EBEL - pá 21. 9. 2012
5. kolo
Znojmo
3:2
0:1, 2:0, 1:1
Linz
1/3
2/3

Orli porazili mistra z Linze

<em>Znojmo</em> - Znojemští hokejisté na domácí půdě porazili mistrovská Černá křídla z Linze. Po první třetině, ve které skóroval jen soupeř, přišla pro Orly povedená druhá perioda, ve které se ze samostatných úniků prosadili Kim Strömberg a obzvláště zkušeně Peter Pucher. Ve třetím dějství přidali Znojemští ještě jednu branku v podání Jakuba Stehlíka. Linz stačil ještě snížit, jednogólové vedení však již Orli ubránili a mohou se radovat ze zaslouženého vítězství.

Začátek utkání se Orlům nepovedl, už po osmašedesáti vteřinách hry tečoval Macdonaldovu střelu od modré Rob Hisey a hosté se ujali vedení. Mohlo být ještě hůř, o pět minut později nastřelil Ouellette pravou tyč Kacetlovy svatyně. Teprve poté se domácí probudili. Lattner a Havlík nebezpečně stříleli, ale soupeřova brankáře neprostřelili. K vyrovnání nevedla ani následná přesilová hra. Na konci první periody ještě mohli skórovat Šeda a po něm Uram, avšak první jmenovaný pálil jen do gólmana a slovenský matador místo rány volil přihrávku, která nenašla adresáta. Do kabin tak odcházeli hokejisté Linze spokojenější.

Druhou část začali Orli opět špatně, hned v její první minutě se nechal vyloučit Škadra a Kacetl měl plné ruce práce, především pak s šancí Leblera, ovšem skóre se neměnilo. Sotva se domácí vymanili z oslabení, udeřili. V první obrovské šanci sice Lattner ještě selhal, když střílel sám z bezprostřední blízkosti, ale o chvíli později se už fanoušci Znojma dočkali. Jarůšek poslal krásným pasem do úniku Kima Strömberga, který blafákem srovnal na 1:1. Neuběhly ani tři minuty a znojemský zimní stadión burácel znovu. V početní výhodě předvedl svoje umění zkušený Peter Pucher, jenž projel ze středního pásma až před Westlunda, kde udělal nádherný blafák a zasunul puk do odkryté branky.

V polovině utkání mohl zvýšit Beroun, ale tentokrát se brankář Linze vyznamenal, když vytasil svoji lapačku. Svěřenci trenéra Stloukala hráli v prostřední dvacetiminutovce jako vyměnění, jejich soupeř ještě párkrát nebezpečně zahrozil. Za zmínku stojí možnost Baumgartnera u pravé tyčky, kde výtečně zasáhl Kacetl, ovšem ve druhé třetině to bylo z jeho strany v podstatě vše. Orli šli za třetím gólem, štěstí zkoušeli Pláněk, Fiala, Beroun, Šeda a Stehlík, ale puk skončil mimo, anebo jej zkrotil gólman rakouského týmu. Hostující trenér reagoval na vzniklou situaci oddechovým časem.

Úvod posledního dějství začal velmi svižně. Nejprve Orli odskočili svému protivníkovi na rozdíl dvou branek, když se Jakub Stehlík trefil přesně k pravé tyčce. Jenže hosté bleskurychle srovnali. Hned po vhazování zamířili do útočného pásma, kde Hedlund tvrdě střílel, Kacetl sice jeho pokus vyrazil, ale na dorážku Mika Ouelletta byl krátký. Domácí mohli svůj náskok znovu zvýšit, ve dvojnásobné přesilovce se ale neprosadil Uram a po něm ani Henry. Avšak i v plném počtu byli znojemští hráči nebezpeční, Fiala nejprve minul vzdálenější tyč a Strömbergovu ránu Westlund dobře viděl.

Nepříjemná situace přišla sedm minut před koncem. Šeda podrazil protihráče a Znojmo šlo do čtyř. I tentokrát se však činil Kacetl, který nejprve s obtížemi vyrazil bombu Baumgartnera, a poté si poradil s pokusem Oberkoflerova z ostrého úhlu. Měl i štěstí, neboť po Schulzově nahození vůbec nic neviděl a puk se jemně otřel o levou tyč. Jakmile se znojemský útočník vrátil z trestné lavice, měli domácí puk až do konce pod kontrolou. Závěrečný nápor Linze se nekonal, dvě minuty před koncem se nechal zbytečně vyloučit Lebler a Orli tak mohli začít slavit vítězství nad loňským mistrem EBEL.

Ohlasy trenérů

Martin Stloukal (Znojmo): Myslím, že dnešní hra se nám velice povedla. Byl to rychlý hokej, který se musel líbit. Ve své trenérské kariéře jsem ještě takové tempo nezažil, takže se mi to moc líbilo. Jediné, co trošku kazí můj pohled na hru, jsou naše přesilovky. Ty jsou pořád hrozné.

Rob Daum (Linz): Ve druhé části jsme udělali několik hloupých chyb, i tak to ale byl velice těžký zápas. Znojmo ukázalo už v minulé sezoně, že dokáže naše taktické chyby trestat. Dnes to byla velice rychlá a těžká hra.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
33 Peter Pucher 1 0 0 1 -1 0
31 Jakub Stehlík 1 0 0 1 1 0
12 Kim Strömberg 1 1 0 2 1 0
10 David Bartoš 0 0 0 0 0 0
93 Petr Beránek 0 0 0 0 0 0
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
15 Antonín Bořuta 0 0 0 0 1 0
20 Paul Crowder 0 1 0 1 1 0
67 Ondřej Fiala 0 0 0 0 0 0
88 Adam Havlík 0 0 0 0 -1 0
44 Burke Henry 0 1 0 1 -1 0
96 Richard Jarůšek 0 1 0 1 0 0
89 Jan Lattner 0 0 0 0 1 0
9 Martin Pláněk 0 0 0 0 0 0
19 Aleš Sova 0 0 0 0 -1 0
51 Jan Šeda 0 0 0 0 0 2
92 Martin Škadra 0 0 0 0 0 2
26 Lubomír Štach 0 0 0 0 0 0
79 Marek Uram 0 0 0 0 -1 0
77 Kyle Wharton 0 1 0 1 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
90 Ondřej Kacetl 60 32 2 30 93.8 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER