jinak. Bylo to utkání o nervech, dvakrát jsme ke konci vedli, vždy dostali gól, ale mužstvo ukázalo soudržnost a vůli vyhrát. Doufám, že to přeneseme do dalšího zápasu, i zítra budeme spokojenějším týmem a budeme moci jet do Benátek na rozhodující střetnutí.

Milan Černý (Benátky nad Jizerou): Myslím, že utkání mohlo klidně skončit naopak, i v základní hrací době. Samozřejmě vyrovnali jsme při power play, ale nehráli jsme na remízu, šli si za šancemi, dokázali zápas zremizovat a toho si vážím. V prodloužení jsme měli šance, řekl bych větší než domácí a gól mohli dát sami, bohužel pak jsme udělali chybu v rohu. Škoda, myslím, že ve hře jsme nebyli o nic horší a věřím, že série je otevřená. Zápas se musel líbit, vypadal jinak než v základní části, bylo znát, že jde o play off.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
30 Jiří Beroun 1 0 0 1 -1 0
44 Petr Hořava 1 0 0 1 1 0
71 Přemysl Sedlák 1 0 0 1 -1 0
28 Petr Štrach 1 0 0 1 0 2
8 Miroslav Barus 0 1 0 1 0 0
17 Radek Haman 0 1 0 1 1 0
88 Adam Havlík 0 0 0 0 1 0
22 Tomáš Hradecký 0 1 0 1 -1 0
43 Tomáš Kolafa 0 0 0 0 0 0
81 Václav Meidl 0 0 0 0 -1 4
4 Marian Morava 0 1 0 1 1 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 1 2
23 Tomáš Protivný 0 0 0 0 -1 0
36 Vladimír Říha 0 1 0 1 0 2
19 Aleš Staněk 0 1 0 1 0 0
61 Jakub Svoboda 0 0 0 0 0 25
26 Lubomír Štach 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
1 Luboš Horčička 68 47 3 44 93.6 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER