Chci být týmu co nejvíce přínosný, přeje si Petr Kratochvíl

Rozhovory
ÚT 23. 1. 2024
V neděli byl u výhry Brna nad Libercem, o den později se už v dresu Znojma utkal s Přerovem. Porážce ale vzdorovat nedokázal. V dřívějších letech však byl součástí týmu Šumperka, se kterým dvakrát odvrátil sestup do druhé ligy. O současné roli v týmech Komety a Znojma, a o vzpomínkách na loňský ročník se rozpovídal útočník Petr Kratochvíl.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Ještě včera zápas za Kometu, dnes už ve Znojmě. Bohužel šlo o hořkou porážku. Co by se dalo označit za hlavní moment utkání, kdy se věci obrátily na stranu soupeře?

Rozhodně to přišlo hodně brzy. Řekl bych, že tím momentem byla první třetina. Dostali jsme poměrně laciné dvě branky, a posléze jsme tahali za kratší konec. Měřítko snesla možná třetina poslední. Soupeře se nám dařilo poměrně tlačit a naše hra byla kvalitnější. Celkově ale o dobrý zápas určitě nešlo.

Zubři hráli jistě do obrany, dostat se přes ní byl problém…

Ano, ale my jsme o tom věděli. Už před duelem jsme si jejich styl hry rozebírali na videu. Připravovali jsme se na to, že budou stát ve středním pásmu. Bohužel až na třetí třetinu se nám tyto faktory překonat nepodařilo.

V Přerově máte odehráno ke třiceti utkáním, bylo to pro vás v něčem jiné?

To bych úplně neřekl. Začal jsem tam jako junior, a později jsem měl možnost střídavých startů do první ligy. Samozřejmě znám klub a lidi okolo něj, ale speciálně jsem se na to nepřipravoval.

Jak vznikla domluva se Znojmem? Byl to blesk z čistého nebe, nebo se o této variantě spekulovalo už dříve?

O tom, že zde vypomůžu, jsem se dozvěděl včera večer po zápase. A na jak dlouhý časový úsek zde zůstanu je rovněž na vedení a realizačním týmu. Jde o věci, které prostě člověk neovlivní…

V krajském městě jste letos z pozice hráče čtvrté lajny odehrál skoro sto osmdesát minut. Je pro vás zdejší štace jakým si nakopnutím do dalších klání? Můžeme vzít v potaz, že v CHANCE lize se vám bodově vždy poměrně dařilo.

Role ve Znojmě je určitě jiná než v Kometě. Tam se jí snažím plnit úkoly, které mám provádět. Pokud přijdu sem, snažím se samozřejmě týmu pomoci, co nejvíce to jde. Dnes to ovšem nevyšlo, tak jak bych si z osobního hlediska představoval.

V kádru Orlů je nyní docela početná brněnská kolonie. Při cestě na trénink tedy už jedno auto stačit nebude že?

(smích) Upřímně, ještě nevím jak se kluci dopravují. Já jsem jel dnes po vlastní ose, takže si netroufnu odhadnout, zda se naskládají do jednoho auta nebo ne.

Při působení v Šumperku jste si boje o udržení vyzkoušel ve dvou případech. Draci však loni sestoupili a nahradili je právě Znojemští, kteří jsou nyní na podobných místech. Cítíte na svou osobu nějaký tlak?

Pokud bych zde byl delší dobu tak určitě. Asi tady nejsem od toho, abych nastupoval ve čtvrté formaci, ale abych týmu pomohl góly, přihrávkami atd. Myslím, že bych měl být důležitou součástí týmu.

Budete-li konkrétnější, v čem byste chtěl Orlům ještě pomoci?

Za svou hlavní přednost bych považoval bruslení. Snažím se jej využívat kdykoliv to jde. Protože jsem menším člověkem, musím z toho také těžit. I když to tedy v soubojích u mantinelů není moc slavné (usmívá se). Chtěl bych pomoci také brankami v početních výhodách. Bohužel dnes jsme se dostali jen do jedné, kde šance chyběly…

Nesmíme určitě opomenout minulý ročník. V kádru Beranů jste byl jedním z největších lídrů. Následně jste se probojovali až do baráže o nejvyšší soutěž. Dalo by se tedy říci, že patříte mezi hráče s čichem na důležité góly?

Pokud bychom mohli, bylo by to super (smích). Přijdu-li kamkoliv, snažím se pracovat pro mužstvo na sto procent s tím, že na ledě nechám vše. V loňském roce se ve Zlíně sešlo spoustu věcí, které nakonec daly dohromady mozaiku v podobě baráže o extraligu. Bylo to skvělé, ale určitě ne jen o mně.

Ve finálové sérii jste byl jediným hráčem, který se dokázal proti Kladnu prosadit. Když se na to ale ještě jednou zpětně podíváte, měli Rytíři skutečně takovou převahu? Nebo byly i fáze, kde jste měli možnost je přehrát?

Už po konci série jsem to zmiňoval a můj názor se nezměnil. Odešly nám prostě síly, což bych řekl, že není žádným tajemstvím, a extraliga je přeci jen o level výše. Za hlavní příčinu bych označil fakt, že soupeř šel do baráže odpočinutý a my rozbití z play-off.

Další utkání se odehraje právě ve Zlíně. Pokud budete samozřejmě na soupisce pro příští zápas, už o speciální duel půjde…

Zde už pravděpodobně ano. Úplně si nedokáži představit, jak bych se na to připravoval. Potažmo jaká by byla reakce fanoušků. Nyní ale nedokáži přesně odpovědět, jaká nastane situace.

NEWSLETTER