EBEL - pá 27. 1. 2012
Q3
Znojmo
4:1
0:0, 1:1, 3:0
Jesenice
1/3
2/3

Orli pokračují na vítězné vlně, doma porazili Jesenici

<em>Znojmo</em> - Po první třetině, v níž ani jeden tým neskóroval, vypadaly šance obou celků na vítězství vyrovnaně. Naději pro Orly vzkřísil Šeda, ale hosté na jeho gól našli ještě v průběhu druhé dvacetiminutovky odpověď z hole Pusy. Rozhodla tak až třetí třetina, v níž domácí Jesenici jasně přestříleli, když se postupně trefili Staněk, Havlík a Lattner. Orli si tak po základní hrací době odnášejí z ledu zasloužené vítězství.

Ve druhém zápase bojů o play–off přivítali znojemští Orli na domácím ledě slovinský tým z Jesenice v brance s českým gólmanem Michalem Fikrtem.

Oba týmy začaly velice opatrně, odpovídala tomu celá první třetina, ve které nebylo vidět jediný gól, přesto se pár slibných šancí přece jen našlo a to především na domácí straně. Od první sekundy se Orli snažili prosadit, nejprve to zkoušel kapitán Beroun, později střílel švihem nováček ve znojemském dresu Sova. Český gólman ve službách Jesenice byl ovšem vždy na svém místě. Na druhé straně byl úspěšný i Kacetl, který čelil úniku Magovace. Na puku byli spíše Jihomoravané, v desáté minutě dokonce pomohla Fikrtovi proti Hájkově střele horní tyčka. Soupeř byl téměř celých deset minut pod tlakem domácích, Haman, Lattner ani Havlík však nedokázali dostat puk za brankovou čáru. Téměř dvacet minut se hrálo bez vyloučení, až posledních pět sekund před přestávkou byla výhoda jednoho muže v poli navíc dána červenočerným, když byl Danton při úniku a hlavně v zakončení, zastaven nedovoleně.

Do prostřední periody se Orli vydali téměř se dvěma minutami přesilové hry, ihned se snažili usadit před gólmanem Jesenice a otevřít skóre utkání. Ale hra v početní výhodě jim moc nevycházela, naopak k ohrožení Kacetlovy klece se dostal Grahut. V čase 23:42 se znojemští příznivci konečně dočkali. Podešva se ujal puku a sám uháněl na bránu hostů, jeho střelu ještě Fikrt vyrazil, ale na dorážku Jana Šedy byl krátký, 1:0. Vstřelení gólu Orly nabudilo. Více se tlačili do soupeřovy brány, bohužel ale Pucher, Pláněk ani Bartoš nepřekonali jejího strážce. Kacetl měl naproti tomu velmi málo práce, pozornost nerozchytaného domácího gólmana zkoušel v tomto zápase velmi aktivní Pusa, ovšem neuspěl.

Jesenice se ale nehodlala s vývojem utkání smířit, což dokázala vzápětí. Staněk byl jako druhý znojemský hráč v krátké době poslán na trestnou lavici za zdržování hry a soupeř trestal. Při přesile pět na tři se z mezikruží trefil Antti Pusa, který tak srovnal na 1:1. Orli neměli příliš velké štěstí při zakončení. Kanko ani Havlík nedokázali ani nadvakrát dostat puk za Fikrtova záda a využít tak výhody dvou mužů navíc. Velkou šanci promarnili i hosté, když Dolinšeka střílejícího do odkryté brány zastavil Kacetlův beton.

Do poslední třetiny šly tedy týmy za vyrovnaného stavu a oba se snažily tuto záležitost rychle napravit. Domácí hráči nechávali mezírky v obraně, jedné takové chvíle se snažil využít Pusa, který sám zamířil před Kacetla, ten byl ovšem bezchybný. Na druhé straně se po Dantonově vyražené střele nedokázal prosadit ani Staněk. Ihned potom se znojemské chorály opět rozezněly. Právě Aleš Staněk využil hrubé chyby v jesenické rozehrávce a prostřelil vše, co mu stálo v cestě, 2:1. Následně už na ledě kralovali pouze svěřenci trenéra Stloukala. S Hranáčovou střelou si ale Fikrt poradil a Kanko střílející z mezikruží přestřelil. Další branka na sebe ale nenechala dlouho čekat. V čase 49:17 Orli soupeři odskočili již na rozdíl dvou branek. Adam Havlík nadvakrát překonal ležícího Fikrta a po konzultaci s videorozhodčím byl gól uznán, 3:1.

Následně se do slibné šance dostali Ankerst s Pusem, situaci však nevyřešili dobře a puk skončil pouze v Kacetlově náruči. Na druhou stranu pro změnu ujížděl Beroun, ale vracející se hráč mu vynikajícím obraným zákrokem zabránil skórovat. Hosté se velmi snažili výsledek utkání zvrátit na svoji stranu, bezhlavě se vrhali do útoku, ale v cestě jim vždy stál znojemský gólman. Právě těchto chvílí, kdy se Jesenice příliš nevěnovala obraně, využil Jan Lattner, který svoji krásnou individuální akci zakončil posledním gólem zápasu, 4:1. Do konce utkání již poté nezbývalo moc času, i přesto si diváci ještě přišli na své. Teprve bitkou v podání Dantona a Pusy byl zakončen celý páteční duel.

Ohlasy trenérů

Martin Stloukal (Znojmo): Byl to těžký zápas, ale to jsme očekávali. Ve středním pásmu nám soupeř vůbec nedával prostor a držel si své posty. V zápase jsme si i vyzkoušeli, že funguje naše strategie, ale k vítězství potřebujeme také štěstí. V první třetině jsme měli dvě velké šance, ale nedali jsme žádnou branku.

Dejan Varl (Jesenice): První dvě třetiny jsme hráli dobře, ale v té poslední jsme vyrobili příliš mnoho chyb, které nás stály lepší výsledek. Zbývá několik zápasů, chceme sezónu dohrát důstojně a profesionálně se připravit na každý zápas.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
88 Adam Havlík 1 0 0 1 2 0
89 Jan Lattner 1 0 0 1 1 0
19 Aleš Staněk 1 0 0 1 1 2
51 Jan Šeda 1 0 0 1 1 0
41 David Bartoš 0 0 0 0 1 0
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
15 Antonín Bořuta 0 0 0 0 0 2
22 Mike Danton 0 1 0 1 1 14
62 David Hájek 0 1 0 1 1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 1 0
4 Jan Hranáč 0 0 0 0 3 0
10 Petr Kanko 0 0 0 0 0 0
9 Martin Pláněk 0 0 0 0 1 0
20 Martin Podešva 0 2 0 2 2 0
33 Peter Pucher 0 1 0 1 1 0
5 Aleš Sova 0 0 0 0 0 0
31 Jakub Stehlík 0 0 0 0 2 0
92 Martin Škadra 0 0 0 0 0 6
26 Lubomír Štach 0 1 0 1 1 0
81 Jan Trojan 0 1 0 1 1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
90 Ondřej Kacetl 60 1 1 0 0 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER