Tipsport Extraliga - čt 30. 12. 2004
35. kolo
Znojmo
2:1p
0:1, 0:0, 1:0 - 1:0
Zlín
1/3
2/3

Fotografie z utkání Znojmo - Zlín

Z n o j m o - Rok 2004 už začíná pomale ztrácet dech, ale Orli se s ním rozloučili radostně, když v prodloužení porazili velmi kvalitní tým Zlína. Utkání bylo zároveň i posledním pro Patrika Eliáše, který odchází do ruského Magnitogorsku. Znojmo předvedlo skvělý výkon, ale kromě toho se v zápase hraném den před Silvestrem děly i podivuhodné věci!
Znojmo bylo v úvodu zápasu viditelně aktivnější a stále se pohybovalo v útočné třetině a několikrát ohrozilo bývalého brankáře Orlů Altrichtera. Eliáš, Pucher ani Uram ale neuspěli. Medvědi na Slávika naopak téměř nevystřelili. Zlomovým okamžikem první třetiny byla zřejmě nevyužitá přesilovka domácích, kteří se v ní dostali pouze k jedné větší akci. Zlín pak přesně v čase 10:00 udeřil, když Leškovu střelu propasíroval za ležícího znojemského gólmana Balaštík. Znojmo pak začalo vyrábět chyby, především v obraně a mnoho nechybělo, aby Hamé vedlo větším rozdílem. Aktivní byli zejména Martinové Erat a Čech. Hosté ještě navíc přitvrdili hru, ale rozhodčí nevylučoval. Šance Pucherovy řady před sirénou k vyrovnávací brance nevedly a Zlín dohrával v daleko větší pohodě.

Ve druhé třetině už padlo trestů více, ale žádný ze soupeřů svou početní výhodu znovu nevyužil. Branka nepadla ani při kompletním počtu hráčů na ledě. Šancí ale měla oba týmy více než dost. Na straně Znojma se snažil prosadit Vorel, ale ani nadvakrát Altrichtera nepřekonal, stejně jako po chvíli R. Erat a Čakajík. Znojemský brankář měl také několikrát štěstí, když kotouč poskakoval kolem jeho tyček. Při vyloučení Mokrejše pálil od modré Mojžíš, posléze Plášek nedokázal po předchozí kombinaci přehodil ležícího brankáře Medvědů. Na druhé straně Slávik reflexivně betonem vykopl Zubíčkovu dělovku, ale ve stejném momentě fauloval Vorel a za vysokou hůl na Kováčika vyfasoval dvě plus dvě minuty. Znojemští se dobrým napadáním a vyhazováním puku dokázali ubránit. Jejich pokusy o kombinace ale často hořely na nepřesných přihrávkách. Před Altrichterem zase neměli dostatek klidu. Dvacet vteřin před sirénou se ještě nechal vyloučit domácí Bičánek a v oslabení se podařilo uniknout Eliášovi. Altrichter byl ve střehu.

Na začátku posledního dějství měli oba soupeři po jedné šanci, než se začaly odehrávat klíčové okamžiky zápasu. Ve 42. minutě překonal zblízka Slávika Čajánek, gól ale nemohl být uznán, protože znojemský gólman ještě předtím nohou odsunul klec z předepsané pozice. To potvrdil i videorozhodčí. Znojmo se zvedlo a začalo bušit na zlínskou branku. Další nečekané přerušení ale způsobilo vychýlené plexisklo. To možná více prospělo Orlům, kteří dokázali vyrovnat. Ve 47. minutě pálil po kombinaci od modré Bičánek a Erat usměrnil puk mezi Altrichterovy betony. Slávik potom udržel nerozhodný stav několika bravurními zákroky, o chvíli později za něj musel zaskočit obránce Toman při dotírání Čajánka. Ale iniciativu postupně přebírali Znojemští. Agilní byl zejména Eliáš, který se chtěl se znojemským publikem patřičně rozloučit. Střílel, přihrával, branky ale nedosáhl ani v dvojnásobné početní výhodě Orlů. Medvědi se ještě ke konci třetiny snažili rozhodnout, ale Čajánek s M. Eratem si vylámali na Slávikovi zuby. Na programu bylo opět prodloužení.

V nastaveném čase mohl jít do útoku Leška, ale přihrávaný puk mu ujel až na zakázané uvolnění. Potom měli dvě velké šance Orli. Nejprve se v jedné z nich ocitl Plášek, chvíli po něm míchal před Altrichterem Rachůnek, ale puk zvedl příliš nad. Po následné kombinační akci se Orli přece jenom dočkali. V 63. minutě propasíroval puk za ležícího zlínského gólmana Uram a zařídil tak druhé vítězství v prodloužení po sobě.

Ohlasy trenérů

Jan Votruba (Znojmo): Bylo to velice kvalitní utkání. Můj osobní dojem je ten, že jsme hráli proti nejlepšímu mužstvu soutěže, což potvrzuje jeho postavení v tabulce. Určitě hrají nejlepší obranu, mají ji velice dobře propracovanou. Proti ní jsme se v podstatě půl zápasu nemohli prosadit, těžko se na to hledal recept. Postupem času se nám začalo více dařit, lépe jsme napadali a pak přišlo vyrovnání. Mrzí nás, že jsme neproměnili přesilovku pět na tři, protože jsme mohli mít všechny body. Ale i se ziskem dvou bodů jsme velice spokojeni.

Jaroslav Stuchlík (Zlín): Zápas měl vysoké tempo a navzdory porážce jsme s výkonem našich hráčů spokojeni. Klíčem k vítězství bylo proměňování brankových šancí, což se nám tentokrát nedařilo. Na jeden vstřelený gól se totiž nedá vyhrát.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
9 Roman Erat 1 0 0 1 1 0
79 Marek Uram 1 0 0 1 1 0
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 -1 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 1 0
21 Radim Bičánek 0 1 0 1 0 2
2 Martin Čakajík 0 0 0 0 0 0
26 Patrik Eliáš 0 1 0 1 1 2
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 0 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 1 0
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 -1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 1 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 0 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 -1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 2
33 Peter Pucher 0 1 0 1 1 0
10 Ivan Rachůnek 0 0 0 0 0 0
27 Milan Toman 0 0 0 0 0 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 0 4

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Robert Slávik 63 33 1 32 97 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER