Martin Šťovíček: Musíme si zvyknout, že podobnému stylu hokeje budeme čelit v každém zápase

Rozhovory
ČT 14. 9. 2023
Martin Šťovíček se díky své brance proti Jihlavě, stal prvním hráčem Orlů, jenž se po dvanácti letech prosadil v první lize. I přes prohrané utkání ho však těšila početná fanouškovská kulisa. A zároveň věří, že předvedený výkon, by mohl být dobrým odrazem do dalších zápasů.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Jak hodnotíte první ligové utkání?
Čekal jsem, že to bude od samého začátku těžké, a také tomu tak bylo. Z mého pohledu jsme ale byli lepším týmem. To však vítěze utkání neurčuje a bohužel odcházíme bez bodů. Klíčová byla druhá třetina, která neměla skončit 1:1. Mohli jsme být ve vedení o dvě branky, bohužel hlavní věcí byla spousta neproměněných šancí a nevyužité přesilovky...

Zmiňujete neproměňování šancí, většinu střel gólman Beran vykryl. Na co se v tomto ohledu do dalších zápasů zaměříte?
Budeme se muset více tlačit do prostoru před brankou, aby to měl brankář v těchto situacích co nejtěžší a své šance prostě proměňovat.

Jasně šlo vidět, že tento vzájemný zápas byl rozhodně odlišný od těch v přípravě. V čem si ale myslíte, že jste Jihlavu hlavně překvapili?
Myslím, že pohybem a naším forčekingem, kde jsme byli hodně nepříjemní a soupeř to nečekal. Získávali jsme od nich spoustu puků a z toho vznikali naše šance, takže za mě určitě byl zásadním článkem dobrého výkonu náš pohyb.

Hra se celkem dost přiostřovala. Šla rivalita mezi Znojmem a Jihlavou hodně znát?
Ano, ale budeme se muset připravit na to, že každé utkání bude v podobném rozpoložení a nebude záležet, jestli se utkáme s Jihlavou nebo s kýmkoliv jiným. V první lize se takový styl hokeje hraje a my si na to musíme zvyknout.

Myslíte, že váš kvalitní výkon bude odrazovým můstkem pro další zápasy?
Určitě. Závěr přípravy bohužel nebyl úplně ideální, stále se ale jednalo jen o přípravu. Na jednu stranu jsme rádi za náš výkon, na stranu druhou to byla pořád prohra. To, že jsme hráli dobře, je sice pozitivní, ale bod jsme nezískali žádný...

Dnes jste se svou brankou stal po dvanácti letech prvním střelcem Znojma v CHANCE lize. Jak celá situace vznikla?
Podařilo se nám rychle z našeho pásma přenést kotouč na stranu soupeře, který pozdě zareagoval. Poté dostal puk na hokejku Marek Špaček, který mi přihrál na střed. Viděl jsem, že brankář je špatně přesunutý, tak jsem zkusil vystřelit a padlo to tam.

První ligu jste si zahrál naposledy před dvěma lety. Byla pro vás zpětná adaptace na soutěž v něčem složitá?
Čekal jsem, že se bude hrát v tomto tempu. Před lety jsem soutěž hrál, takže jsem věděl do čeho jdu a zásadně mě to nepřekvapilo.

Dá se nějakým způsobem vůbec porovnat kvalita první ligy např. se zápasy 2. ligy v play-off, zmíníme-li konkrétně třeba utkání s Piráty Chomutov?
Myslím, že kvalita byla stále o level úplně jinde, a to i ve srovnání se zápasy s Chomutovem. Vše je rychlejší a tvrdší. Řekl bych, že to je neporovnatelné.

Ve Znojmě jste započal druhou sezónu. Měl jste před podpisem smlouvy i i jiné možnosti?
Nic jiného než angažmá ve Znojmě jsem před sezónou neřešil. Líbí se mi tady, tudíž nebyl důvod vyhledávat něco jiného.

Zápas doprovázela výborná fanouškovská kulisa, vnímali jste to na ledě hodně?
Atmosféra byla super. Přišlo kolem dvou tisíc lidí, takže za mě opravdová paráda. Zároveň doufáme, že lidé budou v podobném počtu chodit často a více. Fanoušci byli naším šestým hráčem na ledě a my jim moc děkujeme.

Vzhledem ke krátké vzdálenosti dorazila i početná skupina jihlavských příznivců. Vy jste strávil několik sezón v Třebíči, vzájemná atmosféra mezi kluby se tedy asi nedá srovnat s tou ve Znojmě...
Těžko říci. V Třebíči na hokej tolik lidí nechodí. Dva tisíce fanoušků, přišlo možná na zápasy v play-off a v základní části to bylo hodně slabé. Zde bych řekl, že to je lepší, než že by se to dalo nějak rovnat.

S Horáckou Slavií se utkáte na konci září, jak se osobně těšíte na toto střetnutí?
Osobně moc ne (smích). V přípravě jsme s nimi hráli dvakrát, takže uvidíme co od toho můžeme očekávat.

NEWSLETTER