05 - Smršť před Litvínovem

Statistická smršť
PÁ 27. 9. 2002
Z n o j m o - Orli přivítaji v neděli na svém ledě letošní překvapení z Litvínova. Podle historických zkušeností by však neměli mít s tímto soupeřem problémy, jelikož Chemici zatím ve Znojmě jěště nikdy nevyhráli. Bude tato tendence pokračovat i v neděli?
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Znojmo - Litvínov

Bilance:
1999-002000-012001-02
 1/10 ZNO-LIT 3-2
19/11 LIT-ZNO 3-0
 9/1  ZNO-LIT 4-1
25/2  LIT-ZNO 2-5
  26/9 ZNO-LIT 4-4
 5/11 LIT-ZNO 3-3
 5/1  ZNO-LIT 4-2
20/2  LIT-ZNO 1-3
 21/9 LIT-ZNO 2-1
26/10 ZNO-LIT 4-1
 9/12 LIT-ZNO 2-1
25/1  ZNO-LIT 5-3


Celková bilance: ZNO-LIT 12-7-2-3 37-29. Historie je příznivější pro Orly, v zápasech ve Znojmě dokonce získal Litvínov v dosavadních šesti zápasech pouze jediný bod za remízu 4:4 před dvěma lety. Průměrné skóre 3,08:2,41.

Aktuální tendence
Litvínov se po loňských starostech se záchranou přes léto proměnil ve štiku ligy. Až první porážka v pátém kole v Třinci jej sesadila z vedoucí pozice v tabulce, do té doby Chemici válcovali všechny své soupeře. Týmu pomohl příchod posil z NHL Ručinského a Šlégra, ale i v zápasech, kdy tito dva chyběli, dokázal tým podávat velmi dobré výkony.

Orli zaznamenali letos nejlepší vstup do sezóny ve své dosavadní extraligové historii. Dokázali zvládnout v pěti dnech tři zápasy na domácím ledě, ze kterých získali sedm bodů a drží se na dohled špičky tabulky.

Lídři kanadského bodování:

Znojmo
1 Uram 	  5 5 (2+3) 
2 Plášek  5 3 (2+1) 
3 Barus   5 3 (2+1) 
4 Vorel   5 3 (2+1) 
5 Ludvík  5 3 (2+1)

1.Altrichter  98,48%


Litvínov
1 Klíma     5 4 (3+1) 
2 Kuntoš    4 4 (1+3) 
3 Alinč     5 4 (1+3) 
4 Klobouček 5 4 (0+4) 
5 Stavenský 5 4 (0+4)

1.Pinc	     93,64%	 


Pravděpodobné sestavy
Znojmo: Altrichter - Havíř, Snopek, Soudek, Benák, Křetínský, Pavel Kumstát - Plášek, Barus, Pucher - Uram, Haman, Erat - Procházka, Vorel, Mikulík - Petr Kumstát, Ludvík, Plch

Litvínov: Pinc - Kuntoš, Hranáč, Kroupa, Ťupa, Gýna, Šlégr - Klíma, Alinč, Klobouček - Stavenský, Šulc, Prorok - Trávníček, T. Martinec, Gombár - Havel, Říha, Kotrla.

Absence
Domácí jsou až na Cisára kompletní, hostům chybí dlouhodobě zranění Skořepa a Hübl, mimo je i obránce Martínek. Nejistý je i start Ručinského, kterého stále trápí naražená žebra.

Představení soupeře
Litvínov patří k tradičním účastníkům naší nejvyšší soutěže. Přes obrovské množství vynikajících odchovanců se mu zatím nepodařilo získat mistrovský titul. Nejlepšími výsledky jsou zatím čtyři druhá a tři třetí místa. Mezi nejslavnější hráče, pocházející z Litvínova, patří Ivan Hlinka, Jiří Bubla, Josef Beránek, Robert Reichel, Vladimír Růžička, Petr Svoboda, Jiří Šlégr nebo Robert Lang.

Barvami klubu jsou černá a žlutá, internetové stránky klubu naleznete na adrese www.hokej-litvinov.cz.

Znojmo doma bez porážky
Všechny čtyři zápasy na domácím ledě Orli zvládli a pouze remíza se Slavií je připravila o body. V tabulce zápasů doma je tak Znojmo nejlepší z celé extraligy, ale je to dáno také tím, že ostatní kluby sehrály doma o jeden až dva zápasy méně. Vynikající je průměr znojemské obrany, ve čtyřech zápasech doma inkasovala pouze čtyři branky.

Hráči v dresu soupeře
Jediným hráčem Litvínova, který v minulosti působil ve Znojmě, je obránce-útočník Jan Klobouček, který do týmu přišel letos v létě ze Slavie a hned se zařadil na křídlo prvního útoku vedle Klímy a Alinče. Ze znojemských hráčů v Litvínově nehrál nikdo, zato trenér Hořava zde zakončil svou bohatou kariéru v sezónách 1998-99 a 1999-00.

Litvínov překvapením ligy
Černožlutí jsou v dosavadním průběhu ligy jednoznačně největším překvapením soutěže. Až do minulého kola se drželi na čele a i nadále dokazují, že loňská 13. příčka byla jen drobným výkyvem. Leccos naznačoval už letní Tipsport Cup, který dokázali "Chemici" vyhrát, když ve finále porazili prvně Znojmo.

Posily z NHL
Těsně před startem ligy se v Litvínově objevily dvě obrovská jména: Jiří Šlégr a Martin Ručinský. Oba zatím nemají v zámoří žádné angažmá, a proto se rozhodli do doby, než NHL začne, hrát za svůj mateřský klub. Ručinský se zatím stačil představit dvakrát, ve druhém kole totiž pro zranění žeber odstoupil, Šlégr vydržel čtyři zápasy, ale pak jej skolily žaludeční potíže. Oba olympijští vítězové jsou pro tým velkým přínosem zejména svými zkušenostmi.

Na koho dát pozor
V novém ročníku si opět vede nestárnoucí veterán Klíma. Loňský druhý nejlepší střelec ligy letos už skóroval třikrát a je vidět, že spolupráce s novým centrem Alinčem mu svědčí. Dobře se uvedl také Jan Klobouček a překvapivě produktivní je i čtvrtý útok Říha - Havel - Kotrla.

Změny v kádru soupeře
Litvínov po loňské nepovedené sezóně značně posílil svůj kádr. Do útoku přišli Jan Alinč (Karlovy Vary/Slavia), Zdeněk Skořepa z Třince, Viktor Hübl s Janem Kloboučkem ze Slavie. Obranu posílil další slávista Martínek, z hostováni v ruské Lade Togliatti se vrátil Jan Hranáč. Další návrat představoval příchod Stanislava Stavenského z Chomutova. Naopak tým opustili Vojtěch Kubinčák (Liberec), Lukáš Bednařík a Martin Filip (oba Havířov), David Hruška (Slavia) a Petr Jíra, který nadále hostuje v Chomutově. Zpět na slovensko se vrátili Rečičiar a Lezo, mladý brankář Michal Fikrt byl uvolněn na hostování do Ústí nad Labem.
NEWSLETTER