Hokejové Znojmo mám v srdci, vzpomíná Karel Plášek

Rozhovory
ÚT 4. 7. 2023
Znojemská legenda Karel Plášek vzpomíná při oslavách 25. narozenin fanclubu na hokejová léta ve Znojmě, kde strávil většinu své kariéry. V současné době stále hraje krajský přebor v České Třebové. Pyšný je na svého syna, který se vrací po dlouhém zranění do zámoří.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Jak jste vnímal pozvání na akci do Znojma po tolika letech?

S hlavním pořadatelem jsme v kontaktu pořád. Občas se jezdí podívat i na mě, když ještě hraji hokej. Věděl jsem, co se chystá a že sem pojedu. Jsem rád, že přijeli i ostatní kluci a mohli jsme si zase společně zasportovat. Rád jsem naši starou gardu viděl.

Jaké se vybaví vzpomínky, když se řekne „Znojmo“?

Představím si dvanáct krásných let, co jsem tu žil. Hokej, fanoušci a vynikající atmosféra. Na to se nedá zapomenout.

Hrál jste ve Znojmě první ligu i extraligu. Nemrzí to, že jste do EBEL ligy už nezasáhl?

Nikdy jsem po tom netoužil si zahrát i EBEL ligu. Sledoval jsem ji jen kvůli tomu, že ji hrálo Znojmo. Jinak jsem ani nevěděl, že nějaká taková liga je.

Orli se vrátili zpět do českých soutěží. Myslíte, že je i šance vrátit se do extraligy?

Moc bych jim to přál, ale bude to těžká cesta. Nevím, jaký mají plán. Hokejové Znojmo mám v srdci. Strávil jsem zde většinu hokejové kariéry a určitě jim budu fandit, ať se jim to podaří.

Jak je to aktuálně s vaší hokejovou kariérou?

Hraji krajský přebor v České Třebové už jen po práci, ale tréninky máme každý druhý den. Trénovat se dneska musí v každé lize, protože bruslit už umí každý. Už jsem říkal, že budu končit, ale volali mi, jestli ještě sezónu nezvládnu, že padesát mám až v říjnu (smích) a to víte, že jsem dlouho neváhal. Takže ještě jednu sezónu přidám. Asi už vážně poslední, protože honit ty mladé kluky na ledě není žádná sranda.

Když srovnáte hokej za vaší aktivní kariéry a ten současný je tam vidět změna?

Já hraji hokej už tak dlouho, že jsem zažil snad všechny styly. Když jsem začínal, hrál se klasický český hokej, technika, nahrávky. Pak přišel americký, všichni začali hrát tvrdý hokej, osobní souboje. Následně finský a švédský, to se začalo hodně bruslit. A dneska, když se dívám na hokej, to je tak rychlá hra, že to snad nejsou ani hokejisti, ale spíš atleti na bruslích. Ale dívá se na to hezky.

Syn se podíval i do zámoří, takže to srovnání máte i osobní?

Podepsal tam klasickou smlouvu pro nováčky na tři roky. Šel na farmu, jenže se zranil, takže rok a půl nehrál. Na rozehrání se vrátil do Olomouce. Teď se bude vracet zpátky na poslední rok, co má smlouvu. Říkal jsem mu, že zkusit to musí, takové nabídky se neodmítají. Vrátit se do Česka může vždycky.

Jaké to bylo slyšet jméno Karel Plášek na draftu?

Syn už něco tušil dřív, ale nic mi neřekl. Jak jsem se to dozvěděl, tak jsem měl hroznou radost. Hned jsme jeli k rodičům to oslavit. Akorát asi málo, protože začátek se zraněním není nejlepší (smích).

Co vzkázat znojemským fanouškům?

Rád jsem je na akci viděl. Vrací se mi tady všechny vzpomínky. Ve Znojmě byla vždy parádní atmosféra. Patří jim za to velký dík.

NEWSLETTER