ICE Hockey League - ne 27. 2. 2022
52. kolo
Znojmo
2:3p
0:0, 2:1, 0:1 – 0:1
Pustertal
1/3
33'
34'
2/3
32'
43'

Orli musí do předkola, s Pustertalem padli v prodloužení

Vyrovnanou bitvu o poslední volné místo s přímým postupem do čtvrtfinále Znojmo nezvládlo. Proti Pustertalu vedlo po gólech Matuše a Ahla po dvou třetinách 2:1, ale soupeř vyrovnal a bod mu k šestému místu stačil. Druhý pak Pustertal získal v prodloužení.

Jako první měli příležitost otevřít skóre duelu hosté a Hannoun po chybné znojemské rozehrávce prověřil z bezprostřední blízkosti Kantorův postřeh. Orli zase zahrozili po svižném průniku Gorčíka, který se pokoušel zasunout kotouč za záda ležícího gólmana Pustertalu. Znojemští hráči se snažili více kombinovat a připravovali si i více šancí, v jedné z nich pádil Zubov na italskou klec, tísněn bránícím hráčem však neměl klid na zakončení. Sudí zatím nechávali hře volnější průběh, a tak brzy přišly i první potyčky. Na znojemském ledě také zazvonila tyčka po jednom z rychlých protiútoků, na jehož konci stál střílející Hannoun.

Orli se ještě v závěru třetiny dostali k náporu a Sholl musel být v permanenci po kombinaci Ahla a Gorčíka. Znojemský útočník Ahl to zkoušel i v posledních vteřinách svým bekhendem, po úvodní dvacetiminutovce se však oba rivalové odporoučeli do šaten ve smíru.

Po návratu na led se znovu chopili otěží domácí borci a již po pár vteřinách hry přišla zatím největší znojemská šance. Ahl dostal nabito zpoza brány a v ideální pozici mezi kruhy mířil jen do připravené hrudi Sholla. Orlí nápor v dalších minutách byl drtivý a ostřelování italské klece vystavil stopku až trest pro Lucianiho. V přesilovce si Pustertal vynutil krátký tlak, během kterého vstřelil gól do posunuté Kantorovy brány, tudíž nebyl po krátké poradě rozhodčích uznán. Také Znojemští dostali svou početní výhodu, tu sehráli výborně, znovu však chybělo přesné zakončení. I když střely Culkina či Gorčíka volaly po ukončení gólového půstu v Nevoga aréně.

Oběma týmům šlo o hodně a krok k důležitým bodům udělali jako první hosté. Po rychlém přechodu do útočného pásma se před Kantorovo brankoviště sjel chumel hráčů a po několika dorážkách došťouchal kotouč do sítě Emil Kristensen. Orli se ale nenechali zaskočit a ihned se jim podařilo najít dokonce dvojitou odpověď. Nejdříve se o vyrovnání zasloužil Radim Matuš, po uplynutí šedesáti čtyř sekund se o bleskový obrat ve skóre postaral pohlednou individuální akcí a přesným zakončením nad beton gólmana Filip Ahl. Hra dostala pořádný náboj, domácí střídali jednu útočnou akci za druhou a mezi střídačkami to znovu začalo jiskřit.

Závěrečné dějství přineslo velmi rychlé vyrovnání. Nepřesností v obranném pásmu Znojma dokázal soupeř beze zbytku využít a Maxwell Gerlach propálil z předbrankového prostoru Kantora – 2:2. Vlci byli i nadále velmi nebezpeční a Orli se museli hodně otáčet, aby tuto pasáž utkání ustáli. Další obrat visel ve vzduchu a fanoušci si hodně oddechli zvláště po střele nejproduktivnějšího hráče italského celku Johana Harju. Čas se nebezpečně krátil a Jihomoravané nenacházeli recept na obranu svého soka. Poslední pětiminutovku odstartoval štiplavou ránou Ahl a už to vypadalo, že si domácí zadělávají na tlak. Další laciné ztráty puků ale opět výrazně snižovaly jejich šance na tolik potřebné tři body.

Utlumení Orli již nedokázali zareagovat, a utkání se tak přehouplo do prodloužení. Pustertal, jenž již měl jistotu čtvrtfinále play-off, se ani v nastaveném čase nerozpakoval. Po devatenácti vteřinách se hosté ocitli v přečíslení a Johan Harju zajistil pro své barvy i bonusový bod.

Ohlasy trenérů

Jiří Beroun (Znojmo): Při vyrovnávací brance na začátku třetí třetiny jsme se zbytečně tlačili do útoku a propadli ve středním pásmu. V takovém důležitém zápase jsme to neměli dopustit. Sice jsme pak tlačili a snažili se přidat třetí gól, bohužel nám to tam už ale nespadlo. Celý zápas byl hodně důrazný. Soupeř hrál to, co potřeboval. Nám chybělo více tlaku do brány. Během základní části jsme nasbírali bodů docela dost, ale nedokázali jsme si vytvořit dostatečný bodový polštář, a tak jsme se museli dlouho strachovat o účast v play off.

Raimo Helminen (Pustertal): Dnešní utkání bylo znovu velmi vyrovnané a sneslo přísná měřítka. My jsme do utkání vstoupili velmi dobře a domácí jsme v některých aspektech přehráli. Ve druhé třetině jsme sice šli jako první do vedení, poté jsme se ale dostali do problémů díky tříminutovému výpadku, kdy domácí utkání otočili. Ve třetí třetině jsme se ale vrátili k naší hře, dokázali jsme si vytvořit spoustu brankových příležitostí a jednu z nich proměnit. Před třetí třetinou jsme si řekli, že musíme přidat na rychlosti a dostat soupeře pod tlak, což se povedlo a díky tomu jsme dnes uspěli.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
61 Filip Ahl 1 0 0 1 0 0
53 Radim Matuš 1 0 0 1 1 0
71 Jan Bartko 0 1 0 1 -1 0
13 Josh Brittain 0 0 0 0 0 0
7 Ryan Culkin 0 0 0 0 -1 0
27 Tor Eriksson Immo 0 1 0 1 0 0
47 Sebastian Gorčík 0 0 0 0 -1 0
97 Josef Hrabal 0 0 0 0 1 0
55 Jakub Köver 0 0 0 0 0 0
38 Michal Kvasnica 0 1 0 1 1 0
88 Anthony Luciani 0 0 0 0 -2 2
93 Brett Neumann 0 0 0 0 0 0
10 Radek Prokeš 0 0 0 0 -1 0
16 Adam Sedlák 0 0 0 0 0 0
73 David Stránský 0 0 0 0 0 0
23 Tomáš Svoboda 0 1 0 1 1 0
21 Dominik Tejnor 0 0 0 0 -1 2
74 Alexander Younan 0 0 0 0 1 0
87 Ilja Zubov 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
41 Pavel Kantor 60 26 3 23 88.5 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER