Tipsport Extraliga - so 8. 1. 2005
38. kolo
Pardubice
5:0
2:0, 3:0, 0:0
Znojmo
1/3
2/3

Znojmo utržilo před televizními kamerami debakl

P a r d u b i c e - Znojemští orli nedokázali prolomit pět let trvající nedobytnost pardubické arény a navíc ani jednou nepřekonali brankáře Lašáka. Ten svým výkonem přispěl k jasnému vítězsví Východočechů, které zajistily góly Mikeskovy formace a forvarda Hemského. Znojmu se ani s posilami v brance a útoku nepodařilo dostat do správného zápasového tempa a vytvořit si soustavnější tlak. Vyložené gólové šance by mohli spočítat na prstech jedné ruky a nedokázali využít přesilovky, což se naopak domácím podařilo hned třikrát.
Znojmo se dvěma novými posilami odehrálo první třetinu poněkud rozpačitě. Úvod byl vcelku rychlý, s důraznými souboji a hra se přelévala ze strany na stranu. Ve 3. minutě se dostal do úniku pardubický Hemský a před Pruskem byl nedovoleně zastaven hostujícím Benákem. V oslabení si pak Orli nepohlídali Mikeskovu řadu s Hejdukem a Bulisem na křídlech a Pardubice dosáhly poměrně laciného gólu, kdy se puk odrazil od zadního mantinelu a dojíždějící Mikeska jej sklepl přesně mezi betony z Vítkovic zapůjčeného gólamana. Další přesilovku Znojemští se štěstím přestáli, ale ani po ní se jim nedařilo založit kloudný útok, kterým by ohrozili Lašáka v brance Východočechů. První větší šanci měli až v polovině třetiny, kdy se Uram natahoval po kotouči u pravé tyčky, ale byl faulován Novotným. Následně promarnil tutovku Pucher, který nadvakrát nepřekonal Lašáka roztaženého na brankové čáře, v čemž mu navíc bránila pohozená brankářská hůl.

Po chvíli ujeli na osamoceného Havíře Mikulík s Blatným, ale bývalý Orel jim dokázal v ohrožení branky zabránit. Potom už v podstatě přešla iniciativa pouze na hole domácích a nejaktivnější byla znovu druhá pardubická pětka. Ta při vyloučení Soudka v 18. minutě zajistila i druhou branku, když si pozice střelce a nahrávače vyměnili Hejduk s Mikeskou. Prusek byl proti Hejdukovu doklepnutí z pravé strany bezmocný. Pardubičtí si dobře hlídali své obranné pásmo a využili dvě přesilové hry, proto odcházeli do kabin spokojenější.

Druhá dvacetiminutovka měla velmi podobný průběh jako ta první. Perníkáři byli hned od začátku o něco aktivnější. Orli vysílali na Lašáka spíše propagační střely a hráli dost zakřiknutě. Ve 26. minutě se rozjeli tři pardubičtí hráči na dva znojemské a Hemský místo přihrávky volil prudkou střelu, která se zastavila až v levém horním růžku Pruskovy branky. Znojmo se snažilo hned po rozehrávce zaútočit, Mikulík ale Lašáka nevystrašil. Zato Východočeši potřetí využili přesilovou hru, když ve 29. minutě Petrovi Sýkorovi nesedla střela a zvláštně zvednutý puk doplachtil k překvapení všech za Pruskova záda. Na dočasném brankáři Orlů byla vidět nejistota a nerozehranost po delší pauze, proto jej v bráně nahradil Přikryl.

Ten potom zastavil několik dobrých pokusů domácích, svůj tým podržel i v dalším oslabení. Ještě předtím mohl alespoň snížit Rachůnek, který ujížděl sám na Lašáka, ten ale jeho kličku do bekhendu vystihl. Znojemského brankáře však ve 35. minutě vyškolil Hemský, pro něhož to byl druhý gól v zápase. Po pravé straně projel celým pásmem, obhodil si obránce Mojžíše a mazácky přelstil Přikryla. I když se hosté potom snažili forčekovat a vrátit se do zápasu, vůbec se jim to nedařilo a Pardubice si pětibrankový náskok před sirénou pohlídaly.

Problém s tím neměly ani v posledním dějství, kdy už se nemusely nikam hnát. Znojmo předvádělo nemastný-neslaný hokej a do příležitostí se dostávalo jen sporadicky. Do hry už navíc nezasahovala slovenská dvojčata Pucher s Uramem, kteří se necítili stoprocentně fit. Gólman Přikryl musel čelit častému dotírání soupeře, odrazil nebezpečné akce Sýkory s Čáslavou, Bulise i juniora Starého. Jeho protějšek neměl tolik práce, nepříjemně ho ohrozili pouze Straka s Eratem. O stavu utkání bylo v podstatě rozhodnuto, minutu a půl před koncem se ještě strhla šarvátka mezi Průchou a Blatným, kteří za to byli potrestáni na 2 plus 2 minuty. Orlům se nepodařilo vsítit čestný úspěch ani při vyloučení Hemského v samotném závěru utkání. Na led se tradičně sypaly perníčky od pardubických fanoušků.

Ohlasy trenérů

Jiří Šejba (Pardubice): Když vedete hned na začátku 2:0, tak se vám hraje jinak. Je to podpořeno i výsledky, které v poslední době máme. Tým si zažil to, co po něm chceme - přímočarost. Složitou hrou, kterou jsme předváděli na začátku sezony, jsme nebodovali. Kluci teď poznávají, že to co po nich chceme, není výmysl, ale realita, která je v průběhu utkání posune tam, kde by měli být.

Jan Votruba (Znojmo): Zápas se mi hodnotí velmi špatně, protože jsme nehráli dobře. Pardubice byly lepší ve všech činnostech, měly lepší start do utkání. Prakticky od poloviny zápasu oba celky myslely na další nedělní zápas.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 -1 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 0 4
21 Radim Bičánek 0 0 0 0 -1 2
11 Zdeněk Blatný 0 0 0 0 -1 4
2 Martin Čakajík 0 0 0 0 0 2
9 Roman Erat 0 0 0 0 -1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 -1 0
16 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 -1 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 0 2
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 -1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 0 0
10 Ivan Rachůnek 0 0 0 0 0 0
25 Karel Soudek 0 0 0 0 -2 2
78 Josef Straka 0 0 0 0 -1 0
27 Milan Toman 0 0 0 0 0 0
79 Marek Uram 0 0 0 0 0 0
29 Marek Vorel 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
3 Martin Prusek 29 15 4 11 73.3 0 0
32 Petr Přikryl 31 25 1 24 96 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER