Závěr kalendářního roku ve znamení třaskavého derby. Orli cílí na Třebíč

Naši soupeři
ČT 28. 12. 2023
Ještě než se rozloučíme s rokem 2023, máme před sebou tradiční derby dvou nesmiřitelných rivalů vzdálených od sebe méně než 50 kilometrů. Znojmo se podruhé v letošní sezóně CHANCE ligy vydá na horkou půdu Horácké Slavie Třebíč a s nimi více než 500 fanoušků převážně speciálním vlakovým výjezdem, ale i po vlastní ose. Utkání na ledě KHNP Areny bude zahájeno v pátek v 17:30.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Hokejisté Třebíče se pohybují v horní polovině tabulky. Aktuálně patří Horákům čtvrtá pozice se ziskem čtyřiapadesáti bodů, stejný počet nasbíral i třetí Prostějov. Zajímavostí je, že z posledních čtyř duelů došly hned tři až do samostatných nájezdů a jen jednou se podařilo Třebíči vzít bod navíc. Bylo to právě v posledním středečním utkání na ledě Sokolova, kde rozhodl o výhře 3:2 Matyáš Svoboda. Výborný výkon předvedl brankář Jan Mičán, který i přes uzdravení Pavla Jekela má v brankovišti navrch. „Dvou bodů si nesmírně ceníme, zlomili jsme sérii neúspěchů v nájezdech. Zápas se pro nás nevyvíjel dobře, a teď nemyslím výsledkově, ale herně. Musím vyzdvihnout výkon Honzy Mičána, který nám dával nejen ve třetí třetině, ale v celých pětašedesáti minutách šanci na body,“ uvedl po utkání asistent trenéra Třebíče Jaroslav Barvíř.

Nejproduktivnějším hráčem a nejlepší střelcem nejen Třebíče, ale celé CHANCE ligy je útočník Martin Dočekal (21 + 21). O propastných dvanáct bodů za ním zaostává Ladislav Bittner (11 + 9) a o další tři body Matěj Psota (6 + 11). Nejlépe bodujícím obráncem je ex-znojemský Antonín Bořuta (6 + 16). Jak už bylo řečeno brankářskou jedničkou je Jan Mičán, když odchytal třiadvacet zápasů, po zranění se v brankovišti v šesti případech objevil i fantom minulých sezón Pavel Jekel.

Kromě Bořuty by proti Orlům měla Třebíč vyrukovat i se znojemským odchovancem Jakubem Stehlíkem a dvěma bývalými útočníky Znojma Michalem Vodným a Janem Kučerou. „Sociální sítě nesleduji, doneslo se ale ke mě, že na derby se Znojmem se čeká velká návštěva z obou táborů. Vypadá to, že to bude i větší, než s Jihlavou. Už to samotné je pro nás motivace a odměna, že lidi přijdou,“ dodal trenér Třebíče Barvíř.

Znojmo se na derby naladilo vítězstvím na domácím ledě, když pokořilo Frýdek-Místek 5:2. Hat-trickem se blýskl Petr Beránek, který se prosadil tvrdou střelou, tečí i trefou do prázdné branky. Tři body za první gól u Orlů a dvě asistence zapsal Jan Berger, spolehlivý výkon podal brankář Roman Durný a defenzivní činností podtrhli výkon Jan Zahradníček se sedmi bloky střel soupeře či Radim Matuš se třemi.

Vítězstvím se třináctí Orli dotáhli na svého soupeře na dvanáctém místě na rozdíl jediného bodu, ale poslední konkurent ze Slavie také slavil vítězství. Situace tak zůstává u dna tabulky nadále velmi vyrovnaná. „I když jsme vyhráli 5:2, byl to těžký zápas. Kluci plnili to, co jsme si řekli a i když jsme většinu třetí třetiny bránili, výhru jsme si zasloužili. Zápasy co budou následovat, budou velmi důležité. My se na to musíme připravit. Hlavně začít sbírat venkovní body a z domácího prostředí udělat nedobytnou pevnost,“ je si vědom důležitosti nejbližších utkání asistent trenéra u Orlů Jiří Beroun.

Tomáš Svoboda se dvanáctou trefou proti Frýdku dostal se ziskem šestadvaceti bodů takřka na hranici bodu na zápas (12 + 14), o bod si polepšil i Martin Šťovíček (9 + 11) a další dva body získal i Jan Hruška (5 + 13). Nejproduktivnějším obráncem je i nadále Jan Bartko (5 + 14). V brance se proti Rysům objevil Roman Durný, který pochytal šestatřicet střel a mohl se radovat vůbec z prvního vítězného duelu u Orlů.

Zda budou k dispozici po nemoci Dominik Groh a Dominik Tejnor zůstává otazníkem. Mimo hru zůstávají zranění Marek Berka a Kevin Horváth. Obránce David Štich byl ve čtvrtek v sestavě extraligových Českých Budějovic na ledě brněnské Komety a jeho start v Třebíči je nepravděpodobný.

Utkání bude tradičně možné sledovat na Hokejka TV.

NEWSLETTER