Jan Berger: Začnu poctivou prací. To mi vždy přineslo i body

Rozhovory
ČT 30. 11. 2023
Čtyřiatřicetiletý útočník Jan Berger je novou tváří hokejových Orlů. Týmu by chtěl pomoci mimo jiné i černou prací. Zároveň věří, že se dosavadní průběh ročníku podaří v druhé polovině obrátit k lepšímu.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Druhý odehraný zápas za Orly, bohužel to opět nedopadlo. Co byste k tomu chtěl říct?

Za mě je toto prohra, která hráče nejvíce bolí. Dostali jsme se do vedení a vypadalo to, že bychom to mohli dotáhnout do úspěšného konce. Bohužel nemáme jediný bod, více k tomu nelze dodat.

Jste novou akvizicí orlí letky. Před vaším příchodem jste působil v řadách Jihlavy. Dukla váš odchod vysvětlila tím, že jste dostával menší herní prostor, ale patřil jste k nejzkušenějším hráčům. Dala se změna očekávat už delší dobu?

Do Jihlavy jsem přišel s nějakým osobním očekáváním, něco ode mne očekávala i Dukla. Postupem času jsem vypadnul z důležitých momentů v zápasech, a z hokeje jsem neměl radost. Nehrál jsem to, co bych si představoval. Celé to tudíž postupně vyústilo v domluvu, že si budu hledat nové angažmá. Řešil jsem více věcí, Znojmo mi ale přišlo jako dobrá hokejová značka. Fanoušci a vize, že dosavadní průběh sezóny dokážeme ještě obrátit k lepšímu. To byly aspekty, které nakonec rozhodly.

Ve vaší kariéře jste během sezóny měnil klub již mnohokrát…

Že by zatím stála nespokojenost, se mi stalo de facto poprvé. Protože jsem stále hráčem Hradce Králové, tak dříve za tím byly i jiné věci. Pokud se však podíváme kolem sebe, dějí se podobné situace napříč všemi hokejovými soutěžemi. Ne každému sedne herní systém, může to být smůla, navíc já jsem měl i zdravotní potíže. Vše se tedy sešlo víceméně dohromady.

Navíc v jednom z rozhovorů jste zmiňoval, že nepatříte úplně mezi typ hráče, který by střídal kluby…

Týmů, kterými jsem prošel, je poměrně dost. Na druhou stranu hraji už patnáct let. Spoustu změn nebylo jen z mé strany, ale takový je prostě hokejový život. Osobně jsem si myslel, že kariéru už dohraji na Vsetíně (usmívá se). Vzhledem k mému věku změny sice nemám rád, ale na zdejší štaci se těším.

Velkým cílem bylo stabilní místo v extralize. Chvíli se v Hradci zdálo, že by se tento sen mohl uskutečnit. Vidíte, ještě stále šanci, že se vrátíte do nejvyšší soutěže?

V době, kdy se mi dařilo, jsem se bohužel dvakrát po sobě zranil a od té doby jsem si extraligu nezahrál. Teď už mám i nějaký věk, tudíž aby se to povedlo, musely by se sejít různé okolnosti. Vím, že stále u mě existuje možnost střídavých startů. Tyto ambice ale pro mě nejsou nyní prioritou. Hlavním cílem je, abych tady ukázal, že hrát hokej stále umím.

Patříte k nejzkušenějším hráčům v kádru Znojma. Extraliga, přes 600 utkání v CHANCE lize, Spengler Cup, liga mistrů, navíc i vystudovaný magisterský titul. Očekáváte, že zde budete působit také jako mentor pro mladé hráče?

V první řadě bych to tady chtěl spíše poznat. Začnu poctivou prací. Tento přístup se mi následně vždy v kariéře vrátil tím, že přišly i nějaké bodové příspěvky atd. Takže aktuálně nehodlám nikomu radit, chci být mančaftu prospěšný hlavně na ledě a ostatní věci případně časem.

V ročníku 2017/2018 jste byl nejlepším hráčem na vhazování v první lize. Zároveň se nebojíte i přitvrdit, či se dokonce za spoluhráče postavit. Budou tohle hlavní přednosti, které byste chtěl Orlům dát?

Určitě. Poctivý hokej byla vždy má devíza. Silová hra, osobní souboje, černá práce pro tým… Když se člověku začne trošku dařit, přijde postupně i odměna v dalších věcech. Věřím tedy, že tomu tak bude i zde a zužitkuji vše, co jsem se za život naučil.

Orli se nachází na konci ligové tabulky, což je pro hráče vždy hodně nepříjemné. V čem po odehraných zápasech vidíte hlavní kámen úrazu tohoto problému?

Za své působení v hokeji nemám s tímto příliš zkušeností, je to pro mě něco nového. Zatím tedy nedokážu úplně přesně říci, v čem je problém. Podíváme-li se na to dnes, jsou tam drobnosti, které jsme mohli udělat jinak. Právě tyto věci nás dnes stály body. Musíme se na to zaměřit a zlepšit to. Dnešní porážka totiž skutečně bolí.

V následujícím duelu se utkáte právě s Duklou Jihlava. Dvakrát už jste se Znojmu letos postavil, teď ale budete bojovat na opačné straně proti vašemu minulému klubu…

Tyto zápasy musely jednou přijít a přichází právě teď. Beru to tak, jak to je. Budu hrát to, co umím a uděláme vše pro to, abychom zápas zvládli.

NEWSLETTER