Znojmo si letí spravit chuť do města ševců

Naši soupeři
ÚT 23. 1. 2024
Dvaačtyřicáté kolo CHANCE ligy přinese střet Zlína a Znojma. Doposud ze všech tří vzájemných zápasů v letošním ročníku se vždy radoval domácí celek. Orli se pokusí tuto bilanci změnit ku prospěchu svému již ve středu na stadionu Luďka Čajky. Utkání startuje od 17:30.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Do konce základní části zbývá přesně deset kol. Orli sice mají nadále k dobru zápas s Jihlavou, nicméně situace po včerejším utkání je přeci jen o něco křečovitější. Znojmo se nachází na poslední příčce tabulky se ztrátou tří bodů na Slavii Praha a Frýdek-Místek. Ačkoliv Jihomoravané měli slibný vstup do roku 2024, situace se po čtyřech vítězstvích znovu převrátila na neúspěchy. V Litoměřicích ještě dokázal znojemský mančaft získat jeden bod za prohru v prodloužení, ale v následujících dvou případech už vyšel naprázdno. V Pelhřimově, neboli azylu jihlavské Dukly, dokázali stáhnout ve třetí třetině dvougólové manko a bylo srovnáno. Od dvaapadesáté minuty, a to i díky přesilové hře, režírovala zbytek zápasu Jihlava. Poslední soupeř z Přerova vstřelil rychlý gól na samém začátku utkání. Ve druhé třetině ještě jednou Orli inkasovali. Zubři hráli defenzivnější styl hokeje, načež skóre 2:0 jim stačilo k tomu, aby získali tři body. „Už před duelem jsme si jejich styl hry rozebírali na videu. Připravovali jsme se na to, že budou stát ve středním pásmu. Bohužel až na třetí třetinu se nám tyto faktory překonat nepodařilo,“ řekl v pozápasovém rozhovoru útočník Petr Kratochvíl, pro kterého to byl zároveň první start za znojemské Orly.

V boji o záchranu tedy nadále zůstávají tři již zmiňované mančafty. Nicméně rozdíly mezi desátou a třináctou pozicí jsou tříbodové. Nově se mimo příčky zaručující osmifinále ocitl Kolín. „Asi bych lhal, kdybych řekl, že ostatní výsledky nesledujeme, ale v první řadě se musíme soustředit na sebe. Pořád je ještě dost zápasů, abychom si to zvládli uhrát sami,“ konstatoval trenér Václav Baďouček.

Další výzvou jeho svěřenců budou zlínští Berani. Východomoravský klub, který si mimo jiné letos připomíná výročí deseti let od posledního extraligového titulu, se aktuálně nachází na osmé pozici. Ševci patří každou sezonu mezi ambicióznější týmy. Aktuálně na top šestku ztrácí dva body. Zmiňovali jsme tabulkovou vyrovnanost na spodních příčkách, totožný fakt platí i od čtvrtého po deváté místo. Pro hráče z města, které se nejvíce proslavilo výrobou obuvi, půjde tedy o důležitý střet. V uplynulých dvou zápasech se museli smířit s těsnou porážkou. Proti Porubě drželi od první třetiny vedení, ovšem na začátku poslední periody vyrovnal ex-znojemský Berisha. Samotné prodloužení už ovládli Ostravané. Proti Sokolovu byl zápas rovněž poměrně vyrovnaný. Poslední dva góly hostů trefil Martin Osmík a Ševci se museli smířit s další prohrou. „Trápí nás koncovka, kombinace, z šancí, které přijdou, nejsme schopni dávat branky. Dokud se to nezlepší, jen těžko budeme sbírat body,“ řekl na adresu posledního utkání zlínský trenér Jan Srdínko.

Ve statistikách se klub z města, jímž protéká řeka Dřevnice, řadí k ligovému průměru. Co se týče přesilovek, náleží mu desátá pozice. Celkem početní výhodu využili ve třiadvaceti případech. V oslabení už si vedou o něco lépe, ubránili jich rovných 160. Avšak věc, ve které Zlín absolutně vyniká, je domácí návštěvnost. Na zimní stadion Luďka Čajky průměrně dorazí přes 2 730 příznivců, což je nejvíce z celé soutěže.

V individuálních ohodnoceních je nyní nejproduktivnějším hráčem s osmnácti body Martin Novák. O příčku níže jsou Jakub Šlahař a finský obránce Aleksi Salonen. S jedenácti zásahy je nejlepším střelcem týmu Jan Süss. Mezi největší mistry na vhazování patří Nicolas Werbik a v blokování střel vyniká Zdeněk Čáp. Nejúspěšnějším maskovaným mužem je Daniel Huf. Úspěšnost zákroků si drží na čísle 91,91%. Nedávno Zlínští získali také velkou posilu z nejvyšší české soutěže. Petr Holík opustil Kometu Brno, a připojil se k týmu Beranů. Na opačnou stranu zamířil Marek Hrbas. Na soupisce Zlína nalezneme také orlí stopu, je jím šestadvacetiletý útočník Michal Gago. Ve Znojmě roku 2019 vstřelil svůj první hattrick mezi seniory.

V následujícím duelu mají jihomoravští dravci před sebou vidinu sté branky letošní sezóny. Aktuálně jich za čtyřicet zápasů nastříleli osmadevadesát. Přes tuto symbolickou hranici se už dostalo deset ze čtrnácti celků ligy. Když se Orli utkali s Berany naposledy, do zlínské svatyně padly celkem čtyři puky. Magická stovka by tedy z teoretického hlediska mohla být pokořena.

Do jednoho z posledních duelů by měl ve středu podle všeho zasáhnout i David Štich, který je ve Znojmě formou střídavých startů do konce ledna. Podobně je na tom také situace okolo Petra Kratochvíla, který Orlům vypomáhá. Naopak mimo sestavu dnes zůstávají Lukáš Adámek a David Vala, u druhého jmenovaného jde o zranění. Mladíci Jiří Remta a Jakub Masař vypomůžou druholigové Technice.

Přímý přenos utkání můžete sledovat živě na Hokejka.tv.


NEWSLETTER