Tipsport Extraliga - ne 26. 9. 2004
7. kolo
Znojmo
3:4p
2:1, 0:0, 1:2 - 0:1
Litvínov
1/3
2/3

Fotografie z utkání proti Litvínovu

Z n o j m o - Smolný zápas proti Litvínovu přinesl zajímavý, rychlý hokej se spoustou šancí na obou stranách. Šťastnější v zápase byli hosté, a to jednak díky hvězdným posilám z NHL a také hlavně proto, že Orli nedokázali proměnit ani ty nejvyloženější šance z bezprostřední blízkosti Jarinovy branky. Znojemští fanoušcí se mohou těšit na příští domácí zápas, který už by měl být okořeněn startem špičkových hráčů Vokouna, Eliáše, Havláta v dresu Orlů.
Do branek se proti sobě postavili znojemský Slávik a litvínovský Jarina. Ten stihl zakročit proti první výrazné šanci Kucharčíka, ale ve 3. minutě nestačil na prudký nápřah Pláška. Orli vstoupili do utkání opravdu zhurta a jedna šance střídala druhou. Pucher, Uram ani Bičánek však úspěšní nebyli. Zato Severočeši srovnali gólem z kategorie náhodných, když se nahození Gombára v 5. minutě směrem na Slávika odrazilo od brusle Tomana do brány. Hosté se pak trochu probrali z letargie a ohrožovali znojemskou klec častěji. Projektil Hübla z prostoru mezi kruhy chytil Slávik lapačkou. Na druhé straně se pokusil přelstít Jarinu zpoza branky Pucher, podobný kousek předvedl Balázs proti gólmanovi Orlů. Pucher s Vorlem potom nezužitkovali další dobré příležitosti, ale Znojmo tlačilo a dobře napadalo. Při vyloučení Ondřeje v 16. minutě se podařilo ujet Uramovi, který blafákem překonal Jarinu. I když před koncem třetiny ještě měli šance Trávníček s Hüblem, Slávik svůj tým podržel. Posledních několik minut před pauzou už bylo v režii Orlů.

Ve druhém dějství diváci v Hostan aréně gól neviděli, přestože obě mužstva bušila do brankářů téměř nepřetržitě. Hned v úvodu byli vyloučeni zároveň Ručinský a Kvetan a oba soupeři si vytvořili příležitosti. Po návratu zmíněných hráčů šel pykat také znojemský Benák a před Slávikem zahrozila Reichelova řada. Přesto Znojmo sehrálo oslabení aktivně a nechybovalo ani při vyloučení K. Rachůnka, který navíc dostal desetiminutový osobní trest. Když už hráli Orli v plném počtu, dostali se do vyložených šancí Kůrka s Reichelem, ale ani jeden z nich nedokázal trefit odkrytou klec. Hra měla šťávu, přelévala se ve vysokém tempu z jedné strany na druhou, všechny formace na obou stranách si vytvářely slibné příležitosti. Jarina řešil ošemetné situace při pokusech Puchera, Křetínského a I. Rachůnka, při početní výhodě Orlů ale museli zasahovat i znojemští beci. Před koncem třetiny mohl skórovat Uram po předchozí střele Bičánka, ale Jarina se štěstím kotouč chytil.

Škoulovo vyloučení na samém konci druhé dvacetiminutovky se z větší části odehrálo až v posledním dějství a Znojmo toho dokázalo využít. Po zpětné přihrávce zpoza branky přihrál Toman ve 42. minutě na Pardavého, který vymetl levý horní růžek Jarinovy branky. O tři minuty později přišel zřejmě rozhodující okamžik celého zápasu, od kterého se pak odvíjel další vývoj. Sudí Šindler vyloučil nejen Baruse za hákování, ale litvínovská střídačka se vytasila s argumentem, že znojemský obránce Bičánek má nepovolenou výstroj, resp. přilbu. Po delší konzultaci s oběma kapitány rozhodčí Orla vyloučil na dvě minuty, což se domácímu publiku ani trochu nelíbilo. Přesilovku 5 na 3 dokázali Litvínovští po dvaceti sekundách využít Reichelem. Na led přiletěly odpadky a znojemští fanoušci děkovali Šindlerovi za gól, který soupeři doslova daroval. Zbylý čas v oslabení už Znojmo přestálo a vytvořilo si několik dalších šancí, ale nepodařilo se je proměnit. To ještě více nalomilo psychiku hráčů a podle pravidla „nedáš-dostaneš“ inkasovali Orli ve 49. minutě vyrovnávací gól z hole Gombára, který tak zaznamenal druhou branku v utkání. Znojemští začali bránit nerozhodný výsledek a do útoku už se příliš netlačili, Chemici se naopak snažili rozhodnout ještě před koncem třetí třetiny. Blízko tomu byli Gombár, Skuhrovec a Ručinský, zápas však došel až do prodloužení.

Oba týmy sice začaly hrát v nastaveném čase opatrně, protože nikdo nechtěl udělat chybu, ale do útočného pásma se dostali hosté. Nejprve Šlégr dostal pěknou přihrávku od Ručinského a vypálil na Slávika. Znojemský brankář chytil, pak ale stejná litvínovská formace sehrála dobrou kombinační akci, když po ose Šlégr – Škoula – Ručinský střílel reprezentační útočník do odkryté levé části orlí svatyně a rozhodl tak o zisku dvou bodů pro Litvínov.

Ohlasy trenérů

Leoš Zajíc (Znojmo): Moje hodnocení je jednoduché. Měli jsme vyhrát po dvou třetinách. Měli jsme spoustu šancí na to, abychom rozhodli, abychom se nemuseli tahat o výsledek až do poslední třetiny. V momentě, kdy jsme zvýšili na 3:1, jsme měli utkání v pohodě dohrát, ale bohužel se tam stalo několik věcí, které to utkání nakonec otočily v náš neprospěch. Opakuji, měli jsme zužitkovat šance, proto jsme nevyhráli.

Vladimír Jeřábek (Litvínov): Viděli jsme určitě dobrý zápas před výbornou diváckou kulisou. V první třetině jsme byli pod velkým znojemským tlakem a jen díky Jarinovi byl výsledek takový, jaký byl. Znojmo mělo opravdu hodně šancí. Ve druhé třetině jsme to trochu otočili, měli jsme gólovek více my. Začali jsme hrát dobře, měli jsme lepší pohyb, více jsme bruslili. Třetí třetina byla kdo z koho, my jsme byli ti šťastnější. Ale byl to určitě velmi pěkný zápas. Oba brankáři byli ozdobou utkání.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
89 Ján Pardavý 1 0 0 1 -2 0
40 Karel Plášek 1 0 0 1 1 0
79 Marek Uram 1 0 0 1 1 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 -1 2
19 Václav Benák 0 0 0 0 1 2
21 Radim Bičánek 0 0 0 0 1 2
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
12 Aleš Křetínský 0 1 0 1 1 0
34 Tomáš Kucharčík 0 0 0 0 -1 0
7 Branislav Kvetan 0 0 0 0 0 2
81 David Ludvík 0 0 0 0 1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 0 2
33 Peter Pucher 0 1 0 1 1 0
23 Karel Rachůnek 0 0 0 0 -2 12
10 Ivan Rachůnek 0 1 0 1 -2 0
25 Karel Soudek 0 0 0 0 0 0
27 Milan Toman 0 1 0 1 0 0
29 Marek Vorel 0 1 0 1 1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Robert Slávik 62 34 4 30 88.2 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER