1. liga - so 13. 2. 2010
OF2
Znojmo
3:1
1:0, 2:1, 0:0
Benátky n. J.
1/3
2/3

Do čtvrtfinále schází Orlům jeden krok

<em>Znojmo</em> - I druhý vzájemný zápas vyšel lépe pro znojemské hokejisty. Domácí hráči se dostali po brankách obránců Kolafy a Štracha do dvoubrankového vedení. Benátkám se podařilo snížit, ovšem kapitán Haman vrátil přesným zásahem Znojmu znovu náskok o dvě branky. I přes mnohá vyloučení, kdy hráli Orli i dvojnásobnou přesilovku, se již diváci žádného gólu nedočkali. Znojmo tak pojede na sever Čech s vedením 2:0 na zápasy.

Také druhé utkání předkola play off přineslo velmi napínavé drama. Domácí zahajovali zápas ve stejném složení jako včera, na straně hostů vystřídal Tondra a Weisse obránce Hobza a útočník Bulíř. První střelu zápasu vyslal na Horčičku Kica a na druhé straně zasahoval Nedvídek proti Svobodovi, ale ani jeden pokus o ohrožení branky nevyšel. Hned ve druhé minutě čekala na Benátky přesilová hra, ovšem Skořepa a ani následně Kajínek se neprosadili. I domácí si přišli na své a ve dvouminutové výhodě spálil největší šanci Svoboda, který po výměně puku s Pláškem trefil clonícího hráče. Svoji včerejší akci se snažil zopakovat Hořava, při zakončování byl však faulován a následovala další přesilovka Orlů. Až když skočil pátý benátecký hráč na led, tak si Tomáš Kolafa vybruslil mezi kruhy a tvrdou střelou nasměroval puk k pravé tyči – 1:0.

V dalších minutách poslal hlavní arbitr na trestnou lavici dokonce dva hostující hráče v rozmezí pěti sekund a Znojmo si tak zahrálo dlouho přesilovku pět na tři. Orlům se nedařily kombinace, a tak nemusel Nedvídek příliš zasahovat. V sedmnácté minutě se dostaly Benátky do přečíslení dva na jednoho, ale Kopica nedokázal Urbanovu skákavou přihrávku zpracovat. V závěru třetiny se již nic nestalo, a tak domácí vstupovali do druhé třetiny stejně jako včera s jednobrankovým náskokem.

Druhou dvacetiminutovku začínali Orli v oslabení, při kterém se pustil do úniku Plášek, narazil však na hostujícího gólmana. Poté vyslaly i Benátky na Horčičku několik střel, ale změna stavu se nekonala. Ve dvacáté šesté minutě ukázali svoji sílu opět domácí obránci. Tentokrát se tím šťastným střelcem stal Petr Štrach, jenž obdržel ihned po buly kotouč, který zapadl za překvapeného Nedvídka a Hostan aréna vybouchla radostí podruhé – 2:0. Do dobré střelecké pozice se dostal i Havlík, puk však benátecký gólman vyrazil lapačkou. Hostům se ve třicáté druhé minutě podařilo snížit po chybě znojemských obránců. Michal Bárta se octl sám před Horčičkou a střelou do rohu branky zdramatizoval zápas – 2:1. Naději na vyrovnání vzal Benátkám o dvě minuty později při hře čtyři na tři Radek Haman, který odražený puk nasměroval za brankovou čáru – 3:1. Poté vystřídal mezi tyčemi Medvídka Stejskal, jenž hned v začátcích předvedl krásný zákrok proti Štrachově střele. Následně pohořela i Berounova šance z otočky.

V závěrečném dějství stála před Benátkami nelehká úloha, neboť ztrácely dvě branky. O snížení se pokoušel Kolmann od modré, ale jeho střela skončila v ochranné síti. Na druhé straně měl dobrou příležitost Plášek s Hamanem, ke střele se však ani jeden z nich nedostal, neboť druhý jmenovaný byl faulován. Podobnou příležitost měli i Meidl se Staňkem, ale Stejskala klička nepřekvapila. V polovině třetiny se hosté několikrát dostali do tlaku, ovšem Urban, Kopic a ani Pavlů recept na překonání Horčičky nenalezli. Znojemský gólman se vyznamenal i proti Pabiškovi, když jeho střelu vyrazil ramenem. Posledních šest minut dohrávaly Benátky především v oslabení, a proto moc příležitostí s upravením skóre neměly. Zvýšit mohl ještě Sedlák, ale nakonec trefil jen tyčku.

To bylo vše, co se v Hostan aréně událo a Znojmo si tak připsalo druhé vítězství. Při pondělním zápase v Benátkách může tedy již rozhodnou o svém postupu do čtvrtfinále.

Ohlasy trenérů

Milan Kastner (Znojmo): Utkání hodnotím velice kladně. Stanovili jsme si určitou taktiku, kterou hráči dodrželi a soupeře kromě jedné chyby po buly, která předcházela inkasovanému gólu, do ničeho nepustili. Na druhou stranu je potřeba říct, že jsme hráli hodně přesilových her a měli tak Benátky pod tlakem. Je škoda, že jsme to nezúročili ještě dalšími brankami, což by z hlediska psychiky bylo dobré. Po dvou zápasech doma ale vedeme 2:0, pro nás tedy super vstup.

Luděk Škaloud (Benátky nad Jizerou): Utkání se hodnotí těžko, protože se nám vůbec nepodařilo. Musím ale říct, že když máme 25 minut trestů, těžko se dá zápas nějak zvládnout. Sice jsme dvakrát přežili dlouhé oslabení tří proti pěti, ale góly jsme zase inkasovali při jiných příležitostech. Je to těžké, když se teď v play off hraje dva dny za sebou, ten první zápas sebere spoustu sil. Navíc jsme oslabení o Josefa Skořepu, který má zlomenou levou ruku, nedohrál ani Bárta, takže v závěru nebyly síly na nějaký zvrat.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
17 Radek Haman 1 0 0 1 0 0
43 Tomáš Kolafa 1 0 0 1 1 0
28 Petr Štrach 1 0 0 1 1 2
8 Miroslav Barus 0 1 0 1 1 0
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 -1 2
88 Adam Havlík 0 0 0 0 0 0
44 Petr Hořava 0 0 0 0 0 0
22 Tomáš Hradecký 0 0 0 0 -1 0
81 Václav Meidl 0 2 0 2 1 0
4 Marian Morava 0 0 0 0 0 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
23 Tomáš Protivný 0 0 0 0 -1 2
36 Vladimír Říha 0 0 0 0 0 0
71 Přemysl Sedlák 0 0 0 0 -1 0
19 Aleš Staněk 0 1 0 1 1 0
61 Jakub Svoboda 0 0 0 0 0 0
26 Lubomír Štach 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
1 Luboš Horčička 60 33 1 32 97 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER