ICE Hockey League - st 2. 3. 2022
p1
Znojmo
3:2p
1:1,1:1, 0:0 - 1:0
Graz
11'
1/3
22'
2/3
20'
25'

Bojovné drama rozhodl v prodloužení Ahl

Vstup do předkola play-off zvládli Orli vítězně! Na domácím ledě svedli vyrovnanou bitvu s Grazem, která po šedesáti minutách neměla vítěze. V prodloužení nakonec rozhodl v přesilové hře Filip Ahl a přisoudil první vítězství znojemské straně.

Po úvodním oťukávání se borci obou týmů začali postupně osmělovat. Rychlým průnikem do domácí obrany zadělal Kantorovi na problémy Latta, Orli se pokusili rychle odpovědět, avšak po Lucianiho pasu zpoza brány se kotouč zamotal mezi bruslemi Prokeše a znojemský ostrostřelec tak z dobré pozice nemohl zakončovat. Sám Luciani měl o pár minut později obrovskou příležitost otevřít skóre ze samostatného úniku, v němž aktivní útočník nechal vyniknout jen připravené betony Engstranda. Znojemský tlak se ale stupňoval a přišla odměna. A to doslova. Hostující obrana zazmatkovala před svým brankovištěm, puk si poslala na vlastního gólmana a pohotový Radek Prokeš jej u tyčky procedil skrz Engstrandovy betony.

Orli měli aktivitu na svých hokejkách a byli nebezpečnější, maskovaného muže soupeře také zaměstnávali větším počtem střel. Graz však také dokázal zahrozit, navíc když se objevila chyba v rozehrávce, mohl Hjalmarsson ujíždět na domácí klec. Znojemská bránící dvojice jej dokázala dostihnout a bekhendové zakončení v tísni si Kantor pohlídal. Před koncem třetiny se v další obrovské šanci zjevil Luciani, ale z ideální pozice v kruhu nechal opět vyniknout jen štýrského gólmana. Už to vypadalo, že Znojmo odejde do kabin s dietním náskokem, v posledních vteřinách však domácí propadli v obraně a pět sekund před sirénou zametl kotouč za Kantorova záda Simon Hjalmarsson.

Gól do šaten s Orly nikterak neotřásl a již ve 22. minutě si vzali zpět své vedení. Ihned po buly pálil od modré čáry Josef Hrabal a Engstrand jen naprázdno plácnul lapačkou. Rakouská odpověď na sebe tentokrát nenechala dlouho čekat. Rychlé přečíslení přetavil ve vyrovnávací trefu Mike Zalewski, jenž po akci na jeden dotek natlačil puk pod horní tyčku. Graz byl v dalších minutách lepším týmem, rychle kombinoval a vycházel mu i přechod do útočného pásma. Znojmo vysílalo v první polovině druhého dějství ofenzivní signály jen zřídka, přesto slibné střídání mohl přetavit v gól šikovnou tečí kapitán Matuš.

S přibývajícími minutami Orli sešlápli plyn a obraz hry se najednou proměnil. Engstrand měl plné ruce práce, zvláště Lucianiho přihrávky zpoza brány volaly po kvalitním zakončení. Jihomoravany ale z tlaku vyrušilo vyloučení Matuše, který proti trestu bezvýsledně protestoval. Hosté sehráli přesilovku v útočném pásmu, ale Kantora zaměstnali jen ostrou ránou Boivina od modré čáry. I po dvaceti minutách tak panovalo na ledě průběžné smírné skóre, a rozhodnout tak měla dramatická třetí perioda.

Znojemští znovu vlétli po přestávce na soupeře a obrovské šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Aktivní, ale z nezdarů v zakončení již viditelně naštvaný Luciani minul odkrytou klec, Sedlák napálil od modré čáry tyč. Napětí v Nevoga aréně by se dalo krájet, oba týmy věděly, že další trefa může být ta rozhodující. O slovo se přihlásil i Graz, ale s Ograjenškem i Lattou si dokázal znojemský maskovaný muž bez větších obtíží poradit. Na druhé straně kluziště Orli znovu orazítkovali břevno, z bezprostřední blízkosti před Engstrandem tečoval jen do ochranné sítě nad bránou Svoboda.

Minuty rychle míjely a rozhodující trefa stále nepřicházela. Nervozita na hokejkách blokovala střelce na obou střídačkách a šlo jen o to, kdo dokáže využít jakéhokoliv zaváhání. Ani hodina čistého času nedokázala přinést vítěze, a tak došlo na prodloužení. V něm hosté velmi brzy faulovali a jelikož se na obličeji znojemského hráče objevila krev, přišla pro domácí první přesilovka v utkání a rovnou čtyřminutová! Orli měli možnost rozhodnout po ráně Svobody, která zaplula kousek nad horní tyč Engstrandovy svatyně. Jinak ale Znojmo svou výhodu trestuhodně promarnilo a až na již zmiňovanou výjimku bránu soupeře neohrozilo.

Až při hře pět na pět Znojemští znovu zabrali a smolař utkání Luciani neproměnil při přečíslení další ze svých obrovských šancí. I na druhé straně ale nepříjemně zahrozil Alagić, který dorážel za záda dezorientovaného Kantora poskakující puk. K obrovskému štěstí pro domácí však skákající kotouč nedokázal správně usměrnit. Pro Orly svitla další naděje v podobě další přesilovky. A tentokrát už zazářila naprosto jasnými barvami. Ideální pas zpoza brány a nekompromisní zakončení Filipa Ahla rozhodlo o vítězi prvního duelu této série.

Ohlasy trenérů

Jiří Beroun (Znojmo): První třetina byla hrozně nervózní, chyběl nám pohyb a důraz. Vždy jsme vedli a poté vedení hned naivně ztratili. Ve třetí třetině jsme trefili dvě, tři břevna, tam už naše hra trochu vypadala, ale byl to velmi těžký zápas. Graz ví, že máme sílu v útoku, podle mně ani v odvetě se nebude moc tlačit dopředu a bude na nás čekat. Každopádně tam ale pojedeme s cílem urvat sérii a postoupit do čtvrtfinále.

Jens Gustafsson (Graz): Porážka nás samozřejmě mrzí, ale jde o první zápas, teď se vracíme do svého teritoria, kde budeme chtít stav srovnat. Bylo to velmi vyrovnané utkání, včetně prodloužení. Myslím, že jsme se na soupeře dobře nachystali i navzdory tomu, že nás potkaly nepříjemnosti s covidem. Někteří hráči nám dnes chyběli, jiní se připojili až těsně před zápasem. Jsem na svůj tým hrdý, bojovali jsme. Doufám, že se teď připojí zbytek kádru a v pátek předvedeme podobně srdnatý výkon i na svém ledě.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
61 Filip Ahl 1 1 0 2 0 0
97 Josef Hrabal 1 0 0 1 2 0
10 Radek Prokeš 1 0 0 1 1 0
71 Jan Bartko 0 0 0 0 0 0
13 Josh Brittain 0 1 0 1 0 0
7 Ryan Culkin 0 0 0 0 -2 0
27 Tor Eriksson Immo 0 1 0 1 0 0
47 Sebastian Gorčík 0 0 0 0 0 0
55 Jakub Köver 0 1 0 1 1 0
38 Michal Kvasnica 0 0 0 0 -1 0
88 Anthony Luciani 0 1 0 1 0 0
53 Radim Matuš 0 0 0 0 -1 2
93 Brett Neumann 0 1 0 1 1 0
16 Adam Sedlák 0 0 0 0 -2 0
73 David Stránský 0 0 0 0 0 0
23 Tomáš Svoboda 0 0 0 0 -1 0
21 Dominik Tejnor 0 0 0 0 0 0
74 Alexander Younan 0 0 0 0 2 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
41 Pavel Kantor 69 28 2 26 92.9 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER