O<sub>2</sub> Extraliga - pá 17. 10. 2008
16. kolo
Č. Budějovice
1:3
0:0, 1:0, 0:3
Znojmo
1/3
2/3

Skvělý obrat v poslední třetině přinesl vytoužené body

<em>České Budějovice</em> - Skvělý obrat, výhru a zasloužené tři body si vezou Znojemští orli z ledu budějovického MOUNTFIELDU. Po opatrném úvodu se oba týmy rozstřílely a daly možnost vynikat oběma brankářům. Domácí se v úvodu druhé třetiny dostali do vedení v přesilovce a Orli dlouho nemohli najít recept na vyrovnání. Povedlo se jim to až čtyři a půl minuty před koncem při hře čtyři na čtyři přesnou ranou Radima Kucharczyka. Hned v zápětí, po šestnácti vteřinách, se obdobně trefil Radek Haman a do prázdné branky při budějovické power play pečetil Pavel Selingr. Znojemští orli tak protrhli smůlu, která je provázela na hřištích soupeřů a připisují si první body z venkovního zápasu v letošní sezóně.

Svižný hokej, s minimem přerušování a poměrně velkým množstvím šancí. Takový program poskytla divákům v Budvar Aréně první třetina. Jenomže něco jim muselo v nabídce chybět. Branky.

Ve třetí minutě narazil Švrčka tvrdě na mantinel domácí Kotrla. Po zásluze byl vyloučen na dvě minuty a na cestu na trestnou lavici si navíc přibalil i desetiminutový osobní trest. Střela Chvátala a nebezpečná teč Demela byly ale jedinými příležitostmi Orlů v přesilové hře. V další početní výhodě Znojma pohrdl příležitostí pohnout gólovým stavem Erat, jehož zakončení zneškodnil Turek. Následně chytře střílel ze strany Dopita, ale jeho pokus prosvištěl kolem tyče.

V desáté minutě se o slovo přihlásili i domácí, a hned gólovou šancí. Kůrka tvrdě vystřelil do betonů Trvaje, od nichž se puk odrazil k dojíždějícímu Veselému. Ten ale v jasné situaci netrefil touš čistě a ležící brankář ještě stihl zasáhnout. Obrovskou příležitost neproměnil v polovině třetiny ani Jiří Dopita. K jeho hokejce se snesl vyhozený puk a velezkušený centr tak mohl od poloviny hřiště ujíždět sám proti Turkovi. Zakončil však střelou nad bránu.

Z vyrovnané hry poté vzešla další gólovka Znojma. V 18. minutě ukázal Svoboda schopnost trefit v prázdné bráně poměrně malý předmět a v jasné šanci dvakrát vyprášil Turkovu lapačku. Potrestat jeho selhání mohl z protiútoku Bílek, Trvaj ale jeho pokus vykryl.

Ve druhé třetině byly od počátku aktivnější České Budějovice a dočkaly se brzy i vedoucí branky. V přesilové hře vystřelil tvrdě Gřegořek, Trvaj vyrazil puk k čekajícímu Michalu Hudcovi, jenž se zametením do prázdné brány neměl problémy – 1:0. Znojemští se těžko dostávali do hry a dobře hrající Jihočechy pouštěli do dalších šancí.

Nadvládu domácích se hosté pokusili narušit v přesilové hře. Po nebezpečném zákroku Hudce dokonce hráli 18 vteřin proti třem Jihočechům, ti se ale s bravurou ubránili. Bičánek ani Erat si na Turka nepřišli.

A tak mohli hosté v dalším průběhu děkovat svému brankáři. Jiří Trvaj zlikvidoval střely Frola i agilního Dudy. Těsně mimo střílel ve 36. minutě z první Kůrka. Po třetině se tak radovali hráči HC MOUNTFIELD z vedení, jistého ale nic rozhodně neměli.

Do třetí dvacetiminutovky vstoupili pro změnu lépe znojemští Orli. Zaťali své pařáty do Českobudějovických a hnali se za vyrovnáním. Ve 41. minutě vychytal Erata Turek. Domácího brankáře nepřekonal později ani Plášek. V 50. minutě z otočky vystřelil bekhendem útočník Českobudějovických Duda, Trvaj si ale s nečekaným zakončením poradil.

Když už se zdálo, že HC MOUNTFIELD znojemské ataky ustojí a dovede zápas k hubenému vítězství, přišla jako blesk z čistého nebe vyrovnávací branka. Meidl našel na pravém kruhu osamoceného Radima Kucharczyka, který sice nezakončil nijak tvrdě, ale o to přesněji- trefa pod víko znamenala srovnání na 1:1.

Zkoprnělí Jihočeši ještě ani nestačili vstřebat změnu skóre, když jim Orli zasadili smrtelný úder. Po 16 vteřinách od předchozího gólu se v 56. minutě ze šťastného vsítění radoval Radek Haman. Ten využil chyby domácího obránce, uzmul mu puk, a nahozením z bezprostřední blízkosti překonal Turka- 1:2.

Českobudějovičtí už nebyli schopni vyvinout tlak potřebný ke srovnání. Vítězství Znojma mohl potvrdit po příhře Erata Selingr, ale střelou z první napálil touš nad bránu.

V čase 59:13 požádal kouč domácích Bokroš o oddechový čas a Českobudějovičtí pokračovali bez brankáře. Hru v šesti ale nezužitkovali, Duda nedokázal jistého Trvaje z úhlu překonat. Jihočechy tak dorazil v čase 59:45 Pavel Selingr, který kousek za polovinou neváhal vyslat puk do opuštěné branky domácích a i přes stínujícího obránce se mu podařilo skórovat na 1:3. Tímto stavem tedy skončil zápas, v němž zvítězil šťastnější tým.

Ohlasy trenérů

Ernest Bokroš (HC MOUNTFIELD): "Bylo to pro nás nesmírně důležité utkání, bohužel mi nezbývá než velice smutné konstatování, že individuální chyby některých kluků nás během jedné minuty připravily o vítězství. Sráží nás to strašně ke dnu a bude moc těžké motivovat se na další zápasy. Pořád se všechno odklání od nás pryč. Dvě třetiny jsme nehráli špatně, snažili jsme se, držet jednobrankový náskok je ale obtížné, góly nám tam nepadají. Pro mě je to nepochopitelné, nemáme přece juniorský tým, ale zkušené hráče a nemůže se stát, abychom takto ztratili téměř vyhrané utkání."

Václav Baďouček (Znojmo): "Věděli jsme, že domácí se nacházejí ve složité situaci a chtěli jsme ji využít, psychická výhoda byla na naší straně. Kromě první třetiny, kdy nás soupeř přehrával v přesilovkách, bylo utkání vyrovnané. Musíme ocenit víru mužstva v to, že už musíme někdy vyhrát. Hráči svoji velkou víru potvrdili gólem do prázdné branky při power-play."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
17 Radek Haman 1 0 0 1 1 0
97 Radim Kucharczyk 1 0 0 1 1 0
11 Pavel Selingr 1 0 0 1 1 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 1 2
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 0 0
30 Tomáš Demel 0 0 0 0 0 0
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 1 2
9 Roman Erat 0 1 0 1 1 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 1 4
61 Václav Meidl 0 1 0 1 1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 2 0
28 Jaroslav Mrázek 0 0 0 0 1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 1 0
21 Radek Procházka 0 0 0 0 0 2
23 Martin Růžička 0 0 0 0 0 2
96 Martin Rýgl 0 0 0 0 1 0
26 Jaroslav Svoboda 0 0 0 0 0 0
12 Lubomír Štach 0 0 0 0 0 0
51 Jan Švrček 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 38 1 37 97.4 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER