ICE Hockey League - ne 13. 2. 2022
40. kolo
Znojmo
3:4
2:1, 1:3, 0:0
Villach
9'
13'
1/3
26'
2/3
8'
25'
28'
40'

Prokletí trvá, Orli ani na čtvrtý pokus Villach nepokořili

Znojemští sehráli s rakouským sokem atraktivní partii, v níž nebyla nouze o góly. Nervy drásající přetahovanou nakonec ovládli ve skvělé formě hrající hosté. Orli tak přišli po šesti zápasech o svou domácí neporazitelnost a zadělali si na komplikace v boji o play-off.

Utkání odstartovalo ve velmi solidním tempu a hráči se prezentovali útočnou podívanou. Villachu pomohly i dvě brzké početní výhody k tomu, aby si dokázal vytvořit tlak před Kantorovým brankovištěm. První přesilovka ještě změnu skóre nepřinesla, ovšem po té druhé již došlo na časomíře ke změně. V čase 7:31 Rick Schofield poslal příklepem tvrdou ránu mezi tři tyče a kotouč se zastavil až v síti znojemské svatyně. Orli ale neotáleli a našli bleskovou odpověď – nejlepší střelec týmu Radek Prokeš si najel do útočného pásma a z ostrého úhlu našel prostor nad ramenem Bernarda.

Villach měl vzápětí příležitost vzít si vedení zpět, ale Hughes trestuhodně minul odkrytou Kantorovu klec. A tak znovu udeřili domácí. Sváteční střelec Jan Bartko vyslal nenápadnou střelu, která s trochou štěstí šikovně doskákala až za brankovou čáru. Pro Bartka to byl druhý přesný zásah v tomto ligovém ročníku. Po divokých pěti minutách, v nichž padly všchny tři góly, se hra přeci jen trochu uklidnila. V závěru třetiny rozčeřil emoce zákrok na Ahla, jenž poté musel opustit ledovou plochu, k trestu však rozhodčí nesáhli.

Po pauze se vrátili v daleko lepším rozpoložení hosté, kteří byli o poznání nebezpečnější. Znojemští se na ledě hledali a tak trochu si svým přístupem koledovali o vyrovnání. A to také přišlo. Orli nechali svému soupeři až příliš prostoru a Chris Collins vymetl horní růžek Kantorovy brány. Stav 2:2 vydržel pouhých osmdesát čtyři vteřin. Villach šel do čtyř a Radek Prokeš po pěkné přesilovkové kombinaci poslal kotouč nad ležícího gólmana. Brankové hody dvou střelecky nejaktivnějších mužstev ligy ale neměly konce. Opětovné srovnání zařídil po přečíslení dva na jednoho Benjamin Lanzinger, na jehož zakončení neměl přesouvající se Kantor šanci zareagovat.

Krátce po polovině zápasu se Orlům naskytla ideální šance urvat vedení zpět na svou stranu. V téměř minutové početní výhodě pět na tři uzamkli soupeře v jeho obranné třetině, neujala se však Sedlákova dělovka od modré čáry, ani zakončení Ahla či Imma z bezprostřední blízkosti. Rakušané s vypětím všech sil ustáli nepříjemnou pasáž, znovu začali nebezpečně dotírat a strhli vedení na svou stranu. Hrubku v rozehrávce před Kantorem potrestal Kevin Moderer. Znojmo si ještě v posledních sekundách periody vyzkoušelo přesilovku, jejíž větší část si přeneslo do závěrečného dějství.

Po vhazování ve středovém kruhu se hra nasunula před Bernarda a zkrácenou výhodu završil Svoboda pouze nastřelenou tyčí. Domácí byli i nadále iniciativnější a snažili se dobývat korutanskou klec - pozornost gólmana prověřil Brittain, velké štěstí stálo při Villachu po kombinaci Prokeše s Lucianim. Rakouští orli se do útoků dostávali jen sporadicky, i přesto musel být Kantor neustále ve střehu při rychlých výpadech soupeřů. Orlům už ale moc času ke gólovým aktivitám nezbývalo. Minutu a půl před třetí sirénou si kouč Hanlon vyžádal oddechový čas a znojemská svatyně osiřela. Během dlouhé power-play mohl domácí publikum rozveselit Luciani, který měl ke srovnání neskutečně blízko. Hosté tak dotáhli utkání do vítězného konce.

Ohlasy trenérů

Jiří Beroun (Znojmo): Zápas se pro nás na začátku nevyvíjel dobře, hráli jsme dvě oslabení, v jednom z nich inkasovali. Pak jsme se sice vrátili do hry, ale góly jsme dnes soupeři víceméně darovali. Nemůže se nám stát, že čtyřikrát za zápas ujede přečíslení dvou na jednoho, musíme hrát více do obrany. Spousta situací v útoku dnes byla z naší strany přehrávaná, zbytečné přihrávky, málo střelby. To a naše chyby rozhodly.

Rob Daum (Villach): Byl to těžký a vyrovnaný zápas. Věděli jsme, že Znojmo je nejlepším týmem ligy na domácím ledě a že budeme muset předvést náš nejlepší výkon. Myslím, že oba týmy dnes šly za vítězstvím, klíčem k našemu úspěchu bylo ubráněné oslabení tří proti pěti a gól v závěru druhé třetiny, kterým jsme se dostali do vedení. Nechtěli jsme Znojmo pouštět do tolika šancí, kolik si normálně vytváří, a myslím, že to se nám dařilo dobře hlavně ve třetí třetině.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
10 Radek Prokeš 2 1 0 3 2 0
71 Jan Bartko 1 0 0 1 1 0
61 Filip Ahl 0 0 0 0 -1 2
13 Josh Brittain 0 0 0 0 0 2
7 Ryan Culkin 0 1 0 1 -2 0
27 Tor Eriksson Immo 0 0 0 0 -1 0
47 Sebastian Gorčík 0 2 0 2 2 0
97 Josef Hrabal 0 0 0 0 0 0
55 Jakub Köver 0 0 0 0 0 0
38 Michal Kvasnica 0 0 0 0 0 0
88 Anthony Luciani 0 1 0 1 2 0
53 Radim Matuš 0 0 0 0 -2 0
93 Brett Neumann 0 0 0 0 -2 0
16 Adam Sedlák 0 0 0 0 -2 0
73 David Stránský 0 0 0 0 0 0
23 Tomáš Svoboda 0 1 0 1 -2 0
21 Dominik Tejnor 0 0 0 0 1 0
74 Alexander Younan 0 0 0 0 0 0
87 Ilja Zubov 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
41 Pavel Kantor 58 24 4 20 83.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER