EBEL - čt 26. 12. 2013
36. kolo
Znojmo
5:2
0:0, 4:2, 1:0
Linz
1/3
2/3

Krásný zápas před výbornou diváckou kulisou přinesl pět branek v síti Lince

To nejpodstatnější se odehrálo v prostřední části, ve které se s góly doslova roztrhl pytel. Znojmo se v ní prosadilo hned čtyřikrát, soupeř sice dvakrát snížil na jednogólový rozdíl, ale na čtvrtý zásah ve své brance už reagovat nedokázal. V závěru zápasu Orli své vítězství zpečetili.

Hosté ve Znojmě postrádali brankářskou jedničku Michaela Ouzase, náhradník Lorenz Hirn se však k úkolu postavil se ctí a v první třetině s přehledem sbíral veškerá nahození a střely mířící na hostující branku. Orli sice tlačili a většina hry se odehrávala v jejich útočném pásmu, do větších šancí se ale nedokázali dostat. Obrana Linze pracovala spolehlivě a po dvaceti minutách byl stav bezbrankový. To nezměnila ani branka Znojma dosažená pár vteřin po vypršení hrací doby, kterou rozhodčí nemohli uznat.

Druhá třetina nabídla o poznání zábavnější podívanou. Už po minutě našel Blatný zpoza branky volného Richarda Pavlikovského, který se trefil pod horní tyčku Hirnovy brány. Oba týmy hrály hokej ve velkém tempu a na obou stranách začaly přicházet gólové šance. Tu další proměnil Antonín Bořuta ranou od modré, která zapadla přesně k levé tyči za natahujícího se Hirna.

Minutu a půl nato měli ruce nad hlavou hosté, jenže jeden z rozhodčích zapískal pár desetin vteřiny předtím, než puk překročil brankovou čáru, a tak i přes protesty hostů zůstalo skóre bezbrankové. Navíc musel Lebler na trestnou lavici. Jenže gól padl na opačné straně, než publikum čekalo. Matthias Iberer přebruslil v brejku obránce Thomase, objel branku a zasunul puk u opačné tyče za beton přesunujícího se Hoviho.

Nástup hostů zpět do zápasu naštěstí pro domácí barvy brzy zarazila střela Kolarze od modré a teč Zdeňka Blatného do protipohybu brankáře. Gólová smršť pokračovala. Brian Lebler si dojel vlastní vyraženou střelu a nad rameno padajícího Hoviho snížil na rozdíl jediného gólu. Hosté měli i další šance. Ulmera ve stoprocentní příležitosti vychytal Hovi, další možnosti nevyužili Dorion a Moran.

A tak udeřili znovu Znojemští. Martin Podešva se rozjel na levém křídle, na vrcholu kruhu napřáhl a skvělou ranou vymetl pavučiny v horním růžku Hirnovy branky. Hostující gólman se mohl jen ohlédnout.

Závěrečná třetina přinesla zvýšenou aktivitu Černých křídel a také zvýšenou tvrdost v osobních soubojích. Linzi ale chyběla efektivita v zakončení, a když už se hostující hráči dostali do střelecké příležitosti, zasáhl připravený Hovi. Úspěch nepřinesla ani závěrečná power play. Naopak Lubomír Štach se v rohu vlastního pásma dostal ke kotouči a přes celé kluziště trefil opuštěnou branku.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (Znojmo): Do první třetiny jsme nastoupili s aktivním forčekingem, soupeř vlastně jen čekal na naše chyby. Pokračovali jsme tak i v dalším průběhu hry. Trochu problém byl s tím, že Linz má velké a mohutné hráče, proti kterým se hůře prosazujeme. Těžko nás pouští před svou bránu. Ale kluky musím pochválit, šli do toho nebojácně. Dnes byl hokej zase po delší době na vynikající úrovni. S Bolzanem to byl podobný zápas, jen jsme bohužel nedali góly. Kluci si teď přes Vánoce trochu odpočinuli, zbavili se virózy a hned to bylo vidět.

Dnešní zápas byl výrazně jiný než ten v Linzi, který jsme sehráli před necelými čtrnácti dny. Linz nás tehdy přehrál, přebruslil. Bylo to i tím, že jsme chvílemi měli k dispozici jen třináct, čtrnáct hráčů... Blatný dostal trest, nedohrál Podešva s Berounem. Teď je situace jiná. Zranění se nám vrací do sestavy, kluci se začínají bát o svá trika. Nehrál Jarůšek, musí čekat na svou šanci.

S koncem roku končí i hostování Jakubu Čechovi ve slovenském Martině, chceme si jej stáhnout zpět. Jednička pro nás stále je Sasu Hovi, ale chceme do finiše dva rozchytané gólmany. Filip Landsman je šikovný, ale moc toho v sezoně neodchytal.

Rob Daum (Linz): Prohráli jsme poprvé po devíti zápasech, ale nepředvedli jsme úplně špatný výkon. Znojmo dnes bylo jednoduše lepším týmem a je pravidlem, že se zde nevítězí lehce. Když se zeptáte trenérů ostatních týmů na zápasy ve Znojmě, tak vám všichni řeknou stejnou věc... bohužel nemůžu říct, která to je, ale asi všichni tušíte.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
13 Zdeněk Blatný 1 2 0 3 0 0
15 Antonín Bořuta 1 0 0 1 1 0
50 Richard Pavlikovský 1 0 0 1 0 0
20 Martin Podešva 1 0 0 1 1 0
26 Lubomír Štach 1 1 0 2 0 0
10 David Bartoš 0 0 0 0 1 0
93 Petr Beránek 0 0 0 0 0 0
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
67 Ondřej Fiala 0 0 0 0 2 0
69 Lukáš Finsterle 0 0 0 0 0 0
88 Adam Havlík 0 0 0 0 0 0
96 Richard Jarůšek 0 0 0 0 0 0
3 Michael Kolarz 0 2 0 2 0 0
89 Jan Lattner 0 1 0 1 1 0
8 Jan Müller 0 0 0 0 0 0
40 Milan Procházka 0 2 0 2 1 2
33 Peter Pucher 0 1 0 1 1 0
19 Aleš Sova 0 0 0 0 1 0
51 Jan Šeda 0 0 0 0 0 2
5 Andrew Thomas 0 1 0 1 1 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
1 Sasu Hovi 60 35 2 33 94.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER