Klíčový souboj je tady! Orli vyzvou Kolín

Naši soupeři
ÚT 30. 1. 2024
Příznivce a hráče znojemského hokejového klubu čeká další důležité klání v letošní prvoligové sezóně. Tentokrát se jedná o domácí duel s Kolínem, který poslední dobu neprožívá úplně šťastně. Zápas se také ponese v duchu projektu “O kapku lepší hokej”, který podporuje léčbu leukémie, a proto i v Nevoga aréně obléknou hráči dresy s oranžovými prvky. Úvodní buly bude vhozeno v 18 hodin.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Orlům se v posledních dvou zápasech opět povedlo posbírat body. Na zlínském stadionu Luďka Čajky dokonce po první třetině měli o gól více než soupeř. Bohužel po nástupu do prostřední části hry Ševci vyrovnali a vzápětí se ještě dostali do vedení. V poslední minutě dokázal znojemské spasit ranou od modré čáry Jan Zahradníček. Utkání dospělo nakonec až do nájezdů, kde v sedmé sérii domácí tým rozhodl o tom, kdo z tohoto souboje vytěží více bodů. Další úspěšný zápas byl odehrán v sobotu ve městě Znojmě. Domácí tým se utkal s nejvzdálenějším soupeřem ze Sokolova. Úvodní start měli Orli vydařený. Po patnácti minutách měli už tříbrankový náskok před svým vyzyvatelem. Jenže Baník se nevzdal. Ještě v téže třetině vsítil branku do kabin a v polovině druhé periody bylo vyrovnáno. Průběh tak byl plně totožný s posledním vzájemným duelem na jihu Moravy. V sedmnácté minutě ale Orly nakopl přesilovkový gól Tomáše Svobody, a nakonec se radovali ze tří získaných bodů. ,,Neponaučili jsme se. Přeci jen byl stav utkání opět srovnaný. Člověku se to ale určitě vybaví a vrací se mu déjà vu. Zlomový čtvrtý gól Tomáše Svobody nás ale rozhodně uklidnil. A ponaučení? Těžko říci. Hokej hrát umíme, to víme, ale měli jsme to v mozku, de facto celý ročník se trápíme jen v hlavě,’’ řekl v rozhovoru po zápase obránce Dominik Tejnor.

Postavení týmů hrajících na spodku tabulky je nadále vyrovnané. Znojmo ztrácí na předposlední Slavii dva body. Navíc Pražanům se v posledních zápasech daří, z posledních pěti kol totiž získali dvanáct bodů. O to nezbytnější je pro Jihomoravany, aby v následujících týdnech posbírali do prvoligového pořadí co nejvíce bodových příspěvků. ,,Týmy v naší blízkosti teď hrají všechno na krev, nechci říct, že ti, co jsou nahoře to pouští, ale hraji uvolněně, takže není se čemu divit, že konkurence taky vítězí. Zápasů už není moc, takže nám nezbývá nic jiného než tvořit a útočit. Někdy přijede tým, který vám nesedí svojí hrou a musíte reagovat. Pro ligu a lidi to bude určitě skvělý konec základní části, ale pro ten jeden tým to bude na konci hodně nešťastné,’’ avizoval asistent trenéra Orlů Tomáš Jakeš.

Ve statistikách se královskému městu na levém břehu řeky Dyje vede víceméně stále stejným způsobem. V přesilovkách a oslabeních obsazuje příčky jedenáct a dvanáct. Ve slušnosti si vede solidně, jelikož mu náleží páté místo mezi všemi celky CHANCE ligy. Dohromady si hráči s orlem na hrudi odpykali 395 minut na trestné lavici. Nejsilnějším faktorem ale nadále zůstává návštěvnost. Prvoligové souboje ve Znojmě průměrně navštíví přes 1500 fanoušků.

Podíváme-li se na největší tuzemské lídry v jednotlivých analýzách ligy, okamžitě se nám ukáže jméno Tomáše Svobody. Kapitán orlí letky je nadále nejproduktivnějším hokejistou klubu, ve středu postoupil už na šestou příčku bodování soutěže. Zároveň je i s osmnácti zářezy nejlepším střelcem týmu. Hned za ním se v pořadí mezi nejvíce bodově přínosnými hráči nacházejí také Martin Šťovíček, Petr Beránek nebo Jan Hruška. Poslední jmenovaný zůstává zároveň nadále největším expertem na buly. Kotouč při vhazování získal už čtyři sta pětkrát. Počtu s nejvíce zablokovanými střelami vévodí první obraná dvojice Zahradníček - Bartko. Aktuálně mezi brankáři vyniká svými čísly Dominik Groh. Jeho procentuální úspěšnost se pohybuje kolem 91%.

Týmem, který se pokusí tyto faktory překonat, bude v následujícím případě Kolín. Klub nacházející se cca šedesát kilometrů od Prahy v uplynulých kolech nenašel dobrý recept na zlepšení výsledků. Podařilo se jim to z pěti odehraných zápasů jen jednou proti jihlavské Dukle, kterou porazili 4:2. Minulé třiačtyřicáté kolo jim ale opět nevyšlo. Na domácím ledě se utkali s Pardubicemi. V tomto klání rozhodla poslední třetina, v níž Dynamo vstřelilo tři branky. ,,Soupeř byl lepším týmem a zaslouženě vyhrál. Nedokázali jsme proměnit své šance a Pardubice naopak využily přesilovky, které jsme jim darovali. Musíme pracovat dál a zlepšovat se,” řekl po utkání trenér Kozlů Petr Martínek.

Díky dalšímu zaváhání kleslo kolínské hokejové mužstvo na předposlední pozici. Avšak ztráta na příčky zaručující play-off je stále jen dvoubodová. Poslední Orli by se ale rádi Marimexu co nejvíce přiblížili. ,,Naší povinností je vyhrát. Chtěli bychom se na ně dotáhnout, aby se tabulkový rozdíl mezi našimi soupeři opět vyrovnal. Ve středu tedy naším cílem budou rozhodně tři body,” dodává znojemský Tejnor. Stejně jako Znojmo má však celek, který spolupracuje s extraligovým Hradcem Králové, stále zápas k dobru.

Důvodem, proč se kolínským nedaří, může být i počet vstřelených branek. Mají nejméně z celé soutěže - 84. V přesilových hrách klesli také až na předposlední třinácté místo. Ovšem v oslabení patří do top trojky, zároveň v méně než pěti hráčích na ledě se objevují poměrně často. Po Litoměřicích jsou druhým nejtrestanějším mančaftem CHANCE ligy. V individuálních statistikách Kozlů je nejpřínosnějším hokejistou Josef Skořepa. Na kontě má nyní devatenáct kanadských bodů. Za ním se nachází mladý Stanislav Vrhel nebo Kryštof Ouřada. Hráčem, který stráví nejvíce času na ledě, je obránce René Piegl. Výše uvedená byla statistika, že Kolín se do oslabení dostává poměrně často. V tomto ohledu je nejaktivnější Matěj Morong, který si odseděl už skoro hodinu na trestné lavici. Maskovaným mužem číslo jedna je Jakub Soukup, jeho bilance úspěšnosti zásahů činí přes dvaadevadesát procent.

Co se týče bilance v letošních vzájemných duelech, tak vícekrát šťastnější vyšli ze souboje Kozlové. Mužstvo, jež působí ve druhé nejvyšší české lize od roku 2020, poprvé zvítězilo 5:0. V dalším střetu se už radovali domácí znojemští. V samostatné nájezdové loterii rozhodl Petr Beránek. Naposledy Orly vyzvali kolínští těsně před Vánoci. Jedinou branku zápasu vstřelil Stanislav Vrhel a Marimex měl znovu důvod k radosti. V jednom z klíčových utkání sezóny se tito soupeři potkají letospočtvrté.

Středa ale nebude tentokrát jen o boji mezi Znojmem a Kolínem. Půjde totiž také o situaci, kdy hokej pomáhá. Následující hokejový týden s sebou totiž ponese jméno projektu “O kapku lepší hokej“, který se zaměřuje na pomoc dětským pacientům s poruchami krvetvorby. Hokejisté nastoupí v období 31. 1. – 4. 2. v dresech se speciálními oranžovými prvky, brusle a hokejky si doplní oranžovými motivy, a zápasy odehrají i s unikátními puky. Nadaci podpoří také trenéři, kteří spolu s realizačním týmem budou mít na svém oblečení stužky. Více se o tomto projektu můžete dozvědět zde.

V případě, že nebudete mít možnost se dostavit přímo do znojemské Nevoga arény, můžete sledovat zápas živě na Hokejka.tv.

NEWSLETTER