2. liga - po 3. 4. 2023
SF2
Znojmo
2:1
1:0, 0:1, 1:0
Chomutov
20'
1/3
2/3
48'
30'

Orli jsou krok od finále

I druhý duel s Piráty byl velmi vyrovnaný. Tentokrát se jako první prosadili znojemští hráči, hosté odpověděli v prostředním dějství, ovšem poslední slovo měli opět Orli, kteří v závěrečné třetině strhli vedení zpět na svou stranu a dokráčeli si pro druhé vítězství v sérii.

Znojemští hokejisté začali druhé semifinálové utkání proti Chomutovu aktivněji a brzy si začali vypracovávat slibné šance. Hanuljak v bráně Pirátů si ale poradil s Adámkovou jedovkou, v síti neskončily ani pokusy Stránského od modré čáry či Sklenáře. Když už byl hostující gólman překonán, stálo při něm štěstí jako při ráně Beránka z vrcholu kruhu, která se otřela o tyč. Chomutovští byli drtivou většinu třetiny pod tlakem a zaútočit dokázali jen sporadicky z rychlých brejkových situací. Oproti předchozímu zápasu se hrálo i více čistě, bez strkanic a zbytečných faulů. Jediný trest přišel až v samotném závěru dvacetiminutovky a nezůstal bez odezvy. A znojemským stadionem projelo velmi zvláštní déjà vu staré necelých dvacet čtyři hodin. Poslední vteřina třetiny s sebou přinesla další vlnu euforie a změnu skóre na straně Znojma zásluhou Martina Šťovíčka. Hodně hořká pilulka pro soupeře.

Také na startu prostředního dějství se chomutovský hráč musel odporoučet na trestnou lavici, další početní výhoda už ale nebyla v podání Orlů tak úspěšná. V následujících minutách byla k vidění snaha obou mužstev hnát se do útoku, která ale troskotala na chybách v rozehrávce. Hra se hodně přelévala ze strany na stranu, ale na větší gólové šance jsme si v Nevoga aréně museli počkat. Z mezikruží to nejdříve zkoušel hostující Filip, proti kterému musel zasáhnout Grohův beton. Krátce poté si i Piráti vysloužili svou první početní výhodu. A i ta byla ve svém samotném závěru využita. Stanislav Vrhel si najel do útočného pásma a vymetl pavučinu v Grohově svatyni. Severočeši mohli vzápětí dokonat obrat, ale tentokrát i domácímu týmu pomohla tyčka. Krátce po polovině duelu tedy na časomíře svítil stav 1:1.

Znojemští šli znovu do čtyř a tlak hostujícího celku pomalu narůstal. Groh musel brzy po sobě vytáhnout zákrok lapačkou proti Málovi, z mezikruží to zase zkoušel tvrdě Lukeš. Orli s dávkou štěstí oslabení ustáli a poté si i přes protesty Pirátů sami došli pro svou početní výhodu. V ní se zkoušel dorážkou z bezprostřední blízkosti prosadit Špaček, ale gólman Hanuljak byl proti. Kratší část výhody si tak Jihomoravané přenesli do závěrečného dějství.

Početní převaha Znojma ale už jen rychle vyprchala a nepřinesla s sebou nic zajímavého. Fanoušky na zimním stadionu tak opět čekala napínavá třetina, v níž se hodně bojovalo a čekalo na chybu soupeře. Ve 46. minutě to tribunami jen zašumělo po nepřehledné situaci před Hanuljakem, v níž se snažil dorážet Tomáš Svoboda. Gólová radost ale přeci jen přišla a rezonovala ve znojemském táboře plnou silou zásluhou Lukáše Zukala, který dokázal perfektně překvapit chomutovského gólmana ránou z dálky. Hostujícím hráčům nezbývalo nic jiného, než začít útočit.

Blízko vyrovnání byli v 53. minutě, kdy znojemské obraně ujel Ekrt, trefil však jen Grohovu lapačku, v závěru ještě Chomutov zkoušel hru bez brankáře, při které zahodil velkou šanci Hübl. Orli tak těsné vítězství uhájili a v sérii, která se nyní přesouvá na sever, vedou už 2:0.

Ohlasy trenérů

Jiří Beroun: Chtěli jsme být aktivní už od začátku, ale zároveň Chomutov velmi dobře napadal. Měli jsme tam možná trošku více šancí, ale jinak další vyrovnaný play-off zápas. Hodně věcí se v každém utkání mění. Na některé jsme se podívali, připravili a zafungovalo to tak, jak jsme chtěli. Teď si to musíme zase probrat a připravit se na čtvrteční zápas. Určitě to chceme co nejdříve ukončit, ale počítáme s tím, že ta série může být hodně dlouhá. Chomutov je houževnatý a silný tým, mají spoustu kvalitních hráčů a další zápas bude zase velmi vyrovnaný. V Chomutově chodí také hodně diváků, takže ta atmosféra bude výborná jako tady. Pro nás jsou naši fanoušci šestý hráč na ledě a oni teď budou mít výhodu domácích.

Kamil Koláček (Chomutov): Víme o sobě, že na jeden gól vyhrát neumíme. Šancí jsme tam měli dost, bohužel se nám nepovedlo je proměnit. Znojmo má svoji kvalitu, ale musí vyhrát na tři zápasy, což zatím nemají. Kluci si musí odpočinout a věřím, že doma je potrápíme ještě více. Výhoda domácího prostředí by mohla být ta rozhodující, která nám pomůže zvítězit a vrátit se zpátky do Znojma.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
95 Martin Šťovíček 1 0 0 1 0 0
34 Lukáš Zukal 1 0 0 1 0 0
10 Lukáš Adámek 0 0 0 0 0 0
93 Petr Beránek 0 1 0 1 0 0
20 Patrik Čermák 0 0 0 0 0 0
57 Jan Hruška 0 1 0 1 0 0
47 Jakub Jenáček 0 0 0 0 0 0
27 Max Kotrba 0 0 0 0 0 0
55 Jakub Köver 0 1 0 1 0 4
94 Erik Mareš 0 0 0 0 0 0
71 Kirill Nižnikov 0 0 0 0 0 2
19 Tomáš Pigl 0 0 0 0 0 0
9 Jiří Remta 0 0 0 0 0 0
72 Jan Sedláček 0 0 0 0 0 0
66 Dominik Sklenář 0 0 0 0 0 0
73 David Stránský 0 0 0 0 0 0
28 Ondřej Svoboda 0 0 0 0 0 0
23 Tomáš Svoboda 0 1 0 1 0 0
88 Marek Špaček 0 0 0 0 0 0
21 Dominik Tejnor 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
98 Dominik Groh 60 25 1 24 96 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER