O<sub>2</sub> Extraliga - ne 26. 10. 2008
19. kolo
Znojmo
2:3sn
1:1, 0:0, 1:1 - 0:0
Sparta
1/3
2/3

Znojmo dvakrát vyrovnalo, nakonec bralo jen bod

<em>Znojmo</em> - Na začátku zápasu padly dva rychlé góly. Nejdříve se Sparta ujala vedení, ovšem o chvíli později vyrovnal z trestného střílení Erat. Obě mužstva si vytvářela další šance, ale stav se opět měnil až v závěrečné části, kdy hosté znovu utekli Orlům o jednu branku. Znojmo však nesložilo zbraně a necelé čtyři minuty před koncem srovnal stav Čachotský. Utkání tak dospělo do prodloužení, ve kterém gól nepadl a vítěze musely určit samostatné nájezdy. V nich hráči hostí jasně dominovali a rozhodli o tom, že bod navíc poputuje s nimi do Prahy.

Kdo dnes přišel do Hostan Arény byť jen o pár vteřin později, mohl litovat. Zápas totiž začal ve zběsilém tempu, hned z prvního útoku mohli Orli po překvapivém odrazu nahozeného kotouče skórovat, Tomáš Pöpperle v brance hostů ale svoji klec uhájil. A hned vzápětí se mohl radovat, na druhé straně totiž nasadil k samostatné akci Martin Podlešák, po pravém křídle nabruslil do útočného pásma, tělem si pokryl kotouč před dotírajícím obráncem a mezi betony Trvaje poslal Spartu do vedení.

Inkasovaná branka domácí nepoložila, v 6. minutě dostal přihrávku na útočnou modrou rozjetý Roman Erat a drobné seknutí, které znojemský útočník v průběhu akce inkasoval, stačilo hlavnímu sudímu k nařízení trestného střílení. K jeho exekuci se postavil sám faulovaný hráč a přesnou střelou s drobnou pomocí pravé tyče vyrovnal. Za záda hostující defenzivy se dostal i v 10. minutě Čachotský, podražení Černoškem bylo v tomto případě oceněno jen menším trestem. V následujících pasážích se hra zklidnila a hráči nakonec odcházeli do kabin už po necelých osmnácti minutách, když za Trvajovou klecí vypadlo plexisklo a zbývající čas z první třetiny byl dohrán po přestávce, během níž proběhla i nutná oprava.

Druhá část z nastaveného tempa neslevila, hned v úvodu otestoval Trvajovu pozornost tvrdou ranou od modré Gulaši, na druhé straně zatápěli sparťanské obraně především Haman s Eratem. Přestože oba celky hrály aktivně, do vyložených šancí se dostávaly jen zřídka. Znojemskou obranu potrápil kličkami Ručinský, následná Melichárkova rána však byla sražena. Ve 35. minutě se před Pöpperleho prodral Čachotský, kvůli faulu už ale nedokázal zvednout kotouč nad beton ležícího gólmana. V samotném závěru třetiny putovali krátce za sebou na trestnou lavici Tesařík s Mojžíšem, a Spartě se tak naskytla možnost 63 sekund trvající dvojnásobné přesilovky. Tu ale hosté vůbec nesehráli dobře, jediné nebezpečí pro Trvaje přinesla prudká střela Kratěny.

Do třetí třetiny tak oba týmy vstupovaly za vyrovnaného stavu, jenž nezměnila ani přesilová hra po vyloučení Ptáčka. Střely Mojžíše, Chvátala a následná teč Dopity si cestu za záda Pöpperleho nenašly, a tak udeřilo na druhé straně. Podlešák přistrčil po buly kotouč na modrou Michalu Gulašimu, jeho rána bez přípravy se schovala Trvajovi v klubku těl a pod vyrážečkou propadla do sítě. Radost Sparty byla veliká, a když svěřenci trenéra Výborného v následujících minutách začali zodpovědně bránit střední pásmo, nemohli se Orli dlouhé minuty dostat před Pöpperleho. Když už to vypadalo, že všechny tři body poputují do Prahy, nahodil Mojžíš kotouč na branku a Tomáš Čachotský zády k brance změnil jeho dráhu přesně mezi betony brankáře. Vyrovnání dalo Znojmu křídla a v posledních dvou minutách mohl rozhodnout dnes velmi aktivní Erat, ani jedna z jeho dvou střel ale do branky neprošla.

V prodloužení byli nebezpečnější hosté, hned v první minutě prověřil Trvaje Langhammer a největší šanci spálil těsně před koncem Broš, který se obtočil kolem branky a snažil se zasunout kotouč za Trvaje, znojemský gólman však betonem dokázal zasáhnout. Byl to poslední zákrok znojemské jedničky, kterou před samostatnými nájezdy v brance vystřídal Jaroslav Kameš. Ani on však nezabránil ve skórování úspěšným exekutorům Michalu Brošovi a Martinu Ručinskému, a když na domácí straně neuspěl Čachotský ani Selingr, odváží si Sparta z Hostan Arény o bod navíc. Cenu pro nejlepší hráče utkání přebrali Tomáš Pöpperle a Roman Erat.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Znojmo): Diváci se měli na co dívat, bylo to utkání ve vysokém tempu, s nasazením. Nám trochu zatrnulo po tom rychlém gólu, naštěstí jsme se rychle vrátili do zápasu. Celý zbytek utkání byl otevřený na obě strany, skvělé výkony podali oba gólmani, v nájezdech se projevila větší zkušenost hráčů soupeře. My bychom si takový výkon jako dnes od našeho mužstva představovali. Po zápase ve Zlíně jsme měli s hráči ostřejší pohovor, protože výkon nebyl podle našich představ, a doufám, že mužstvo si to vzalo k srdci a že s takovým nasazením a přístupem jako dnes budeme hrát i ostatní utkání.

Marian Jelínek (Sparta): Viděli jsme velice pěkné utkání týmů, které se nacházejí ve špatném psychickém rozpoložení, protože ani jeden nesplňuje to, co by se od něj očekávalo. Bylo velice sympatické, že oba týmy hrály otevřený hokej, který se mohl líbit divákům. Až do konce zápasu to bylo velice vyrovnané, k trestným střílením se už toho moc říct nedá.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
90 Tomáš Čachotský 1 0 0 1 0 0
9 Roman Erat 1 0 0 1 1 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 0
30 Tomáš Demel 0 0 0 0 -1 0
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 1 0 1 0 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 -1 2
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 0 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 -1 0
53 Pavel Mojžíš 0 1 0 1 0 2
28 Jaroslav Mrázek 0 0 0 0 -1 0
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 0 0
26 Jaroslav Svoboda 0 0 0 0 -1 2
12 Lubomír Štach 0 0 0 0 0 0
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 0 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
34 Jaroslav Kameš 1 1 1 0 0 0 0
35 Jiří Trvaj 65 41 2 39 95.1 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER