EBEL - ne 15. 1. 2012
42. kolo
Znojmo
3:2sn
0:0, 1:0, 1:2 - 0:0
Klagenfurt
1/3
2/3

Znojmo poprvé zdolalo Klagenfurt

<em>Znojmo</em> - Na čtvrtý pokus se podařilo znojemským hokejistům porazit loňského vicemistra EBEL. Po bezbrankové první třetině se jako první prosadil v závěru té druhé domácí útočník Podešva. Ve třetí části hosté šťastně vyrovnali, ale Havlík vrátil vedení zpět na stranu Orlů. Rakouský mančaft ještě jednou srovnal, když využil dvě a půl minuty před koncem trestné střílení. V prodloužení branka nepadla, o vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy, ve kterých přesně mířili oba domácí střelci - Podešva a Havlík, jenž si tak ke svým včerejším 21. narozeninám nadělil dva góly.

Ve dvaačtyřicátém kole EBEL hostili Orli ambiciózní Klagenfurt. Zápas začal velmi svižně. Hosté se již od první sekundy snažili potvrdit roli favorita, uzamkli domácí celek v jeho obranném pásmu, ke střele se však nedostali. Akce Znojma, na jejímž konci stál Štach, také brankou neskončila. Na druhé straně byl úspěšný i Kacetl. Ve druhé polovině první dvacetiminutovky se již Znojmo dostalo do tempa a na velmi dlouhou dobu dostalo soupeře pod tlak. Beroun ani Vosátko, střílející z kruhu však nebyli proti Swettemu úspěšní. Svoje štěstí před hvizdem ohlašujícím přestávku zkoušel ještě Havlík ani on ale pro tentokrát neuspěl, a tak se oba týmy odebraly do kabin za bezbrankového stavu.

Pokud byli Orli posledních deset minut aktivnějším celkem, nyní se karta obrátila. Klagenfurt vlétl do prostředního dějství jako uragán. Dlouho se držel na puku, Holzer stojící na hranici kruhu však trefil pouze boční síť Kacetlovy brány. Znojemští ovšem nenechali hosty diktovat vývoj hry dlouho, nejdříve zkoušel Swetteho pozornost střelou z otočky Šeda, následně se jeho tým usadil v obranném pásmu hostů. Pláněk zkoušel z modré prostřelit brankáře, nepodařilo se. Lattner střílející z mezikruží ani Hamanův pokus z otočky také neskončily gólem. Za několik okamžiků předvedl Štach krasojízdu přes celé kluziště, puk po jeho ráně skončil ve Swetteho výstroji.

Klagenfurt se stále nemohl probojovat do pásma Orlů, jeho pokusy většinou končily ve středním pásmu. Ani černočerveným hráčům se však příliš nedařilo, kombinaci jim kazily nepřesné přihrávky. Podešva i Schuller mířili mimo tyče. Hráči KAC nechávali často mezírky v obranných řadách, využít toho se nepodařilo ale ani Lattnerovi, který se dostal do samostatného úniku. Nezvolil dobré zakončení, mezírku mezi betony si Swette pohlídal. První přesilová hra utkání byla nabídnuta až ve 38. minutě, a to domácímu celku, který se již za necelou minutu poté radoval z prvního gólu zápasu. Martin Podešva si poradil se čtyřmi bránícími hráči i s gólmanem a s přehledem poslal puk pod horní tyčku, 1:0.

Poslední dvacetiminutovka začala velmi opatrně. První se ke střele dostal jeden z hostujících hráčů, na Kacetla nevyzrál, ten si skulinku u své levé tyče pohlídal. Na druhé straně si gólman Klagenfurtu poradil s Hájkovou střelou z dálky. Ke slovu se tak dostal opět soupeř a ve 44. minutě se mu podařilo vyrovnat. Markus Pirmann od zadního mantinelu pohotově trefil záda nicnetušícího brankáře Kacetla, od nichž se kotouč odrazil za brankovou čáru, 1:1.

Swette se v dalších minutách pořádně zapotil, Šedova lajna ovšem nedokázala poslat puk za jeho záda. Berounův ani Kankův pokus úspěšný nebyl. Diváky ze sedaček znovu zvedl až v 52. minutě Adam Havlík, jenž ze samostatného úniku vytěžil maximum, 2:1. Orli gól povzbudil a chtěli přidat další. Hranáčovu střelu od modré ale Swette zkrotil. Netrvalo dlouho a rozhodčí opět pískal nedovolený zákrok a znovu na straně Klagenfurtu. Domácí uzamkli soupeře v jeho obranném pásmu. Havlík pálil z mezikruží, jeho vyraženou střelu se ještě za záda hostujícího brankáře pokoušel dopravit Podešva, ovšem marně. Pár vteřin si Znojmo zahrálo i při početní výhodě 5/3, ale nevytěžilo z ní nic.

Naopak ihned po skončení oslabení se dostal do úniku Scofield a při zakončení byl zastaven nedovoleně, proto rozhodčí nařídil trestné střílení. V čase 57:52 se faulovaný Tyler Scofield ujal puku, který už se za chvíli třepetal ve znojemské síti, 2:2. Orli se snažili rozhodnout ještě v závěru třetí třetiny, ale nepodařilo se jim to.

Na řadu tedy přišlo prodloužení. Po špatném střídání KAC zkusil využít šance ještě Podešva, pro jeho střelu si ale Swette sáhl lapačkou. Na Kacetlovu bránu ujížděl zase Hundertpfund, který svoji cestu přes celé kluziště skončil pouze neúspěšným pokusem o překonání znojemského gólmana. Následovaly dobré akce na obou stranách, oba týmy se několikrát dostaly do přečíslení, brankáři byli ale bezchybní. O vítězi duelu tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy, v nichž za Znojmo uspěli Havlík i Podešva. Za hosty proměnil pouze Kalt, a tak si Adam Havlík ke svým sobotním narozeninám nadělil dva góly a přičinil se o stejný počet bodů pro tým do tabulky EBEL.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
88 Adam Havlík 2 1 0 3 2 0
20 Martin Podešva 1 1 0 2 1 0
41 David Bartoš 0 0 0 0 0 0
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
15 Antonín Bořuta 0 0 0 0 -1 0
22 Mike Danton 0 0 0 0 -1 0
62 David Hájek 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 1 0 1 1 0
4 Jan Hranáč 0 0 0 0 1 0
10 Petr Kanko 0 0 0 0 -1 0
89 Jan Lattner 0 0 0 0 0 0
9 Martin Pláněk 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 0 0
19 Aleš Staněk 0 0 0 0 0 0
31 Jakub Stehlík 0 0 0 0 1 0
51 Jan Šeda 0 0 0 0 -1 0
92 Martin Škadra 0 0 0 0 -1 0
26 Lubomír Štach 0 0 0 0 0 0
81 Jan Trojan 0 0 0 0 0 0
13 Lubomír Vosátko 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
90 Ondřej Kacetl 65 2 2 0 0 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER