CHANCE liga - st 4. 10. 2023
8. kolo
Znojmo
3:5
1:3, 0:1, 2:1
Prostějov
20'
1/3
2/3
53'
55'
13'
17'
19'
31'
51'

Duel dravců pro sebe ukořistili Jestřábi z Prostějova

Pod vedením nového kouče Václava Baďoučka se znojemští hokejisté poprvé představili na domácím ledě. O osudu utkání hodně napovědělo nešťastných šest minut úvodního dějství, v nichž Orli hned třikrát inkasovali. Přestože Znojemští v závěru mocně dotahovali pracně vybudovaný čtyřgólový náskok soupeře, dosáhli pouze na snížení na konečných 3:5.

Začátek zápasu byl z obou stran velice aktivní. Během prvních minut mohli fanoušci vidět několik zajímavých šancí. Následně ve čtvrté minutě byl vyloučen znojemský kapitán Tomáš Svoboda, a tak Orli čelili přesilové hře ze strany Jestřábů. Tu naštěstí bez větších problémů ubránili. Co se týče početní výhody, krátce po skončení znojemského trestu přišel i přestupek jejich protějšků. V největší šanci se objevil až na samotném konci této výhody Jan Kučera, jeho pokus z bezprostřední blízkosti ale brankář Pavelka vykryl.

Příchod druhé poloviny třetiny se nesl v poměrně rychlém a agresivnějším tempu. V osmé minutě se před prostějovským gólmanem ocitnul Anton Karlsson, svižnou střelou ale branku minul. Po akci švédského útočníka se hra rychle přesunula do znojemského pásma a Jestřábi z toho vytěžili první gól utkání. Tomáš Pitule obral za brankou Matuše o kotouč a ihned jej poslal na dobře postaveného Tomáše Jiránka, který z bezprostřední blízkosti prostřelil Groha. Orli měli po minutě i velkou příležitost na to vyrovnat. V dobré šanci se objevil znovu Kučera, jeho pokus mezi betony prostějovského brankáře však zůstal na brankové čáře. Prostějovu se naopak skórovat povedlo. V sedmnácté minutě se mezi kruhy uvolnil Jiří Fronk a chladnou střelou nad lapačku Dominika Groha navýšil vedení svého mužstva. A Prostějovští neměli dost. Ex-znojemský Marek Račuk poslal nahrávku do mezikruží, kde byl úplně volný Zdeněk Doležal, a nad rameno znojemského brankáře poslal ránu, která potřetí v zápase rozvlnila orlí svatyni. V závěru periody Orli dokázali nakonec vstřelit branku. Kapitán Tomáš Svoboda z otočky vystřelil na Jaroslava Pavelku a i díky teči nakonec posvátná věc černé barvy doputovala až za jeho záda. Po první třetině byl tedy stav pro domácí dosti nepříznivý v poměru 1:3

Druhou fázi zápasu odstartovala přesilovka orlí letky. Po střele Stránského poskakoval nebezpečně kotouč za zády brankáře Prostějova, pozorný obránce Šidlík ale včas zareagoval a poslal jej do bezpečí. Ve třiatřicáté minutě Znojmo opět dostalo možnost v podobě přesilové hry. Na samém konci této výhody se domácím povedlo pobýt větší část času v pásmu soupeře, pokusy které na brankáře s číslem 31 vyslali, však prostějovský gólman dokázal pokrýt. V nebezpečné situaci se ukázal znovu Karlsson a znovu vyslal svižnou ránu, i tento pokus Pavelka pohotově vystihl. Třicátá minuta byla pro Znojmo počtvrté bolestivá. Před Grohem se urodila neklidná situace, ve které byl nejbystřejším mužem Matouš Venkrbec, po této trefě už Orli ztráceli na soupeře tři branky. Na kostce znojemské Nevoga arény svítil čas 36:14 a domácí museli čelit přesilovce 5 na 3. Prostějov si tvořil nebezpečné šance a držel se v pásmu Orlů, obrana i brankář naštěstí zafungovala dobře a pátá branka Prostějova nepřišla. V zápase byl jedním z nejaktivnějších střelců Švéd Karlsson, své sólo bohužel nedokázal dotáhnout do úspěšného konce, gólman Pavelka opět v hlavní roli. Hokejově byla druhá část zápasu podobná té první. Nutno říci, že Prostějov byl i zde lepším týmem.

První vážnější akcí třetí třetiny byla akce Tomáše Svobody a Radima Matuše, druhý jmenovaný přihrávku znojemské třiadvacítky zachytil, byl však už v přílišném úhlu nato aby mohl skórovat, hokejka gólmana Prostějova tento pokus zastavila. Orli se snažili s výsledkem něco udělat, samotný přechod byl ale trpkým bodem, který se nedařil překonat… Na přelomu poslední periody Jestřábi navýšili své vedení na 5:1 a byla to rovněž jejich třetí využitá přesilovka v utkání. Situace byla podobná jako u druhého gólu. Matouš Venkrbec svou střelou nad pravé rameno Dominika Groha poslal Prostějov do pětibrankového vedení.

Třiapadesátá minuta byla radostnou chvílí pro Znojmo. Anton Karlsson dostal nahrávku do volného prostoru a skvělou opět svižnou ranou pod břevno Pavelkovi branky, snížil na rozdíl tří branek. Zároveň tento gól byl jeho první brankou v dresu Znojma. V pětapadesátí minutě se ozval švédský viking podruhé. Byl zakončovatelem pohledné akce Matuše a Svobody a dal Znojmu jednu z posledních nadějí v zápase. Orli se v závěrečných minutách utkání usadili před bránou Prostějova, kterou doslova ostřelovali ze všech možných pozic. Vyzkoušeli si také dlouhou hru bez gólmana, ale na konečný výsledek 3:5 už jejich snaha neměla žádný vliv.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Znojmo): Porážka nás samozřejmě mrzí. V každém případě jsme dnešní utkání prohráli už v první třetině svou nedisciplíinovaností. Třikrát jsme byli vyloučení, z toho dvakrát úplně zbytečným způsobem. Prostějov má ve svých řadách spoustu zkušených a kvalitních hráčů, kteří to dokázali potrestat. Tam jsme zápas ztratili. Pozitivem bylo, že i přes nepříznivý výsledek 1:5 utkání kluci nevzdali a bojovali až do konce. Toto si musíme přenést i do dalších střetnutí. Dnes jsme si vytvořili dost příležitostí, abychom gól vstřelili, což se bohužel nepovedlo, pevně však věřím, že se budeme zlepšovat. Nemyslím si úplně, že byl soupeř ve většině situací napřed. Vyšší kvalita tam samozřejmě byla, ale my se musíme zaměřit na to, abychom proměňovali své šance a zlepšili samotnou hru

Martin Štrba (Prostějov): Jsme rádi, že se nám zde povedlo zvítězit. Pokaždé když do týmu přijde nějaký impuls v podobě výměny trenéra, tak mužstvo ožije. Navíc pokud hraje v domácím prostředí. Znojmo je nebezpečný soupeř a v první třetině na nás chtěli vlétnout. Tuto část zápasu jsme zvládli, pomohly nám využité přesilovky a poté už jsme drželi utkání ve svých rukou. Až na závěr, kdy jsme si to zbytečně zkomplikovali. Myslím, že dnes jsme zaslouženě zvítězili. Musím také zmínit šestého hráče na ledě, kterými byli opět naši fanoušci a byli fantastičtí. Těm, co dnes přijeli patří obrovský dík, protože nám zde vytvořili domácí prostředí.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
96 Anton Karlsson 2 0 0 2 0 2
23 Tomáš Svoboda 1 1 0 2 0 4
71 Jan Bartko 0 0 0 0 1 0
93 Petr Beránek 0 0 0 0 0 0
20 Patrik Čermák 0 0 0 0 0 0
24 Robert Havlát 0 0 0 0 0 0
47 Jakub Jenáček 0 0 0 0 -1 0
11 Jan Kučera 0 0 0 0 0 0
94 Erik Mareš 0 0 0 0 1 0
53 Radim Matuš 0 2 0 2 0 0
19 Tomáš Pigl 0 0 0 0 0 0
72 Jan Sedláček 0 0 0 0 0 0
66 Dominik Sklenář 0 0 0 0 0 2
73 David Stránský 0 0 0 0 0 0
88 Marek Špaček 0 0 0 0 0 0
95 Martin Šťovíček 0 0 0 0 0 2
21 Dominik Tejnor 0 0 0 0 0 0
13 Jan Zahradníček 0 1 0 1 0 2
34 Lukáš Zukal 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
98 Dominik Groh 58 44 5 39 88.6 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER