Přípravné zápasy - út 16. 8. 2005
přát.
Č. Budějovice
4:0
1:0, 1:0, 2:0
Znojmo
1/3
2/3

Na jihu Čech se Orli ani jednou netrefili

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Páté přípravné utkání se Znojemským orlům vůbec nevydařilo. V jihočeské metropoli si nedokázali i přes spoustu dobrých šancí poradit s výborně chytajícím mladíkem v budějovické brance, Janem Cháberou. Mezi tyčemi znojemské svatyně se naopak poprvé v orlím dresu představil zkušený Jiří Trvaj a puk za svá záda propustil hned čtyřikrát. V obraně hostí chyběl Heš, v útoku pak již ve druhém zápase po sobě Dopita.
Do zápasu již v dresu domácích nenastoupil Filip Novák, jenž podepsal smlouvu se zámořským celkem Florida Panthers. Naopak se v českobudějovické obraně objevil opět Marek Posmyk a nově také bývalý Orel David Kudělka, který neuspěl na zkoušce v Karlových Varech. Zatímco o osudu Posmyka by se mělo rozhodnout již po utkání se Znojmem, Kudělka se v Budvar aréně objevil poprvé až v den zápasu a na testech bude v Jandačově mužstvu celý následující týden.

Souboj Jihomoravanů s Jihočechy začal vzájemným oťukáváním, které je pro úvody přípravných zápasů typické. První náznak šance měli na svědomí domácí. Kotrla se prosmýkl kolem hrazení a zpoza branky předložil puk spoluhráčům. Ti však v těsné blízkosti Trvaje neuspěli. Na druhé straně se otřepali i hosté. Akce Berouna s Chlubnou ale neskončila ničím vážnějším než postavením útočícího hráče v brankovišti. Hra se postupem času zrychlovala a ač se našly drobné nepřesnosti, šance k vidění byly. Martin Hanzal neuspěl střelou z mezikruží. Pár chvil nato Veselý uháněl ve dvojici s Vydareným na jediného beka soupeře. Tím byl Němeček, který však tygřím skokem zneškodnil celou nadějnou akci domácích. Největší průvan před Trvajem vyrobili domácí ve druhé přesilové hře. Nejprve minul branku Veselý. Po další nebezpečné situaci již velice slušně zaplněná Budvar aréna branku uviděla. Kutlák chytře vystřelil na teč Jiřímu Šimánkovi, který v tísni lehkým dotykem usměrnil touš do sítě - 1:0. Tímto výsledkem skončila první třetina.

Druhou část odstartovali lépe Znojemští, když se přes Jindru prosmýkl Ludvík a Chábera musel ukázat, co umí. Domácí se ani nestačili po buly osvobodit a už tu byla další střela Ludvíka. Krátký tlak hostů uzavřel Mojžíš, který si stejně jako jeho spoulhráči vylámal zuby na dobře chytajícím Cháberovi. V tu chvíli viselo vyrovnání na vlásku. Slabší chvilku však Jihočeši přestáli bez větších úhon, a mohli se tak opět pustit do útoku. Největší závar přišel v početní výhodě. Zodpovědnost si vzal plně na svá bedra Zdeněk Kutlák. Ani jedna z jeho střel ale do sítě neproklouzla. Ta nejnebezpečnější k Trvajovi vůbec nedoputovala, zlomila totiž jednomu z bránicích hráčů hůl. I po skončení přesilové hry trvalo obléhání orlího hnízda. V dobrém světle se ukázal nový muž Kudělka, z jehož práce málem těžil Květoň. Trvaj však byl tentokrát na místě. V tu chvíli slušně zaplněná Budvar aréna hnala své miláčky dopředu a spolu s trubači vytvořila velmi dobrou atmosféru. Možná i proto se domácí zahleděli hodně do útočení, za což je málem potrestal Chlubna, kterého musel zastavit až faul Vydareného. Při další přesilové hře Znojma byl opět v obležení Jan Chábera. Velká šance však přišla paradoxně na druhé straně. Díky dobrému střídání se domácí dostali dokonce do přečíslení. Hanzal našel u pravé tyče Bělohlava, který však nestačil přesněji zakončit. Kvalitní výkon jihočeského celku byl korunován ve 38. minutě druhou brankou. Aleš Krátoška v útočné třetině setřásl ze zad svého strážce a poté, co si položil i Trvaje, neměl sebemenší potíž dopravit touš přes ležícího exvítkovického gólmana do sítě. Po dvou třetinách byli o dvě branky vepředu domácí.

Závěrečné dějství zahájili velmi dobře znojemští hokejisté, když na svého soupeře vyrukovali se signálem, který poté ještě několikrát zopakovali. Po kolmici od Šmacha se do samostatného úniku dostal Beroun. Chábera však máchl rukou ve směru puku a rukávem se štěstím vytěsnil nad horní tyč. Akce jako přes kopírák se opakovala ve 49. minutě. To se tváří v tvář strážci domácí svatyně postavil Ludvík. Ani on však na bezchybného mladíka v domácí kleci nevyzrál. Tuto akci už ale ochozy viděly za tříbrankového vedení domácích. Hrubou chybu v rozehrávce Orlů vystihl Michal Hudec. I přestože byl hákován, zvládl vystřelit a co víc, trefit mezeru mezi Trvajovými betony - 3:0. Nechybělo mnoho a mohlo to být pár okamžiků nato již o čtyři góly. Kutlák našel nabrusleného Hanzala, který zvolil kličku do forhendu. Jeho technicky vydařenou finesu ale zastavila spolu s brankářem Znojma pravá tyč jeho klece. V tu chvíli se hrál již hodně otevřený a rychlý hokej. Zejména domácí hráči předváděli kvalitní ofenzivní manévry. Hosté prozměnu spoléhali na rychlé brejky. Po jednom z nich se do rozhozené obrany Znojemských vydali Ondřej Veselý s Viktorem Hüblem a druhý jmenovaný dotlačil touš za Trvaje počtvrté - 4:0. Ve velmi slušném a pohledném utkání tedy zaslouženě zvítězili Jihočeši.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER