Tipsport Extraliga - út 2. 11. 2004
20. kolo
Litvínov
6:3
1:1, 1:1, 4:1
Znojmo
1/3
2/3

Poslední třetina se tentokrát Orlům vůbec nevydařila

L i t v í n o v - Znojemským orlům se proti mužstvu Litvínova dařilo navázat na dobrý výkon z poslední třetiny duelu s Kladnem a po vedoucím gólu soupeře rychle odpovědělo. Celkem dvakrát v zápase vedlo, houževnatý Chemopetrol však vždy dokázal vyrovnat. Po dvou třetinách byl stav 2:2 a bylo jasné, že o vítězi zřejmě rozhodne poslední dějství. Také se tak stalo. Jeho úvod byl v režii Orlů, za něž se podruhé v zápase trefil <b>Havlát</b>. Jenže pak se poměry na ledě úplně změnily a Litvnínov nejen že vyrovnal, ale přidal i další tři góly po nepochopitelných chybách znojemského týmu.
Znojemští orli přijeli do Litvínova bez své gólmanské jedničky Vokouna, který dostal volno. V brance ho nahradil Slávik, který už odchytal více než polovinu zápasu s Kladnem. Chemopetrol nastoupil bez distancovaného Šlégra, jejich kádr také nečekaně opustil slovenský útočník Hreus, jemuž byla ukončena smlouva.

O něco více ze hry měli v první třetině domácí, zejména v jejím úvodu. Do dobrých šancí se dostali Reichel s Ručinským, dvakrát Branda a delší dobu před Slávikem operovala Hüblova lajna. Znojemští, kteří hráli poněkud v útlumu, pak nevyužili přesilovou hru při vyloučení bývalého Orla Kloboučka a Chemopetrol hned po jeho návratu znovu zahrozil. Dočkal se však až ve 12. minutě, kdy za faul loktem pykal Rachůnek. V době, kdy rozhodčí navíc signalizoval další trest Znojma, propálil Slávika od modré Ručinský po přihrávce kapitána Reichela. Znojemská odpověď ale přišla už o minutu později, kdy Rachůnek odčinil svou chybu a po zaváhání obrany soupeře poslal v přečíslení puk za Jarinu. Hosté se trochu zvedli a několikrát nebezpečně ohrozili litvínovského brankáře. Na druhé straně prověřil Slávika Branda, ale brankář si s jeho ranou poradil.

Vyhecovaná druhá třetina sice přinesla změnu skóre, ovšem na obou stranách, takže po čtyřiceti minutách neodcházel do kabin ani jeden ze soupeřů s náskokem. Znojmo vstoupilo do prostředního dějství aktivněji, což ještě umocnil další Kloboučkův faul. Zejména „zámořská“ a „slovenská“ formace Orlů hrozily před Jarinou. Skvělou souhru předváděla litvínovská dvojice Ručinský – Reichel, ale Slávik opět odolával, stejně jako při Brandově pokusu z levé strany. Jihomoravané tlačili, ale i domácí měli několik dalších šancí. Po polovině zápasu měl Jarina spoustu práce, když musel své spoluhráče podržet při vyloučení Kubinčáka. Za zmínku stojí především akce Erata, který střílel k tyči, ale brankář Chemiků včas máchl lapačkou.

Potom už přišly na řadu gólové momenty. V 35. minutě šli Orli do vedení po trefě Havláta, který propasíroval puk za Jarinu. Posléze na protější straně proti Slávikovi neuspěl Ručinský, ale v 38. minutě se Litvínov dočkal gólu z kategorie náhodných, když puk vyslaný z nulového úhlu skončil po teči ve znojemské brance. Autorství bylo připsáno Balázsovi. V závěru dvacetiminutovky se na ledě strhla bitka mezi Ručinským a Eliášem. Oba dostali trest na pět minut a do konce utkání, litvínovský útočník ještě navíc další dvě minuty, a za Znojmo rovněž dvě minuty za sekání Křetínský. Dohrávalo se v pěti na obou stranách.

Do poslední třetiny se Severočeši nevrátili z kabiny v dobré pohodě. I když dostali příležitost v podobě dalšího trestu Znojma, inkasovali v samém závěru své početní výhody. V čase 42:45 po chybě v litvínovské rozehrávce ujel Havlát a podruhé v zápase nedal Jarinovi šanci. Orli mohli zvýšit i při následné přesilovce, ale brankář černo-žlutých vyřešil několik ošemetných situací. To možná posílilo sebevědomí domácích, kteří o tři minuty později kontrovali. Nejdříve prověřil Slávikovu pozornost Kůrka, ale na dorážku Brandy ze vzduchu už byl krátký. Gól musel potvrdit videorozhodčí, který si nebyl jistý, zda nebylo branky dosaženo vysokou holí.

Vyrovnávací zásah posadil Litvínovské definitivně na koně a na rozhodující branku nemuseli čekat dlouho. Gombár s Reichelem ještě úspěšní nebyli, ale v 53. minutě Kroupa objel Slávikovu klec a zavěsil do prázdné. Za stavu 3:4 mohli Orli s výsledkem ještě něco udělat, ovšem co předvedli v následujících minutách, nemělo obdoby. V rozmezí necelých dvou minut vyrobili neuvěřitelné chyby a dostali další dva góly z holí Škouly a podruhé v utkání Balázse. Zimní stadión Ivana Hlinky byl ve varu, a aby toho ještě nebylo dost, poprali se Znojemští při závěrečném podávání rukou. Tresty ve hře dostali celkem čtyři hráči: litvínovští Sklenička a Trávníček a znojemští Bičánek s Kvetanem.

Ohlasy trenérů

Josef Beránek (Litvínov): Pro nás byl průběh zápasu dost špatný. Několikrát jsme zaváhali a stálo nás to potom hodně sil. Musím mužstvo pochválit za výkon, který přinesl skvělý obrat. Závěr pak byl zbytečně vyhrocený.

Rostislav Dočekal (Znojmo): Do třinácté minuty třetí třetiny se pro nás zápas vyvíjel velice dobře, potom přišla sporná branka na 3:3 a pak už jsme závěr nezvládli.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
24 Martin Havlát 2 0 0 2 0 0
23 Karel Rachůnek 1 0 0 1 0 2
36 Miroslav Barus 0 0 0 0 -1 0
19 Václav Benák 0 0 0 0 -1 0
21 Radim Bičánek 0 1 0 1 -1 25
26 Patrik Eliáš 0 0 0 0 0 25
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 -2 0
12 Aleš Křetínský 0 0 0 0 -1 2
34 Tomáš Kucharčík 0 0 0 0 -2 0
7 Branislav Kvetan 0 0 0 0 0 25
81 David Ludvík 0 0 0 0 -1 2
53 Pavel Mojžíš 0 1 0 1 0 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 -2 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 1 0
42 Ondřej Šmach 0 0 0 0 0 0
79 Marek Uram 0 0 0 0 0 0
29 Marek Vorel 0 2 0 2 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Robert Slávik 60 38 6 32 84.2 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER