1. liga - st 17. 11. 2010
19. kolo
Znojmo
4:7
2:4, 1:1, 1:2
Chomutov
1/3
2/3

Gólovou přestřelku ovládl Chomutov

<em>Znojmo</em> - Znojemští hokejisté si připsali pátou porážku v řadě, poté co na domácím ledě nestačili na neoblíbeného soupeře z Chomutova. Zápas se Severočechy přinesl tradičně spoustu gólů a šancí, Orli v první třetině po brankách mladíků Podešvy a Mičulky dokonce vedli, pak ale inkasovali třikrát během čtyř minut, ve zbytku utkání museli dotahovat, a to už se jim i přes další zásahy Rachůnka a Říhy nepodařilo.

Ve svátečním středečním podvečeru se v Hostan aréně střetla dvě mužstva, která se velmi dobře znají z vyřazovacích soubojů loňského ročníku první hokejové ligy. Domácí Orli vstupovali do zápasu s jasnou vizí – na osmý pokus prolomit chomutovský odpor a konečně odjíždět z ledu jako vítězný tým.

Vstup do utkání byl z obou stran doslova bleskový. Už ve druhé minutě si šel na trestnou lavici odpočinout domácí Podešva a Chomutovští vytasili svou obrovskou zbraň večera – hru v početní převaze. První gól hostů vstřelil na konci přesilovky Lukáš Pulpán, který využil Dudovy přihrávky a z mezikruží napálil puk za Horčičkova záda – 0:1. Odpověď domácích na sebe nenechala dlouho čekat. O pár vteřin později se dostal úniku Martin Podešva a skrze clonícího obránce prostřelil Jarinu – 1:1.

Následnou přesilovku Znojmo nedokázalo využít, i když hlavně tvrdá střela Říhy prověřila pevnost Jarinových betonů. Domácí se postupem času dostávali do většího tlaku a mezi fanoušky to jen zklamaně zahučelo po Vyletelkově tyčce. O pár minut později už se ale mohli plně radovat zásluhou Lukáše Mičulky, který využil vyraženého kotouče a nechal podruhé kapitulovat hostujícího gólmana – 2:1.

Na konci první třetiny si však Orli vybrali slabší chvilku. Rozhodčí poslal domácí borce do tří a takovou šancí Chomutovští prostě nemohli pohrdnout. Nejprve dokázal doklepnout vyraženou střelu do Horčičkovy sítě Radek Duda - 2:2. O pár vteřin později bylo Znojemským ještě hůře. Šťastný odraz puku od zadního mantinelu zužitkoval Zdeněk Skořepa, který si krásným blafákem položil domácího gólmana – 2:3. Černý závěr prvního dějství ještě podtrhl chomutovský obránce Milan Dóczy. Domácí přestali hrát po faulu na Pláňka, rozhodčí ale jejich rozhořčení nesdílel a nechal hru pokračovat, pro Dóczyho tak nebylo větším problémem obelstít Horčičkovu lapačku a zvýšit skóre – 2:4.

Do druhé části hry vstoupilo Znojmo se sympatickým odhodláním zvrátit průběh zápasu. Blízko vstřelení gólu byl především Vladimír Říha, který ale opět orazítkoval pouze tyč Jarinovy brány. Také hostující Skořepa nechal vyniknout soupeřova gólmana, po jeho průniku musel Horčička tisknout betony hodně těsně k ledu. Pátý gól Chomutovu domácí darovali i s věnováním. Po obrovské hrubce za vlastní bránou přišli o puk a Marek Sikora zblízka prostřelil Horčičku – 2:5.

Ještě v prostřední třetině se podařilo Orlům snížit nepříznivý stav zápasu. Akce jako z čistého nebe zaskočila nejednoho fanouška a určitě potěšila také Karla Rachůnka, který přijel do svého bývalého působiště povzbudit mladšího bratra. A právě Tomáš Rachůnek dokázal zaskočit hostující obranu, vyjel si zpoza brány a zavěsil za Jarinova záda – 3:5.

Závěrečné dějství hry přineslo další zajímavou podívanou. Hned v úvodu si Chomutovští vyzkoušeli trestné střílení nařízené za faul na Sikoru, ten však v nájezdu přestřelil Horčičkovu bránu. Ani ne o minutu později však už hosté měli důvod k oslavám. Po Kraftově přihrávce se mohl v dnešním zápase již podruhé ze vstřeleného gólu radovat Radek Duda - 3:6. Domácí gólman Horčička po šesté inkasované brance odjel na střídačku a na jeho místo se postavil Ondřej Kacetl.

Malá jiskřička naděje zasvitla ještě pět minut před koncem, kdy se po zásluze trefil Vladimír Říha, jenž si blafákem položil Jarinu a vychutnal si ovace spoluhráčů i diváků – 4:6. Chomutov však nechtěl připustit žádné pochybnosti o vítězi dnešního zápasu. Po dalším zaváhání domácí obrany uzavřel skóre střetnutí Filip Seman - 4:7.

Konečná prohra 4:7 je pro domácí možná až příliš krutá. Chomutovu přesto nelze upřít, že měl téměř po celou dobu utkání mírně navrch a především dokázal využít přesilových her.

Ohlasy trenérů

Karel Soudek (Znojmo): Bohužel výsledek vypadá děsivě, ale neřekl bych, že ten průběh tomu úplně odpovídal. Samozřejmě rozdíl ve hře byl v tom, že my jsme dělali spoustu individuálních chyb jak při získávání kotouče, tak při obsazování soupeře. Další diametrální rozdíl byl v proměňování šancí.

Milan Kašpárek (Chomutov): Spokojený samozřejmě jsem s výsledkem, ale jinak jsem hodně rozladěný, protože těch individuálních i systémových chyb bylo ve hře tolik, že spokojený být nemůžu. Takovéto hrubé chyby si toto mužstvo dovolit nemůže.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
23 Lukáš Mičulka 1 0 0 1 -1 0
20 Martin Podešva 1 0 0 1 1 2
10 Tomáš Rachůnek 1 0 0 1 0 0
11 Vladimír Říha 1 0 0 1 1 0
41 David Bartoš 0 0 0 0 0 0
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 1 0
21 Jan Česnek 0 1 0 1 -1 2
5 Jiří David 0 1 0 1 2 2
17 Radek Haman 0 1 0 1 -1 0
88 Adam Havlík 0 0 0 0 -1 0
22 Tomáš Hradecký 0 0 0 0 0 0
87 Jakub Kania 0 0 0 0 -2 0
43 Tomáš Kolafa 0 0 0 0 -1 2
89 Jan Lattner 0 0 0 0 2 0
9 Martin Pláněk 0 0 0 0 -1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 1 0
19 Aleš Staněk 0 1 0 1 1 0
26 Lubomír Štach 0 0 0 0 0 0
27 Tomáš Vyletelka 0 1 0 1 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
1 Luboš Horčička 43 25 6 19 76 0 0
90 Ondřej Kacetl 17 4 1 3 75 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER