Pátá výhra v řadě? V cestě stojí Litoměřice

Naši soupeři
ÚT 16. 1. 2024
Třetí čtvrtinu letošního ročníku prvoligové sezóny zakončí duel s Litoměřicemi. V předešlých dvou kláních vždy byli úspěšnější hráči Stadionu. Orli ale v posledních čtyřech zápasech nezaváhali, tudíž šance na úspěch jsou vysoké. Zda se jim povede z dalšího venkovního zápasu přivést body, se dozvíme ve středu. Úvodní buly bude vhozeno v 17:30.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Znojmo nadále pokračuje v kvalitních výkonech. Naposledy je nezastavilo ani houževnaté pardubické béčko. Domácí se rychle dostali do vedení, ale Dynamo dokázalo hrát vyrovnaný hokej. Dokonce dvakrát stav utkání snížili na rozdíl branky. Diváci viděli i poměrně ostřejší zápas, rozhodčí celkem rozdali dvanáct dvouminutových trestů. Poslední vyloučení utkání na pardubické straně nahrálo nakonec znojemským do karet a zvítězili 3:2. Situace v tabulce se tímto zápasem opět vyrovnala. Na spodní příčky klesl právě poslední soupeř celku z Jihomoravského kraje a rozdíl týmů mezi jedenáctou a třináctou příčkou je jednobodový. Slavia Praha sice v sobotu na ledě Třebíče zvítězila, ale nadále si Orli od ní drží bezpečný pětibodový odstup. Naopak místa zaručující předkolo play-off, jsou Znojmu vzdálené šesti body. Tato varianta ale nemusí být pro orlí letku nereálná. Nicméně i přes náskok před sešívanými jsou nadále na tenkém ledě, jakékoliv zaváhání může být prospěšné pro soupeře níže. „Rozebíráme si zápas od zápasu a snažíme se na všem pracovat a zlepšovat se jako tým. Ve hře je úplně všechno a máme za cíl obsadit co nejvyšší pozici,“ řekl v pozápasovém rozhovoru obránce Jakub Jenáček.

Když se podíváme na aktuální formu Orlů, zřejmě málokdo by po prvním zápase nového roku tušil, že se situace může obrátit z umístění na dně tabulky až na pomýšlení nad předkolem. Můžeme jen spekulovat, zda klubu pomohl dotek se dnem tabulky nebo něco jiného. Znojemští hokejisté drží aktuálně čtyřzápasovou neporazitelnost. Pomineme-li suverénní krasojízdu ve druhé lize, tak naposledy viděli fanoušci podobně vypadající formu v profesionální soutěži v roce 2019. Tehdy se série v mezinárodní lize EBEL natáhla na šest tříbodových vítězství. Začala výhrou nad Fehervárem a skončila porážkou v prodloužení 3:4 proti Grazu. Dále sice vítězství v řadě nepokračovala, avšak body Orli sbírali dál, a až v derby s Vídní úspěšná šňůra skončila. Dohromady trvala jedenáct ligových klání, v nichž si připsali vždy alespoň bod, což vedlo i k přepsání klubového rekordu.

Ovšem kaňkou z posledních utkání zůstává fakt, že znojemští Orli inkasovali branku opět ve vlastní početní výhodě. Stejný problém se totiž stal ve Vsetíně, kdy takto Valaši vyrovnali. Druhou branku následně Pardubice vstřelily ve vlastní přesilovce, oslabení a početní výhody tedy nadále zůstávají Achillovou patou Znojma.

Z individuálního hlediska zůstává stále nejproduktivnějším hokejistou Tomáš Svoboda. Proti Pardubicím zapsal na svůj účet už patnáctý zářez sezóny. Nyní mu náleží sedmá pozice mezi bodově nejlepšími hráči první ligy. Druhou příčku mezi hráči, kteří nejvíce přispívají bodově, obsazuje Martin Šťovíček. Dále můžeme jmenovat Petra Beránka, Pavla Jenyše, obránce Jana Bartka, či jednoho z nejvíce vytěžovaných hokejistů Radima Matuše. Otazník nad startem v nadcházejícím utkání visí nad Janem Zahradníčken, který poslední dvě extraligová kola odehrál v Brně a dostával poměrně slušnou porci prostoru.

V horních řádcích jsme vzpomněli na úspěšné bodové série z časů, kdy Orli brouzdali v mezinárodních vodách. Pokud by se ale současný kádr chtěl přiblížit této historické události, mají před sebou další zkoušku, a tou jsou litomeřičtí Kališníci. Stadion se nachází na šesté příčce, která zároveň jako poslední zaručuje čtvrtfinále. Výkony z posledních zápasů jsou prozatím jako na houpačce. Po dvou vítězstvích nad Zlínem a Sokolovem, nyní přišly porážky s Kolínem a naposledy s Frýdkem-Místkem. Že výsledky nejsou příznivé ví i kapitán Jiří Jebavý: „Musíme si to srovnat v hlavách, ty týmy se samy neporazí.“

A jak jsou na tom Litoměřice v týmových statistikách? Dohromady inkasovaly 112 branek, tento počet je také totožný s góly které inkasovali doposud také znojemští. V přesilovkách náleží Kališníkům pátá pozice. Opačný případ, tedy oslabení, je jejich nejsilnější stránkou, zde patří k nejlepšímu celku ligy. Do vyloučení se navíc dostávají poměrně často, Stadion je totiž třetím nejtrestanějším mančaftem soutěže. Mezi největší lídry bodování se řadí s třiatřiceti body Přemysl Svoboda. Druhý je Filip Kuťák, ten je také nejvytěžovanějším hokejistou severočeského klubu. A když vezmeme v potaz vhazování, zde vyniká Josef Jícha. Z obránců můžeme jmenovat např. Davida Aubrechta nebo Michaela Krutila a brankářem s nejlepšími čísly je aktuálně Oldřich Cichoň, jeho úspěšnost zákroků je skoro na dvaadevadesáti procentech.

Znojemští hokejisté se s těmi litoměřickými utkali v tomto ročníku celkem dvakrát, a vždy vzešlo vítězství ku prospěchu Kališníků. Poprvé v poměru skóre 4:2 a podruhé na ledě Nevoga arény 3:2. Právě poslední vzájemný zápas měli Orli dobře rozehraný, ale vedení v druhé polovině třetí třetiny nedokázali udržet a museli se smířit s hořkou prohrou. Duelem, kdy hráči z města vína zvítězili nad nadcházejícím vyzyvatelem tedy sahá stále až do roku 2010. Podaří se tedy upéct úspěch tentokrát?

Samotné střetnutí můžete sledovat živě na Hokejka.tv.

NEWSLETTER