Naváží Orli vítězstvím i v bitvě Na Lapači?

Naši soupeři
ÚT 9. 1. 2024
Už dvakrát se Znojmo letos potkalo se Vsetínem a dvakrát se mu povedlo obrat jej alespoň o jeden bod. Nyní nás čeká další vzájemné utkání. VHK se poslední tři zápasy výsledkově trápí. Naopak Orli se začínají zlepšovat, do úspěšného konce dotáhli duel se Slavií i naposledy s Porubou. Zda se jim to povede i proti druhému celku první ligy se dozvíme v sobotu od 17:30.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Orlům se konečně začalo dařit. V první řadě se jim podvedlo odlepit ze dna tabulky. Přispěla k tomu i důležitá výhra proti pražské Slavii. Dále čekal na hokejisty z města vína těžký los. A to lídr ligy – Poruba. Až do padesáté minuty se hrálo bez brankového příspěvku. Rozhodlo se až po úspěšné střele Tomáše Svobody. O deset minut později vítězství pečetil ještě Jan Hruška do prázdné branky. „Cítím, že se zase trošku zvedáme. Poslední zápasy už začínají vypadat tak, jak potřebujeme. Porazit lídra tabulky nám v tom dál určitě pomůže,“ konstatoval v pozápasovém rozhovoru brankář Dominik Groh. A co znamenalo toto vítězství pro tabulkové pořadí? Orli mají před poslední Slavií náskok tří bodů. Na Frýdek-Místek, který v pondělí porazil právě Vsetín, ztrácí jeden bod.

A právě Valachy nyní Znojemští vyzvou. Šestinásobný vítěz české extraligy se nachází na druhé pozici. V posledních třech utkáních však nezažil pocit výhry. Postupně padl se Sokolovem, Zlínem a naposledy právě s Rysy. „Teď nám tam ty góly zkrátka nepadají, je to z určitého nedůrazu a pak možná i z toho, že následně znejistíme. Máme teď období sezony, kdy se nám tyto věci nedaří. Tohle byl přesně zápas, kdy nám nepomohly ani ty šance, protože ta produktivita teď není. Věřím, že jsme Frýdku v něčem pomohli, i když jsme chtěli vyhrát, ale nenavázali jsme na výkon se Zlínem, kdy jsme byli důraznější, řekl po posledním utkání asistent trenéra valašského klubu Luboš Rob starší.

Statisticky nejlépe si VHK vede v přesilových hrách. Úspěšnost 21,85% jej řadí v tomto ohledu na samotnou špičku. Vysoko si počínají i co se návštěvnosti týče. Na Lapač se dostaví průměrně přes 2750 diváků. Slabším faktorem je oslabení. Zde jich Valaši dokázali ubránit celkem 125, tedy o sedm více než mají aktuálně Orli.

Nebudeme-li hodnotit týmové výkony v jednotlivých doménách a budeme blíže specifikovat muže, díky kterým je Vsetín tak vysoko, ukáže se nám např. jméno nejproduktivnějšího hráče Luboše Roba. Nejpilnějším střelcem je nyní ex-orel Erik Hrňa, který se pyšní celkem třinácti zářezy. Na ledě nejvíce času tráví obránce Robin Staněk nebo Vít Jonák, který si mimo jiné bodově vede také dobře. Brankářem číslo jedna je nadále Maxim Žukov. Mezi nejlépe blokující hráče se řadí Tomáš Jandus či Šimon Jenáček. Poslední jmenovaný je nositelem příjmení, které se vyskytuje rovněž i v kádru znojemském. Z této informace tedy vyplývá, že uvidíme i bratrský souboj.

Z posledních řádků lze vyčíst, že Orli před sebou nemají lehký duel. To se ovšem zdálo i před zápasem proti Porubě. Znojmo ale ukázalo bojovnost a víru, což nakonec přineslo i ovoce. „Pro nás to byl strašně důležitý zápas. Nechtěli jsme jim dát žádný prostor, protože Poruba má silný tým a šikovné hráče. Chtěli jsme jim to co nejvíce znepříjemnit a čekat na naši šanci. Věřili jsme tomu, že s nimi zvládneme hrát až do konce a štěstí se otočí na naši stranu. Celý tým šlapal od prvního do posledního, vysvětlil asistent trenéra Tomáš Jakeš.

Jihomoravané se zlepšují i ve statistických ohledech. V posledních třech zápasech se jim podařilo vstřelit branku v početní výhodě a v ligových přesilovkách poskočili na desátou pozici. Lídrem týmu je nadále Tomáš Svoboda, jeho poslední branka byla už čtrnáctou v sezóně. Aktuálně mu v CHANCE lize náleží sedmá pozice mezi nejproduktivnějšími hráči CHANCE ligy. Dobře se nadále prezentují i posily. Peter Lichanec podal bojovný výkon, načež byl odměněn i asistencí. Nesmíme opomenout také brankáře Groha, který si na svůj účet připsal letošní první čisté konto. V sestavě Orlů by neměla chybět nejnovější posila obránce David Vala.

Orli Znojmo a VHK Vsetín se spolu v tomto ročníku utkali už dvakrát. Vždy ale šlo o vyrovnaný zápas. Dvakrát se radovali Valaši, ovšem pokaždé až v prodloužení. Podaří se tedy Orlům ukořistit body i ve třetím případě?

Samotné klání můžete sledovat na Hokejka.tv.

NEWSLETTER