Znojmo letí ukořistit první venkovní body do Sokolova

Naši soupeři
SO 23. 9. 2023
Znojemské hokejisty čeká dvouzápasový venkovní trip. V prvním souboji se ukáží na ledě nejvzdálenějšího soupeře Baníku Sokolov. Pokusí se tak navázat na zanechanou vítěznou stopu v historii podobně jako jejich předchůdci před šestadvaceti lety. Utkání startuje v neděli v 15:30.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Tři prvoligová střetnutí už mají hráči Orlů Znojmo za sebou. Mimo dvě předešlé porážky s Jihlavou a Přerovem přinesly kvalitní výkony konečně ovoce. Ve středu na domácím ledě slavili znojemští suverénní výhru nad ambiciózním Zlínem 5:1.

„Těžký zápas. Zlín hrál loni baráž a je nesmírně kvalitní i letos. V této soutěži ale slabého soupeře těžko nalezneme. Je potřeba hrát koncentrovaně šedesát minut a pořád být připraveni na všechno. Nám pomohla první branka, díky ní jsme se uklidnili a to bylo vlastně zásadní pro vývoj utkání,” konstatoval utkání hlavní trenér Znojma Jiří Beroun.

Důležitým faktorem odehraných zápasů je také to, že tým působí dobrým dojmem jako celek. Zaměříme-li se však na individuality, tak mezi nejproduktivnějšími hráči najdeme Tomáše Svobodu a Antona Karlssona, oba hokejisté mají po čtyřech bodech. Právě Karlsson čekal na své první body až do utkání s "Berany" a povedly se mu nasbírat hned čtyři asistence. Bodově dobře si vedou také Martin Šťovíček či obránce Jan Bartko, který poslední zápas odehrál po boku nové posily Jana Zahradníčka.

V nadcházejícím souboji se Sokolovem by měl dle slov hlavního trenéra nastoupit v brance Dominik Groh, jenž vychytal první prvoligovou výhru. „Všechny gólmany mám pořád na stejné startovací čáře. Dnes si Dominik řekl o další zápas, ale bylo to obětavostí všech. Měli jsme sedmnáct zablokovaných střel. Každopádně v Sokolově půjde Dominik chytat a uvidíme, jak to dopadne”, vysvětluje někdejší kapitán jihomoravského celku. Otazník visí u startu útočníka Jana Hrušky, který v pátek vypomáhal brněnské Kometě v extralize proti Litvínovu.

Vyzyvatel Znojma má za sebou rovněž tři odehrané zápasy. V prvních dvou ukořistil body, s Frýdkem-Místkem zvítězil 4:3 po prodloužení a ve druhém utkání nasázel Zlínu pět branek. To poslední už Baníku nevyšlo, na ledě Prostějova prohrál 3:6.

„Dnes jsme nebyli lepším týmem, nedrželi jsme se organizace hry a nedělali jsme to, co jsme dělali v předchozích zápasech. To musím okamžitě změnit a doma v neděli před domácími fanoušky musíme nastoupit v úplně jiném módu, s jiným nasazením a s jinou osobní zodpovědností, abychom tyto zápasy mohli zvládat lépe," řekl po zápase s "Jestřáby" trenér Sokolova Tomáš Mariška.

Co se týče soupisky soupeře, lze si všimnout, že díky spolupráci s Karlovými Vary má většina hráčů zkušenosti z ELH. Mezi tyče zatím vždy nastupoval jako jednička Martin Michajlov. Ohledně obránců jsou mezi nejzajímavějšími jmény Martin Rohan, Dalimil Mikyska nebo mladý David Tureček. V útočných řadách je nejsilnějším aspektem Roman Přikryl, který s pěti kanadskými body je na pátem místě celkové produktivity CHANCE ligy. Dalšími zajímavými jmény v útoku jsou Ondřej Procházka, Filip Koffer, Jan Bernovský či zkušený Vojtěch Polák. Nesmíme také opomenout Orlí stopu. Štěpán Csamangó ve Znojmě strávil v dobách mezinárodní soutěže tři sezóny a stal se zde vicemistrem EBEL. Poté se přesunul do zahraničí. Od minulého ročníku je stabilním členem sokolovského kádru.

„Sokolov je sice daleko, ale není to Dornbirn. Pokud tedy nebude zlobit D1. Pojedeme o den dříve, protože se tam hraje brzy. Druhý den máme Kolín, tak ať jsou kluci odpočatí a dovezeme z tripu co nejvíce bodů," dodává Beroun.

Tito dva soupeři se spolu naposledy utkali v Sokolově před dlouhými šestadvaceti lety. Šlo o druhé utkání baráže o postup do první ligy, který se uskutečnil 23. března roku 1997. Tehdejší SK Znojemští Orli zvítězili na ledě HC Baník CHZ Sokolov díky jediné brance Milana Kastnera. Zbytek příběhu, který pokračoval na jihu Moravy, je již většině příznivcům určitě dobře znám...

NEWSLETTER