EBEL - ne 5. 10. 2014
8. kolo
Znojmo
6:3
1:2, 1:0, 4:1
Linz
1/3
2/3

Znojmo nasázelo vedoucímu Linzi šest branek

Orli sice museli v úvodní části dotahovat dvougólovou ztrátu, ale ještě v jejím průběhu snížili, ve druhé vyrovnali a v té třetí čtyřmi přesnými zásahy rozhodli o své zasloužené výhře. Znojmo tak během víkendu dvakrát sesadilo z trůnu lídra tabulky.

Vstup do utkání byl velmi nepříjemný pro znojemského útočníka Martina Podešvu, jenž se vrátil do sestavy po zranění, a hned po pětapadesáti vteřinách inkasoval nevybíravý zákrok kolenem od Doriona. Brzká početní výhoda přinesla Orlům několik slibných šancí – z otočky pálil Tomas, velmi slibně vyhlížela i dělovka Pavlikovského z modré čáry. Nečekaně však udeřilo na druhé straně. Již při hře v plném počtu hráčů na obou stranách využil nepřesnosti před domácí klecí Rob Hisey a z mezikruží překvapil Nechvátala dobře umístěnou střelou nad vyrážečku.

Krátce po buly ve středovém kruhu napálil boční síť Bača. Ani druhá znojemská početní výhoda na sebe nenechala dlouho čekat, ale Orli opět nedokázali proměnit žádnou ze svých šancí. Rychlý brejk z trestné lavice vracejícího se Iberera pak zkrotil včasným vyjetím z brány Nechvátal. Ten si při své domácí ligové premiéře poradil i s nepříjemnou střelou Morana, na vyražený puk, kterého se zmocnil Fabio Hofer, už ale nedosáhl.

Znojmo se ale nehodlalo vzdát a dál velelo do útoku. To se týmu vyplatilo již ve 12. minutě, kdy se Ouzasem vyražený puk zatoulal na hůl zcela volného Martina Podešvy, který sám před z velké části odkrytou klecí nezaváhal. Následně se Jihomoravané museli poprvé bránit oslabení, ale i s pomocí skvělého Nechvátalova semaforu proti ráně Kozeka, tuto situaci ustáli. V samotném závěru ještě po Podešvově křižné pobídce pálil tvrdě, ale nepřesně Lattner.

Zkraje prostředního dějství prověřil Ouzase dělovkou zadák Bača, chvíli po něm pálil stejně tvrdě i Lattner. Menší znojemský útlum přišel paradoxně v početní výhodě, která se Orlům hrubě nepovedla. Naopak připustili k velké šanci Linz, Piche ale nechal opět vyniknout Nechvátalovu lapačku. Ta byla na svém místě i po méně vydařeném zakončení Ulmera z mezikruží.

S polovinou duelu přišla další vlna znojemského nátlaku. Hosté se zmohli jen na vyhazování ze svého obranného pásma a tribuny doslova bouřily. Zklamáním zaduněly po přečíslení Orlů, v němž mohl zakončovat do odkryté klece Grof, ale v rozhodující chvíli mu puk přeskočil čepel hole. Obrovská šance přišla po dalším znojemském brejku a kombinaci Rosy s Tomasem, po níž druhý jmenovaný jen vyklepal Ouzasovy betony. Na druhé straně pak bravurně zlikvidoval samostatný únik Kozeka český maskovaný muž. Rozhodčí pak hodně sporně poslali Znojemské do čtyř, ti však s vypětím všech sil odolali. A role se obrátily...

Do konce prostředního dějství již zbývalo jen pár vteřin, Orli však měli ještě k dispozici početní výhodu pět na tři. Stupňující se nápor domácích dokázal přetavit ve vyrovnávací gól Pavel Rosa, jenž po sérii přihrávek doklepl Ouzasem vyražený puk do odkryté klece.

Se startem závěrečné části hry se na znojemský tým konečně pořádně usmálo štěstí. V symbolickém čase 41:41 tečoval Štachovo nahození za brankovou čáru Martin Podešva. Na ledě to vřelo již od závěru druhé třetiny a brzy se začala přikládat další polínka. Po nevybíravém ataku Lattnera ve středním pásmu odešel předčasně do sprch Iberer. Sám Lattner inkasoval dvě minuty za předchozí faul. Při hře čtyři na čtyři si Černá křídla vynutila samostatný nájezd, při němž ztroskotal na Nechvátalových betonech Kozek.

Vzápětí se potvrdilo pravdivé „nedáš-dostaneš“. Po již přesilovkové kombinaci Bači a Richarda Pavlikovského na modré čáře se puk zastavil až v síti Ouzasovy klece. Znojemským stadionem burácela výtečná atmosféra a i na ledě bylo stále na co koukat. Další ohlušující rachot přišel ve 49. minutě, kdy si krátce po buly sjel níže k vrcholu kruhu Lubomír Štach a z první poslal kotouč neomylně do růžku hostující svatyně.

I nadále střídala jedna šance druhou. Třetí zásah do znojemské klece poslal pět minut před sirénou Fabio Hofer, jenž zacílil přesně k pravé tyči. Hosté vycítili šanci a odvolali gólmana. Tento strategický tah jim ale vůbec nevyšel a Patrik Novák poslal puk do prázdné klece Linze.

Ohlasy trenérů

Petr Hrachovina (Znojmo): Byl to těžký zápas pro všechny. Potřebovali jsme konečně vyhrát. Opět nám los přihrál tým, který doposud neprohrál. Splnili jsme vše, co jsme si řekli, do posledního puntíku. Kluci byli připraveni a ukázali, že jsme tým, který dokáže v těžké chvíli zabrat.

Rob Daum (Linz): Dnes jsme udělali příliš mnoho chyb. Ta první přišla za stavu 0:2, kdy jsme nechali znojemské hráče volné před brankou a oni samozřejmě snížili. Kdybychom ve druhé třetině proměnili naše brejky a zvýšili náskok na rozdíl dvou branek, tak se utkání mohlo vyvíjet úplně jinak. Poté jsme inkasovali hloupé tresty a soupeř toho využil. Dal rozhodující trefu. Prohráli jsme zaslouženě. Do zápasu jsme nedali vše.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
20 Martin Podešva 2 1 0 3 2 0
22 Patrik Novák 1 0 0 1 1 0
50 Richard Pavlikovský 1 0 0 1 2 2
39 Pavel Rosa 1 0 0 1 0 0
26 Lubomír Štach 1 1 0 2 1 0
96 Jindřich Abdul 0 0 0 0 -1 0
55 Martin Bača 0 1 0 1 0 0
10 David Bartoš 0 0 0 0 -1 0
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
15 Antonín Bořuta 0 0 0 0 0 0
12 Radek Číp 0 0 0 0 -1 0
23 Jakub Grof 0 2 0 2 1 2
5 Jiří Klimíček 0 0 0 0 -1 0
89 Jan Lattner 0 2 0 2 1 12
91 Martin Nemčík 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 4 0 4 2 0
11 Branislav Rehuš 0 1 0 1 0 0
9 Aleš Sova 0 0 0 0 -1 2
51 Jan Šeda 0 0 0 0 0 2
19 Roman Tomas 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
7 Patrik Nechvátal 60 33 3 30 90.9 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER