Tipsport Extraliga - ne 19. 9. 2004
4. kolo
Znojmo
4:2
2:1, 1:0, 1:1
Karlovy Vary
1/3
2/3

Fotografie z prvního domácího extraligového utkání

Z n o j m o - Znojemští hráči ve svém prvním domácím extraligovém utkání potěšili fanoušky výhrou nad Karlovými Vary. Téměř zaplněná Hostan aréna viděla úporný boj i pěkné kombinace a také však spoustu nepřesností ve hře, které jsou samozřejmostí v začátku sezóny, kdy týmy ještě nejsou natolik sehrané. Nejpěknější akcí byla předpisová přesilovková kombinace první pětky, kterou po milimetrové přihrávce Urama do prázdné klece zavěsil K. Rachůnek.
Zapas začal v rychlém tempu, hned v úvodu obdržel kromě dvou minut desetiminutový osobní trest kapitán Karlových Varů Ptáček, který tvrdě atakoval Erata u hrazení. Toho pohotově využil Uram, který z pravého kruhu přesně mířil nad lapačku Masalskise. O chvíli později si odpykával trest Toman a Vokouna v brance Znojma prověřil z dálky bývalý Orel Milan Procházka. Reprezentační gólmanská jednička pak zastavila další pokusy Energie, aktivní byl zejména Košťál. Při hře 4 na 4 v 8. minutě se podařilo hostům vyrovnat, když Hlavačka dorážel před Vokounem, jenž procedil kotouč mezi betony. V polovině třetiny se šance střídaly na obou stranách, na gólmany nevyzráli Kraus, Vorel a dvakrát Procházka. Čtyři minuty před sirénou zvedl diváky ze sedadel Uram prudkou střelou, která ale mířila jen do boční síťky. Tempo bylo stále vysoké, Košťál s Tomíkem vyzkoušeli v nájezdu Vokounův beton. Vedoucí gól se však podařilo vstřelit ve 20. minutě Pláškovi, který za Masalskise dorazil střelu Křetínského.

Po přestávce bylo evidentní, že Karlovy Vary budou chtít náskok Znojma snížit, a přitvrdily. Velkou šanci ale promarnil Uram, který po tahu Bičánka zablokován netrefil odkrytou část branky. Po chvíli před Masalskisem zblízka neuspěl ani Plášek, jemuž se nepodařilo zpracovat přihrávku a Ivan Rachůnek nestihl překonat ležícího karlovarského strážce svatyně. Ještě předtím nevyzrál na Vokouna Košťál, jehož střela skončila v gólmanově lapačce. Snížit mohl Skuhravý, když z dobré pozice nastřelil jen Vokounovo rameno; oba brankáři byli v podstatě pořád v permanenci. Ve 38. minutě udeřil podruhé kanonýr Uram, který ze své oblíbené pozice na pravé straně pálil do víka a zvýšil na dvoubrankový rozdíl.

Ten se chtěli hosté v úvodu druhé třetiny opět pokusit zmenšit. Jejich aktivita v začátcích jednotlivých dějství však velmi rychle vyprchávala. Tomík s Kutlákem sice Vokouna postrašili, ale pak už iniciativa přešla na hole domácích, kteří si vytvořili několik dobrých šancí. Jednu z nich připravil Uram pro Karla Rachůnka, který si najel do ideální pozice a potrestal vyloučení Bauera. Vzápětí se snažil o navýšení brankového přídělu Ludvík, to se mu však nepodařilo. Vokoun pak vyjel pro nahozený puk z branky až k modré čáře a musel jej zastoupit obránce Toman pádem do karlovarské střely. Energetici se však přece dočkali. Šest minut před závěrečným hvizdem rozhodčího trefil z protiútoku přesně levý horní růžek Vokounovy brány Tomík. I když Znojmo ke konci trochu polevilo, zkušeně si výsledek i přes snahu soupeře pohlídalo.

Ohlasy trenérů

Leoš Zajíc (Znojmo): Bylo to pro nás velmi těžké utkání. Věděli jsme, že Karlovy Vary jsou dobrý mančaft a že budou hrát velmi dobře a zodpovědně dozadu. Mám radost z toho, že šance, které jsme si vytvořili jsme dokázali proměnit a že jsme dali krásné góly. Navíc dva z přesilovek. To bylo důležité, protože jinak bylo utkání pořád otevřené. Až do konce nikdo nevěděl, jak to dopadne. Vary hrály až dokonce, snažily se a hlavně se nepoložily. První domácí utkání máme zaplaťpanbů šťastně za sebou a doufám, že na to navážeme i v úterý proti Liberci solidním výkonem.

Radim Rulík (Karlovy Vary): Prohráli jsme zaslouženě, protože Znojmo dokázalo šance, které jsme jim nabídli, proměnit. Podali jsme snaživý výkon, ale bohužel ze šancí, které jsme si vytvořili, jsme všechny neproměnili. Hráli jsme oba mančafty hezký hokej. Naše mužstvo se nepoložilo a do konce zápasu jsme hráli a toho si velmi cením.


Trenéři Leoš Zajíc a Radim Rulík na tiskové konferenci

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
79 Marek Uram 2 1 0 3 1 0
40 Karel Plášek 1 0 0 1 1 0
23 Karel Rachůnek 1 0 0 1 1 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 -1 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 0 0
21 Radim Bičánek 0 0 0 0 1 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
12 Aleš Křetínský 0 1 0 1 0 0
7 Branislav Kvetan 0 0 0 0 0 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 0 0
89 Ján Pardavý 0 0 0 0 -1 0
33 Peter Pucher 0 1 0 1 1 0
10 Ivan Rachůnek 0 0 0 0 0 2
27 Milan Toman 0 0 0 0 0 2
29 Marek Vorel 0 1 0 1 1 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
92 Tomáš Vokoun 60 30 2 28 93.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER