CHANCE liga - pá 1. 3. 2024
52. kolo
Znojmo
1:3
0:0, 0:2, 1:1
Litoměřice
1/3
2/3
43'
22'
26'
60'

Znojmo se rozloučilo s ligovou sezonou domácí prohrou

S jistotou poslední příčky v letošním ročníku CHANCE ligy se znojemští hokejisté představili před domácím publikem v utkání s Litoměřicemi. Po bezbrankové první třetině se v ponurejší atmosféře začali prosazovat hosté, kteří dvěma rychlými góly zasadili Orlům tvrdý direkt. Ke cti Znojemských nutno dodat, že se nevzdali a až do posledních vteřin se snažili s utkáním ještě něco udělat. Podařilo se snížit, avšak v závěrečné power-play potvrdil tým z Litoměřic svou výhru.

Poslední zápas sezóny 2023/2024, který hostila znojemská Nevoga aréna začal v tichém doprovodu a vlažnějším hokejem od obou soupeřů. Ve větším tlaku se pohybovali zprvu Litoměřičtí. Groh měl několik starostí s jejich pokusy. Zajímavě pálil z bezprostřední blízkosti Kordule, avšak jen do výstroje znojemské osmadevadesátky. Orli šli v osmé minutě do oslabení. Provinil se obránce Jan Zahradníček, když tvrdě zajel do protihráče, a tento zákrok pro něj rovněž znamenal konec utkání. Litoměřice zásadně neohrozily branku Znojma, ale hákováním se provinil Radim Matuš, tudíž Orli šli do třech. Zápas se postupně začal přiostřovat a oprávněná frustrace na straně domácích byla znatelná.

Jihomoravským Orlům se povedlo postupně ohrožovat brankáře Šatného od třinácté minuty. Nebezpečně pálil Matuš, jehož pokus mladý gólman odrazil svou vyrážečkou. Vzápětí tečoval Svoboda, jenže minul. Domácí dostali možnost přesilové hry pět minut před koncem úvodní třetiny. Hned z počátku této výhody zajímavě pálil z mezikruží Šťovíček, jeho rána ovšem branku minula. V následném úniku se na opačné straně ukázal Filip Kuťák, kterému však klička nevyšla, a ležícího Dominika Groha už překonat nedokázal. V závěru třetiny ještě hráči v bílých dresech dostali možnost početní výhody díky vyloučení Kryštofa Hrabíka. V první třetině ovšem tuto výhodu nakonec nevyužili, a tak byl po úvodní části stav bezbrankový.

To se ale rychle změnilo v prostřední části. Již v čase 21:24 vyrobila znojemská defenzíva obrovskou hrubku při rozehrávce před vlastní klecí, kterou nekompromisně potrestal Přemysl Svoboda. Kališníci byli i v dalších minutách výrazně aktivnější a brzy si došli pro druhou trefu. V početní výhodě předvedli pěknou souhru, na jejímž konci pálil do odkryté části Grohovy brány Pavel Kordule.

Znojemští hokejisté se v této fázi utkání jen ztěžka prokousávali do útoku, k Šatného svatyni se dostávali jen po rychlých brejcích a nedokázali se před ní udržet déle než pár sekund. Delší čas strávili ve své útočné třetině až díky přesilovce, která tentokrát nevypadala ze strany Znojma špatně, snížení však nepřinesla. I když na Šatného nepříjemně pálil Berger, Hruška zase ke své smůle při střele zlomil hůl. Závěr periody se nesl ve vyrovnaném duchu, navíc Orli byli blízko gólové radosti po tvrdé ráně Remty z vrcholu kruhu.

Domácí se ale s nulou na své straně skóre nechtěli smířit a ve 43. minutě se s ní rozloučili. Patrik Čermák se nejrychleji zorientoval v předbrankovém prostoru a vyražený kotouč dopravil za záda Šatného. Orli začali pomalu přebírat aktivitu v utkání a hnali se za vyrovnáním. Blízko mu byli i díky další početní výhodě, kterou stejně jako tu předchozí nesehráli vůbec zle a svého soupeře ždímali před brankovištěm. Co se nepovedlo v přesilovce, mohl napravit již ve hře pět na pět Beránek, jenž byl však v úniku dobře tísněn bránícím protihráčem.

Do konce zápasu zbývaly necelé tři minuty, když Jenyš inkasoval dvouminutový trest a znojemské šance na gól se tím hodně snížily. Ve zbývajícím čase se již Orli nedokázali prosadit, trenéři ještě zkusili odvolat brankáře Groha. To už ale byla jen pobídka pro Litoměřice, aby v poslední vteřině duelu trefil Pavel Kordule opouštěnou znojemskou svatyni, a potvrdil tak vítězství svého mužstva.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Znojmo): Osobně utkání moc hodnotit nechci. Samozřejmě jsme chtěli divákům darovat v posledním utkání sezóny vítězství. Tím bych však chtěl hned navázat, že jim vyslovuji obrovský respekt. To co v této situaci předvedli, je něco neuvěřitelného. Když bychom celou sezónu hráli stejně tak, jako oni fandili, nedopadlo by to takto.

František Ptáček (asistent trenéra HC Litoměřice): Byl to těžký zápas. My jsme hlavně potřebovali bodovat. Bylo vidět, že domácí hráli útočný hokej a chtěli zvítězit. Jakmile jsme odskočili na rozdíl dvou branek, tak se kluci uklidnili. Ve třetí třetině dokázali domácí snížit na 1:2 a zápas zdramatizovat, ale nakonec jsme to dotáhli do vítězného konce. My jsme věděli, že Znojmo už o nic nehraje. I přesto bylo nepříjemným soupeřem, a proto jsme se snažili hrát zodpovědnou hru. Myslím si, že právě tohle rozhodlo o našem vítězství.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
20 Patrik Čermák 1 0 0 1 0 0
10 Lukáš Adámek 0 1 0 1 1 0
71 Jan Bartko 0 0 0 0 0 0
93 Petr Beránek 0 0 0 0 0 0
44 Jan Berger 0 0 0 0 -1 0
82 Daniel Bukač 0 0 0 0 0 0
57 Jan Hruška 0 0 0 0 -1 0
47 Jakub Jenáček 0 0 0 0 -1 0
74 Pavel Jenyš 0 0 0 0 -1 2
70 Peter Lichanec 0 1 0 1 1 0
94 Erik Mareš 0 0 0 0 0 0
53 Radim Matuš 0 0 0 0 0 2
9 Jiří Remta 0 0 0 0 1 0
72 Jan Sedláček 0 0 0 0 0 0
66 Dominik Sklenář 0 0 0 0 -2 0
23 Tomáš Svoboda 0 0 0 0 -1 0
95 Martin Šťovíček 0 0 0 0 -1 0
21 Dominik Tejnor 0 0 0 0 -1 2
13 Jan Zahradníček 0 0 0 0 0 25

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
98 Dominik Groh 59 21 2 19 90.5 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER