Pavel Jenyš: Uvědomujeme si, co nás čeká, věřím, že můžeme uspět

Rozhovory
NE 25. 2. 2024
Útočník Pavel Jenyš ještě loni hájil barvy valašského Vsetína, včera už však byl autorem vyrovnávací branky na straně Znojma. Dle svých slov ale nepovažuje svůj gól za ten nejdůležitější v zápase. V dnešním povídání také zmínil svůj vděk za šanci ve Znojmě, těžkosti spojené s aktuální situací i výhledy na závěr základní části.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Důležitá výhra nad Vsetínem, jak by se dal zápas zhodnotit?

Až na první třetinu nešlo o vůbec špatné utkání. Úvodní část byla z naší strany opatrnější, nicméně za stavu 1:3 to z nás spadlo. Neměli jsme co ztratit a hráli jsme hokej, který jsme hrát chtěli.

Doháněli jste i dvoubrankové manko, co vás nakoplo k tomu, že jste poté duel dokázali obrátit na svou stranu?

Řekl bych, že právě ten moment, kdy jsme neměli co ztratit. V kabině jsme si řekli, že se musíme vrátit k jednoduché hře a snažit se co nejvíce střílet na branku s tím, že nám tam něco padne. Díky těmto věcem, jsme to následně i otočili.

Vstřelil jste i vyrovnávací gól, vaše rána tedy určitě nasměrovala tým, k tomu, že by to mohlo celé klapnout...

Za mě byly důležité všechny góly. Ať už to byl první, druhý nebo šestý... A že jsme zrovna byli na ledě my, je jen třešnička na dortu.

Který faktor jste proti Valachům museli překonat, aby se ho podařilo pokořit?

Povedlo se nám ubránit jejich přesilovky. Speciálně jsme se na ně v tomto ohledu připravili, ale nebyli v početních výhodách tak nebezpeční, jak jsme předpokládali. Myslím, že i to hrálo nakonec svou roli.

Loni jste strávil celou sezónu právě na Vsetíně. Byl jste i vy jedním z hráčů, kteří pomáhali trenérům pilovat přípravu na tohoto soupeře?

Osobně jsem k tomu nic nedodával. Trenéři mají videa a ostatní podstatné věci připravené. Zároveň si myslím, že bylo před zápasem řečeno vše i bez mého příspěvku.

Frýdek-Místek i béčko Pardubic v tomto kole neuspěli. Věříte si tedy v následujících zápasech o něco více, že zrovna Pardubice a také Litoměřice dokážete porazit?

Stoprocentně, s tímto do utkání také půjdeme. Máme šanci je porazit. Nyní se soustředíme hlavně na zápas v Chrudimi, který nás čeká ve středu. Všichni doufáme, že to zvládneme a uděláme pro to všechno.

Budete se speciálně připravovat na jednotlivé soupeře, nebo se vaše taktika bude odrážet od toho co zafungovalo proti Vsetínu?

Na každého soupeře se připravujeme odlišně. Utkáme se s nimi letos už počtvrté, takže víme, co od nich můžeme čekat. Určitě se tedy budeme připravovat jednotlivě jak na Pardubice, tak i Litoměřice.

Vrátíme-li se k zápasu v Porubě. Hrálo se první třetinu bez branek, následný zbytek střetnutí nevyšel. V čem byl podle vás důvod neúspěchu?

Bylo to zvláštní utkání. Delší dobu žádný gól nepadl, šancí moc také nebylo. Řekl bych, že nám chybělo se více držet v útočném pásmu na puku a ohrozit branku soupeře. Tyto věci nám tam chyběly. Inkasovali jsme, následně i hloupě podruhé, a už se to těžko zachraňovalo.

Letos CHANCE lize Torax suverénně vévodí. Vy jste tam rovněž dříve působil, ovšem tehdy se pohybovali Ostravané na nižších příčkách tabulky. Nedávno dokonce ohlásili, že by se chtěli poprat i o nejvyšší soutěž. Má podle vás Poruba reálnou šanci na to uspět v play-off, či v případné baráži o extraligu?

Můj názor na tuto věc? Myslím, že vždy poslední celek z extraligy jde do baráže odpočinutý. Naopak týmy, které si projdou celé play-off první ligy to mají těžké, ať už jde o zranění případně o únavu, tak to vše hraje svou určitou roli. Osobně si tedy myslím, že ta šance na to je tak malá, že to je až nespravedlivé.

Pojďme k vám. Nyní nastupujete v jedné lajně s Tomášem Svobodou a Martinem Šťovíčkem, bodově se vám daří. Dá se tedy říci, že spolupráce funguje na sto procent?

Z počátku se složení formací hledalo. Chvíli tam s námi byl Honza Hruška, poté Šťova (Martin Šťovíček, pozn. red.). Nebylo tedy úplně jasné, že to bude okamžitě fungovat. Něco jsme společně odtrénovali, zvykli si na sebe a myslím, že teď jsme na tom herně velmi dobře. Není to ale rozhodně celé jen o nás. I další dvě lajny střílí branky a jsou dobře sehrané, čtvrtá formace má rovněž svou určenou práci.

Při vašem prvním rozhovoru po příchodu do Znojma jste zmiňoval, že vám chyběl v Kometě herní prostor. Aktuálně v týmu Orlů průměrně odehrajete osmnáct minut za zápas. Také máte nejlepší úspěšnost, co se týče střelby střelbě. Stěžovat si tedy nemůžete že?

Vůbec ne. Do Znojma jsem přišel s tím, že týmu pomohu a dostanu mnohem více prostoru, což se také splnilo. Doufám, že se týmu odvděčuji góly a kanadskými body obecně. Zda jsem svou očekávanou roli splnil se ukáže až na úplném konci základní části. Každopádně za šanci tady jsem hrozně rád.

Současná situace určitě není příjemná pro nikoho. Nicméně dá se považovat i za zkušenost, která vás může i nějakým způsobem v kariéře posunout?

Myslím, že i špatná zkušenost, může být pro vývoj hráče nakonec pozitivní. I když to teď bude znít asi hloupě, tak ať už to dopadne jakkoliv, člověk se z toho musí ponaučit. Nic jiného s tím stejně neuděláme. Pokud zvítězíme v obou utkáních, nemáme to ve svých rukou a upínáme se na výsledky soupeřů výše.

Nejistota skrze výsledky soupeřů. Jak moc velký vliv to má na náladu v kabině?

Snažíme se ji udržovat v dobrém rozpoložení. Nálada určitě není ideální, ale bohužel jsme se do té situace dostali sami a my sami se z ní jedině můžeme vyškrábat.

Při těžkých chvílích je vždy důležité, aby se mužstvo dokázalo stmelit a šlo si za společným úspěchem...

Kolektiv vždy musí držet pospolu a pokud nedrží, je to ještě na větší škodu. Řekl bych, že toto náš problém není. Budeme držet pospolu až do konce a věřím, že to dokážeme.

Letos se hodně mluví o tlaku na psychiku. Pomohlo vám vyčistit hlavy i včerejší utkání?

Samozřejmě nám to pomohlo. Všichni jsme věděli, s kým hrajeme. Proti Vsetínu jsou totiž zápasy nesmírně těžké. Určitě nám spadl kámen ze srdce, že i přes ztrátu dvou branek na vyrovnání jsme utkání otočili na svou stranu.

Sice poslední příčka v tabulce, ale třetí nejlepší návštěvnost v lize, to je určitě sympatické...

Stoprocentně. Já si myslím, že když se člověk ohlédne za Znojmem jako takovým, tak zdejší fanoušci zdobili hokejovou kulturu vždycky. Také i přes to, že se nám nedaří, lidé nadále chodí v hojném počtu, což pro nás znamená hodně.

Příznivci jezdí i na venkovní zápasy, tam se bohužel letos příliš nedařilo. Čím to podle vás je? Některé zápasy byly i dobře rozehrané, ale nakonec to nedopadlo.

Právě venkovní střetnutí, jež jsme měli dobře rozehrané, nám lehkomyslností či hloupou chybou rozhodly o průběhu utkání. Pravděpodobně jsme na to nebyli v hlavě dostatečně připravení. Já sám jsem si tuto otázku pokládal už několikrát, doposud jsem si ji nedokázal smysluplně odůvodnit, a proto se mi to těžko hodnotí.

Už jsme o tom mluvili, nicméně další zápas vás čeká v Chrudimi proti Pardubicím. Věříte, že se vám to venkovní trápení podaří prolomit právě zde?

Všichni víme, kde jsme a doufám, že si také uvědomujeme, o jak důležité utkání se jedná. Pojedeme tam s tím, že musíme ukořistit tři body.

NEWSLETTER