EBEL - ne 5. 2. 2012
Q7
Znojmo
2:4
0:1, 0:2, 2:1
Vídeň
1/3
2/3

Premiéra před televizními kamerami na domácí půdě Orlům nevyšla

<em>Znojmo</em> - Po několika slibných šancích na obou stranách udeřili jako první hosté, když se krátce před první sirénou dostali do vedení. Vídni vstřelený gól psychicky pomohl a ve druhé části přidali její hráči další dva zásahy. Když na začátku třetí třetiny skórovali počtvrté, vypadalo to, že se Orli už na žádný odpor nevzmůžou. Ovšem domácí se nevzdali, díky Bartošovi a Pláňkovi snížili, avšak na větší zdramatizování zápasu už nezbyl čas. Aspoň malé pozitivum je, že si navrátilec do sestavy, útočník Tomáš Komínek, v utkání připsal dvě asistence.

Orli svoji premiéru před zraky kamer ServusTV na domácí půdě začali poněkud opatrněji, než byli diváci zvyklí z předchozích duelů. Vídeň ale nepustili ze středního pásma, a tak to nakonec byli právě Znojemští, kdo vyzkoušel pozornost gólmana jako první. S Komínkovou střelou si ale hostující brankář bez problémů poradil. Po pár vteřinách hry ale soupeř získal výhodu jednoho muže v poli navíc a mohl rozehrát svůj přesilovkový kolotoč. Domácí ovšem pozorně bránili a jediná střela z hole Lakose, která mířila na Kacetla, byla neškodná. Následně se hrálo jako na houpačce, pěknou příležitost propásl mezi kruhy číhající Pucher, který nezkrotil přihrávku. Domácí ovšem při své útočné činnosti zapomněli na obranu a z toho se rozhodl těžit Ferland, který byl při svém úniku zastaven nedovoleně. V další nabídnuté početní výhodě se Vídni také nedařilo, naopak při klasickém počtu hráčů na ledě měli navrch Jihomoravané. S úspěchem se však nesetkala Trojanova střela z pravého kruhu ani Hamanova dělovka od modré.

I domácí si díky své aktivitě vynutili fauly, celé dvě minuty hráli se dvěma muži v poli navíc, ale jejich kombinace nenašly gólovou odezvu. Hranáč i Bořuta střílející od modré trefili pouze připraveného Divise. Po ubráněném oslabení Vídeň na delší dobu uzamkla Znojmo v jeho obranném pásmu, ale Kacetlovu svatyni vážněji neohrozila. Rodman střelou ihned po buly na znojemského brankáře nevyzrál. Necelé čtyři minuty před sirénou oznamující přestávku se puku ujal Jon Insana a trefil se přesně pod horní tyčku, 0:1. Ihned poté mohl náskok svých barev zvýšit Ferland, ale Kacetla z blízkosti nepřekonal. V posledních sekundách první třetiny hosté ještě zatápěli domácí obraně, ale vynikajícího Kacetla nedokázali překonat ani natřikrát.

Na začátku druhé dvacetiminutovky nabídla přesilovou hru soupeři Vídeň. Jedinou vážnější akcí byla jen Štachova střela od modré, po které zůstal puk ležet před Divisem. Nikdo ze znojemských hokejistů ho však nedokázal dostat za brankovou čáru. Hosté zkoušeli Kacetlovu pozornost povětšinou střelami z větší vzdálenosti, s těmi si gólman ale poradil. Větší průvan před soupeřovou svatyní udělala až čtvrtá domácí formace, ani Bartoš a Videlka se nedokázali prosadit. Do úniku ve vlastním oslabení uháněl Beroun podporován Šedou, kapitánovi Znojma však v rozhodující chvíli utekl puk. Na druhou stranu naopak pádil Pinter, kterému zabránil skórovat vracející se obránce.

I přes znojemské šance to byla opět početná skupina příznivců vídeňského týmu, kdo se v čase 28:36 radoval z branky. Marcel Rodman dostal ideální přihrávku mezi kruhy a v zakončení se nemýlil, 0:2. Při hře 4/4 byly k vidění šance na obou stranách. Lattner ani Ferland střílející z těsné blízkosti na gólmany nevyzráli. Orlům nepřálo štěstí ani tentokrát, Kanko nedokázal zkrotit poskakující puk, který Divisovi vypadl, a usměrnit ho za jeho záda. Vídeň skórovala i v oslabení. Do samostatného úniku měl našlápnuto Ferland, a proto se znojemský gólman rozhodl puk rozehrát sám, ten se ovšem odrazil od jednoho z čárových rozhodčích na hůl již zmiňovaného Jonathana Ferlanda a ten ho poslal prakticky do prázdné brány, 0:3. Následně se z gólu málem radovali také domácí, ale kotouč bohužel po ráně Kanka nepřešel brankovou čáru. Zatím bezchybného Divise nedokázal překonat ani ujíždějící Beroun, a tak Orli po druhé třetině odcházeli do kabin za velmi nelichotivého stavu.

Do poslední periody si domácí odnesli téměř celé dvě minuty početní výhody. Slušně rozehraná přesilovka ale brankou neskončila. Lattner a Pláněk pouze vyprášili Divisovu výstroj. Po několika dobrých šancích Znojma přišla další studená sprcha v podobě čtvrtého a posledního gólu Vídně. Z rychlého brejku těžil Daniel Nageler, který poslal kotouč přesně mezi Kacetlovými betony do brány, 0:4. Vídeňské chorály ještě nestačily ani umlknout a už to byli znojemští příznivci, kteří se poprvé radovali z branky. Formace Jarůšek – Bartoš – Komínek, poskládaná trenérem Stloukalem až v průběhu třetí třetiny, přinesla kýžené výsledky. Hájkovu střelu od modré po dobré Jarůškově práci na brankovišti doklepl do odkryté brány David Bartoš, 1:4.

Orli šli za vyrovnáním stavu, Pláňkova dělovka od modré mířila příliš vysoko, následně se ani jednomu ze znojemských hráčů nepodařilo z klubka před Divisem vybojovat puk a poslat ho do brány. Až v čase 53:16 poslal Štach nádhernou přihrávku Martinu Pláňkovi, který od modré čáry vymetl pavučinky v rohu Divisovy brány, 2:4. Do konce utkání se toho bohužel pro domácí víc nestalo, skóre zakotvilo na číslech 2:4 a dva body za výhru si připsala Vídeň.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
41 David Bartoš 1 0 0 1 1 0
9 Martin Pláněk 1 0 0 1 0 2
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
15 Antonín Bořuta 0 0 0 0 -2 0
62 David Hájek 0 1 0 1 1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 1
88 Adam Havlík 0 0 0 0 -2 0
4 Jan Hranáč 0 0 0 0 -1 10
96 Richard Jarůšek 0 0 0 0 2 0
10 Petr Kanko 0 0 0 0 -1 0
14 Tomáš Komínek 0 2 0 2 1 0
89 Jan Lattner 0 0 0 0 -3 10
33 Peter Pucher 0 0 0 0 -3 0
5 Aleš Sova 0 0 0 0 -2 2
19 Aleš Staněk 0 0 0 0 0 4
31 Jakub Stehlík 0 0 0 0 0 2
51 Jan Šeda 0 0 0 0 0 2
26 Lubomír Štach 0 1 0 1 0 2
81 Jan Trojan 0 0 0 0 -1 0
24 David Videlka 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
90 Ondřej Kacetl 60 4 4 0 0 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER